Hae
Koivulan Emäntä

Kuinka tienata kotihoidontuella?

Moni kotihoidontuella oleva äiti varmasti miettii kuinka voisi tienata kotihoidontuella ollessaan. Kotihoidontuella ei yksinkertaisesti elä ellei ole säästöjä tai puoliso tienaa sen verran, että kattaa koko perheen elämisen. On mahdollista tietenkin saada muita tukia jos tietyt kriteerit täyttyvät, kuten kotihoidontuen kuntalisä, hoitolisä, toimeentulotuki ja asumistuki. Meidän perhe ei ole näihin oikeutettu. Meillä ei myöskään pahemmin ole ollut säästöjä, koska aina jotain yllättävää on tapahtunut, miksi säästöihin on jouduttu kajoamaan. Viimeisimpänä lämminvesivaraajan hajoaminen. Eli me olemme saaneet keksiä muita tulon lähteitä.
Minä jäin syksyllä hoitovapaalle ja aloin miettimään heti lisätienesti mahdollisuuksia. Olen syksyllä aloittanut keikkailun tuttuun paikkaan ja saanut siitä mukavasti rahaa. Tosin keikkatöiden tulot ovat epäsäännölliset ja joulukuussa minulla ei ollut kuin kaksi työpäivää. Lisäksi olen tehnyt jonkin verran rahaa myymällä meidän vanhoja tavaroita. Ja niitä olisi vieläkin myymättä, kunhan vain saisin aikaiseksi laittaa ne myyntiin facebookin kirpputoreille. Näillä töillä ei kuitenkaan pääse rikastumaan ja tulot todella epävarmat.
Syksyn aikana alkoi mielessäni muhimaan ajatus ottaa hoitolapsia. Ainut järkevä tapa tehdä töitä. Oma lapsi kulkee siinä mukana yhtenä hoitolapsena. Tämä turvaa myös sen, että voin olla kotona niin kauan kuin hoitolapsia on. Mutta miten sitten hommiin? Tapojahan on monia. Voi ruveta perhepäivähoitajaksi kunnalle tai olla yksityinen yrittäjä. Voi perustaa parin kaverin kanssa ryhmäperhepäivähoidon, jos löytyy sopivat tilat. Tai sitten olla yksityinen lastenhoitaja, jolloin perhe tai perheet toimivat työnantajina. Minä päädyin jälkimmäiseen malliin, koska se tuntui olevan helpoin ja vähiten paperitöitä minulle.

Hoitolasten ulkoillaan joka päivä, jos pakkas on alle -15 astetta
Hoitolasten kanssa ulkoillaan joka päivä, jos pakkasta on alle -15 astetta

Minulla kävikin tuuri. Löysin heti lapset ja kaikki samasta perheestä. Maksimi lapsilukumäärä on neljä kokoaikaista ja yksi puolikas. Minä löysin perheen, jossa tarvittiin kolmelle lapselle lastenhoitajaa neljänä päivänä viikossa. Palkka sovittiin yhdessä, johon kaikki olimme tyytyväisiä. Työsuhde etuna ruoka Ässälle ja minulle, lisäksi saan olla oman lapsen kanssa. Me siis menemme Ässän kanssa tämän perheen kotiin. Eli aivan loistava järjestely meille.
Olen nyt kaksi kokonaista viikkoa ollut perheessä lastenhoitajana ja kaikki on mennyt ihmeen hyvin. Totta kai pientä draamaa on ollut, mustasukkaisuutta puolin ja toisin. Lapset tulevat toimeen keskenään ja osaavat leikkiä nätisti yhdessä. Haasteena on ruokailuhetket ja pukeutumistilanteet, kun en vielä ole keksinyt missä järjestyksessä minun pitäisi mikäkin tehdä. Mutta se on varmasti vain alkukankeutta ja ajan kanssa menee paremmaksi ja helpommaksi, kun opimme toistemme tavat ja tutustumme toisiimme paremmin. Jännityksellä odotan tulevaa!

Kotiin lähtöä odotellessa
Kotiin lähtöä odotellessa

Onko sinulla ideoita kuinka kotihoidontuella voi tienata? Oletko sinä toiminut lastenhoitajana? Miten koit sen?
<3 MäSäMutsi

12 kommenttia

 1. Niina/ Kuiskauksia -Blogi kirjoitti:

  Kuulostaa hyvältä! Itse olen välillä miettinyt keikkatyön tekemistä viikonloppuisin, mutta se taas on ainoaa perheen yhteistä aikaa ja aikaa, jolloin voin vapaammin mennä omiin harrastuksiin. Siksi sinun tilanteesi vaikuttaa aivan ideaalilta. 🙂

  • Kati kirjoitti:

   Näinpä. Itsekin keikkailin alkuun viikonloppuisin ja iltaisin, sit tajusin etten pahemmin näe miestäni ja päädyin ettei ole mua varten.

 2. Hanna Mi kirjoitti:

  Hieno mahdollisuus saada lisätuloja ja olla oman lapsen kanssa! Monet taitaa myös tehdä noita erilaisia myyntihommia kotikutsuilla. Kai niistäkin ihan kivasti saa lisätuloja, jos on valmis tekemään niitä iltaisin ja viikonloppuisin.

  • Kati kirjoitti:

   Sitä olenkin miettinyt, että miten noista myyntihommista oikeesti tienaa. Puhelinmyynnistä ei ainakaan tienaa lainkaan! Kaveri teki niitä hommia kun oli lasten kanssa kotona.

 3. Ideh / Toivon Pilkahdus kirjoitti:

  Mulla oli kanssa mielessä toi lastenhoito, mutta sitten onnekseni pääsin tekemään keikkaa omalle työpaikalle 🙂

  Kuulostaa hyvälle toi sun lastenhoito homma ja mielestäni kiva, että menet heidän kotiin ja samalla saat kuitenkin olla oman lapsen kanssa 🙂

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Aika iso osa kai nostaa kotihoidontukiaikana myös työttömyyskorvausta. Sitähän saa nostaa yhtä aikaa kotihoidontuen kanssa. Jos niin ei halua tehdä, ja tekee itse edes jonkin verran töitä, kannattaa kotihoidontuki kirjata miehen nimiin, jolloin voi itse nostaa samaan aikaan myös Kelan joustavaa hoitorahaa. Joustavaa hoitorahaa saa nostaa se perheenjäsen, joka ei nosta kotihoidontukea, ja joka tekee töitä enintään 80 % normaalilla työajalla, ja jos tekee enintään 60 % työajalla töitä, saa joustavaa hoitorahaa korotettuna.

  • Kati kirjoitti:

   Jos olet työttömänä työnhakijana ja nostat työttömyyskorvauksia, sinun pitää myös olla työmarkkinoiden käytettävissä. Eli jos sinulle tarjotaan töitä, et voi kieltäytyä. Silloin lapsi menee heti hoitoon kun työt alkaa. Hoitopaikkaa pitää hakea vähintään 4kk ennen töiden aloittamista. Toki jos saa töitä hoitopaikka järjestetään kahdessa viikossa, mutta se voi olla missä vain. Hyvällä tuurilla juuri siellä minne olisit halunnut. Lisäksi työmarkkinatuesta voidaan vähentää maksettava kotihoidontuki. Toki voidaan pelata tuki puolisolle tai jollekin muulle.

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Paitsi että työttömyyskorvauksen nosto ei onnistu tapauksessasi, koska olet hoitovapaalla. Mutta joustavaa hoitorahaa perheenne voi ehkä saada jos toinen teistä tekee osa-aikatyötä ja jos kotihoidontuki laitetaan eri henkilön nimiin kuin sen nimiin, joka tekee osa-aikatyötä. Kotihoidontuenhan saa laittaa sen nimiin, jonka tahtoo.

  • Kati kirjoitti:

   Joustavaa hoitorahaa ei voi saada yhtäaikaa kotihoidontuen kanssa. Joustava hoitoraha maksetaan silloin jos lapsi on hoidossa osapäiväisesti, muuten tuki on kotihoidontuki.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Joustavaa hoitorahaa voi perhe saada yhtä aikaa kotihoidontuen kanssa. Mutta tällöin nämä tuet pitää nostaa eri henkilön nimissä. Sama ihminen kun voi saada sekä kotihoidontukea ja joustavaa hoitorahaa vain nostamalla näitä tukia eri lapsiin (mikä on hyvin harvinainen tilanne), mutta normaalimpi tilanne on se, että eri tukia haetaan eri aikuisten ihmisten toimesta.

   Esim. äiti ei voi saada samoihin lapsiin sekä joustavaa hoitorahaa että kotihoidontukea. Mutta jos isä saa vaikka kotihoidontukea, äiti voi saada samaan lapseenkin joustavaa hoitorahaa – kunhan hoitoajat on sovittu ei-päällekkäisiksi. Jotkut sopivat esim. että isä hoitaa parina iltapäivänä joustavalla hoitorahalla lasta, ja äiti on vapaalla ja harrastaa tällöin, ja silloin asia on Kelalle ok. Jos kotihoidontuen saajana on vaikka mummo, niin silloin jopa molemmat vanhemmat voivat saada joustavaa hoitorahaa.

   Laitan seuraavalla viestillä linkin Kelan sivuille, joissa Kela infoaa siitä, että joustavaa hoitorahaa ja kotihoidontukea voi saada perhe samaan aikaan. Laitan sen eri viestillä siksi, jos viesti jää linkin takia kiinni muuten johonkin spammitarkastukseen. Moni perhe ei tästä mahdollisuudesta tiedä, että kotihoidontukea saava perhe voi saada samaan aikaan myös joustavaa hoitorahaa, mutta näin tosiaan on.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Tässä vielä yksi linkki, jossa Kela kertoo, että on täysin sallittua, että isä tai äiti nostaa kotihoidontukea, ja toinen heistä samaan aikaan joustavaa hoitorahaa, kunhan vanhemmat vuorotellen osallistuvat lapsen hoitamiseen. Hoidon voi järjestää vaikka niin, että vanhemmat hoitavat lasta eri päivinä, tai että toinen hoitaa vaikka jonain aamupäivänä ja toinen jonain iltapäivänä tms. Se on perheen sisäinen asia sopia. Hakemukseen on hyvä laittaa jonkinlainen esimerkkiviikko kuvattuna, josta käy ilmi, että isä ja äiti hoitavat lasta eri aikoihin.hakemuksessa.

   https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=8&t=12101

   Sama asia on vahvistettu Kelan sivuilla moneen kertaan erilaisten tilanteiden osalta, eli asia on tosiaan noin, että molemmat vanhemmat saavat nostaa hoitotukea, kunhan molemmat hoitavatkin lasta.

  • Anonyymi kirjoitti:

   "Joustava hoitoraha maksetaan silloin jos lapsi on hoidossa osapäiväisesti, muuten tuki on kotihoidontuki."

   Joustavaa hoitorahaa maksetaan siitä, jos vanhempi on osa-aikatyössä ja osallistuu lapsen hoitoon. Tuessa ei ole mitään sellaista ehtoa, että lapsen pitäisi olla kodin ulkopuolisessa hoidossa muun osan ajasta – vaan tuolla tuella tuetaan sitä, ettei vanhempi syrjäytyisi työelämästä lapsen hoidon takia, tai ettei töissä oleva vanhempi syrjäytyisi lapsen hoidosta työnsä takia. Joustavaa hoitorahaa saavan työmääräksi riittää esim. 1 tunti viikossa tai pari tuntia kuukaudessa. Siitä saa mukavasti lisätienestiä perheelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *