Hae
Koivulan Emäntä

Vastuuta nuorille vai lapsityövoimaa?

Olen nyt viime aikoina saanut kuulla muutamalta taholta, että meidän teinimonsteri tekee liikaa kotitöitä ja on muutenkin liikaa kotona. Nyt olen tietenkin mennyt itseeni tässä asiassa ja kysynyt suoraan teinimonsterilta asiaa sekä puhunut muutaman läheisen perhetutun kanssa asiasta. Teini itse ei kokenut olevansa ylikuormitettu ja meidän lähipiiri näki ettei tytölle ole kaadettu liikaa kotitöitä.

No, minkä takia asia on herättänyt keskustelua ihmisillä, joille asia ei kuulu? Siihen en osaa tietenkään vastata, ainahan ihmiset puhuu. Mutta keskustelun syynä on, että meidän teinillä on omat vastuualueet kodinhoidollisissa tehtävissä ja niiden mukaan myös viikkorahat määräytyy. Ulkopuoliset ilmeisesti ajattelevat, että käytän kotona lapsityövoimaa ja itse sitten pyörin facessa ja bloggaan… Joopa joo…

Teinin vastuut:

 • oman huoneen siisteyden ylläpito
 • omien petivaatteiden vaihto joka toinen viikko
 • tiskikoneen tyhjennys (usein kuitenkin ak. tyhjentää teinin ollessa koulussa)
 • kissan vessan siivous kerran viikossa
 • pentukoiran nopea pissatus aamulla, koulun jälkeen, ruuan jälkeen sekä vielä juuri ennen nukkumaan menoa (aiemmin oli vanhemman koiran pitkä lenkki koulun jälkeen)
Lisätienesti mahdollisuudet: 
(työt voivat korottaa viikkorahaa tai palautaa menetetyn viikkorahan)
 • koko kodin imurointi
 • koiran pesu
 • haravointi
 • nurmikon leikkuu
 • pölyjen pyyhintä
 • ikkunoiden pesu
 • vessan siivous
Näiden töiden lisäksi meidän teinimonsteri haluaa osallistua ruuanlaittoon. Meillä koko perhe pitää ruuanlaitosta ja tehdäänkin sitä viikonloppuisin yhdessä. Teinimonsteri haluaa myös usein leipoa ja hänestä onkin kehkeytynyt aikamoinen mestari. Omasta mielestäni tämä ruuanteon opettelu näin nuorena on vain hyvä. Ja sen minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. 
Moni nyt tietenkin miettii, minkä vuoksi teinimonsterille on vastuutettu koiranpentu. No, ihan vain siitä syystä, että teinimonsteri itse ilmoitti pennun olevan hänen. Ja nyt tässä äitinä jännitän koska innostus loppuu. Nyt on jo kestänyt kolme viikkoa… Eikä väsymistä näy. Meidän perheessä eläimet ovatkin näytelleet aina suurta roolia. Koiranpentu ei tietenkään ole yksin teinimonsterin vastuulla vaan suurimman työn todellisuudessa teen minä. Ne joilla on ollut koiranpentu ymmärtävät todellisen työmäärän.
Mielestäni eläintenhoito opettaa nuorelle vastuuta mielekkäästi. Nuori oppii laittamaan jonkin toisen tarpeet etusijalle, varsinkin pennun kohdalla. Pentu on vietävä ensin pissalle ennen kuin itse syö. Nuori myös oppii, ettei sitä lähdetä ihan niin vain omille menoilleen. Ensin pitää miettiä miten sen eläimenhoito järjestyy. Meillä kyllä aikuiset hoitaa teinimonsterin puolesta sovittuja hommia, jos teinimonsteri niitä etukäteen pyytää (toki myös muutenkin, mutta sitten napistaan).
Olenkin tässä pohtinut, että mitä muut perheet sitten tekee? Eikö lapsille anneta kotona kotitöitä tehtäviksi? Kuvitellaanko sen oikeasti olevan lapsityövoimaa ja jollain tavalla riistävän lapsilta lapsuuden? Onhan toki mediassa ollut puhetta siitä, että lasten tulee antaa olla lapsia ja tulisi välttää liian varhainen aikuistuminen. Mutta mikä sitten on oikea ikä alkaa tekemään kotitöitä? Voisin kuvitella sen olevan kova shokki jollekin 15 vuotiaalle yhtäkkiä alkaa tekemään kotitöitä, jos siihen asti on saanut olla kuin sika pellossa. Eli eikö olisi hyvä jos se aloitetaan jo varhaisessa vaiheesssa ja tehdään leikinvarjolla? Lisäksi kotityöt voi olla just sitä yhdessä tekemistä ja yhdessä oloa, kun kaikki osallistuu toimintaan. Esim. koko perheen suursiivous päivä, niin kuin meillä kerran kuussa. Ja tähän osallistuu kaikki.
Meillä teinimonsteri on ollut mukana ihan vauvasta asti tekemässä kotitöitä. Kun oppi kävelemään on koko ajan pyörinyt jaloissa. Ja kun veitsi alkoi pysymään kädessä sai alkaa leikkaamaan itse kasviksia sekä sekoittamaan kastikkeita ja taikinoita tai paistamaan lihaa yms. Pyykin ripustaminen on ollut teinimonsterin mielestä todella hauskaa tämän ollessa taapero samoin imurointi ja pölyjen pyyhintä, välillä piti ihan toppuutella tyttöä. Nyt nämä hommat sujuukin luonnostaan.
Meillä viikkorahan vastineeksi teinimonsterin on pitänyt hoitaa sovitut kotitehtävät. Viikkorahaa vähennetään aina rikkeen mukaan. Viime vuonna monsteri taisi saada viikkorahan täysimääräisenä muutamaa viikkoa lukuunottamatta, jolloin tuli hieman töppäiltyä tosin ei kotitöissä vaan ihan muuten.
Minulle on myös kauhisteltu asiaa, että teini ei välttämättä saa lainkaan viikkorahaa, jos töppää tarpeeksi pahasti. No, minun vastaus on, että jos minäkin töppään tarpeeksi pahasti niin en minäkään saa palkaa, koska saatan menettää työpaikkani. En minäkään saa rahaa, jos en tee mitään sen eteen. Mielestäni on hyvä oppia jo pienestä ettei se raha kasva puussa. Ja se että teinimonsteri jää jonkin viikon rahatta, ei oikeasti vahingoita lasta. Kyllähän lapsi silti saa ruokaa ja puhtaita vaatteita. Parhaimmassa tapauksessa teini vaan oppii vastuuta ja kasvaa vastuulliseksi nuoreksi naiseksi.
Mitä kotitöitä muut teettää nuorilla? Vai olenko ainut joka käyttää lapsityövoimaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *