Hae
Koivulan Emäntä

Onko vauvasi kiltti?

Monet tuntemattomat ja puolitutut ovat alkaneet ottaa omituisen paljon kontaktia S:n syntymän jälkeen. Varsinkin naispuoleiset ihmiset. Liikenteessä olessamme, joka kerta joku pysäyttää ja tulee juttelemaan sekä kurkistelemaan vaunuihin tai kantokoppaan. Aluksi se olikin ihan kivaa. Oli kivaa vastailla ihmisten kyselyihin vauvasta, koska S oli tietenkin lempipuheenaiheeni. Jossain kohtaan ihmisten utelu alkoi ärsyttää, kysymykset alkoi tuntumaan tungetteleville, varsinkin tuntemattomien. Ja nyt tämä on taas alkanut huvittamaan, olen saanut olla vastailemassa mitä hassuimpiin kysymyksiin.

 

Olen pannut merkille, että ihmiset saattavat kysellä todella typeriä. Onko kyseessä huonosti muotoiltu kysymys vai ovatko ihmiset nyt ihan tosissaan näiden kysymysten kanssa? Muutamiin minulle esitettyihin kysymyksiin en saanut aikaa mitään järkevää vastausta ja saatoin täten kuulostaa, joko todella typerälle tai inhottavalle ihmiselle. Tässä muutama esimerkki:

Onko vauvasi kiltti?” Siis täh?!?! ”Ei ole kiltti! Se pölli mun lompakon ja rikkoi meidän telkkarin. Lisäksi sillä on tapana haukkua ihmisiä ja puhua seläntakana. Se on oikea paholainen.” Mitäköhän tämän ihmisen päässä oikein liikkui? Voiko 3kk vanha olla tuhma? Tai ilkeä? Todennäköisesti kysyjä halusi tiedustella, nukkuuko vauva hyvin ja onko ollut mahavaivoja. Kysymys tuli huonosti muotoiltuna.
(Kysymyksen esitti täysin tuntematon ihminen kahvilassa.)

”Oletko jo kyllästynyt vauvaan?” Anteeksi mitä? Miten äiti voi olla kyllästynyt vauvaan? Tai jos olisi, niin ei kai se sitä asiaa puolitutulle tule kertoneeksi? Mitä tähänkin nyt sitten voi vastata? ”Joo, oon todella kyllästynyt, oonkin ajatellut vaihtaa sen uudempaan malliin tai sitten annan pois eniten tarjoavalle.” Oletan, että minulta haluttiin tiedustella, että olenko kyllästynyt kotona olemiseen ja kaipaanko jo töihin, taikka muuten aikuista seuraa.
(Kysymys tuli puolitulta, kun törmäsimme meidän kylällä.)

”Tykkääkö vauvan isä vauvasta?” Ai, että tykkääkö? Ollaanko me piilokamerassa? ”Ei, se ei tykkää siitä lainkaan. Sen mielestä se on todella inhottava ja vastenmielinen.” Tässä varmaan kysyjä halusi tietää, että viettääkö isä vauvan kanssa aikaa. Kysymys tuli vain hieman hassusti.
(Kysyjä oli puolituttu.)


”Mitä sä aiot sille nyt antaa?” Kysymys esitettiin, kun 2,5kk vanha S alkoi näyttämään nälän merkkejä, kun olimme sukuloimassa. ”Aattelin antaa sille pippuripihvin ranskalaisilla ja lasin punaviiniä. Jälkkäriksi se varmaan haluaa suklaakakkua ja Irish Coffeen.” En todellakaan tiedä mitä kysyjä oikeen halusi kysyä. Veikkaisin, että halusi tietää imetänkö vai onko vauva korvikkeella.
(Perhetuttava esitti kysymyksen.)

Tässä oli ehkä ne mieleen painuvimmat kysymykset, joita minulle on esitetty. Tottahan toki minulta on tuntemattomat kysyneet mm. ”Imetätkö?” ”Tuleeko hyvin maitoa?” ”Antaako vauva nukkua?” ja ”Itkeekö vauva?”. Joopa joo. En oikeasti ymmärrä, miksi tuntematonta ihmistä kiinnostaa imetänkö ja tuleeko miten maitoa. Ja eikö kaikki vauvat itke? Ja vauvat yleensä heräilee yöllä… 🙂

Onko sinulle esitetty järjettömiä kysymyksiä? Miltä sinusta tuntuu tuntemattomien tai puolituttujen utelu?

 

 

4 kommenttia

 1. Selina Kun äiti kelaa kirjoitti:

  Tää oli hyvä postaus ja hauskasti kirjoitettu!
  Minulta kysyttiin…tai siis ei kysytty vaan minulle todettiin, että voi et voi varmasti imettääkään kun olet pyörätuolissa…. 😀

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos! 😀
   Miten ihmiset voi kaan esittää typeriä kysymyksiä välillä. Kai vastasit jotain todella nasevaa? 😉

 2. Sofia And Me kirjoitti:

  Musta tuntuu, että raskaana olevat naiset, tuoreet äidit ja asiakaspalvelijat alasta riippumatta saa parhaiten selville ihmisten tyhmyyden ja tilannetajun puutteen! Loistava teksti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *