Hae
Koivulan Emäntä

Päivähoitopaikka lapselle, pieni tietoisku lasten päivähoidosta

Kun on aika päättää se ihana kotona olo ja laittaa se pieni piltti päivähoitoon, täytyy päivähoitopaikkaa hakea. Valittavana on aika monta vaihtoehtoa. Ensimmäinen valinta tehdään kunnallisen ja yksityisen päivähoidon välillä. Se kumman valitsee määrittelee loput vaihtoehdot. Seuraavaksi mietitään onko lapsen paikka päiväkoti, ryhmäperhepäivähoito vai perhepäivähoitaja? Yksityisellä on tässä vaihtoehtona myös palkata lastenhoitaja omaan kotiin. Lisäksi tulee pohtia haetaanko lapselle kokoaikaista vai osa-aikaista hoitoa. Maksimi hoitoaika vuorokaudessa on 10h.

Päivähoito on maksullista. Kunnallisessa päivähoidossa maksun suuruus riippuu perheen tuloista. Korkein perittävä hoitomaksu kunnallisessa hoidossa on tällä hetkellä 283€/kk. Yksityisellä sektorilla hoitomaksut ovat kaikille samat riippumatta perheen tuloista. Hoitomaksut vaihtelevat päiväkodista ja kunnasta riippuen, mutta kokoaikaisen hoidon hinnat ovat useimmiten 700-1200€/kk. Yksityisellä sektorilla järjestettävään lastenhoitoon on mahdollista saada tukea, perhe voi saada kelalta yksityisen hoidontukea, joka käsittää hoitorahan sekä tuloihin sidonnaisen hoitolisän. Lisäksi voi saada kunnasta riippuen kuntalisää.

Minä heräsin kuukausi takaperin siihen, että minun pitää varmaan hakea Ässällä päivähoitopaikkaa syksyyn. Minulla loppuu hoitovapaa 31.8. Jos haluan jatkaa hoitovapaata vielä 31.8 jälkeen, minun tulee ilmoittaa siitä kaksi kuukautta ennen hoitovapaan päättymistä. Tämän tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että jos haluan saada lapseni kunnalliseen päivähoitoon, tulee hakemus laittaa viimeistään 4kk ennen hoidon haluttua alkamista. Eli olin jo myöhässä. Onneksi kuitenkin meidän kunnassa oli ymmärtäväinen päättäjä ja kertoi päivähoidon vielä järjestyvän jos tarvitsemme paikan. Äkkiä vain hakemusta vetämään.

 

Meidän kylän alueella ei ole muita päivähoito vaihtoehtoja kuin kunnallinen päivähoito. Joitakin yksityisiä perhepäivähoitajia mahdollisesti on, mutta niistä ei juurikaan tietoja ole. Eli valinta oli meidän kohdalla täysin selvä, Ässä saa mennä kunnalliseen päivähoitoon. Koska minun hakemukseni tuli myöhässä, niin valinnan vapautta ei juurikaan ole. Se mikä myönnetään, niin se on otettava. Aika hurjaa vai mitä? Käsittääkseni näin se on myös ajoissa tulleiden hakemusten kanssa. Ilmeisesti meillä on mahdollisuus myöhemmin vaihtaa hoitopaikkaa, jos olemme tyytymättömiä meille osoitettuun hoitopaikkaan, mutta silloinkin kaikki joilla ei ole vielä hoitopaikkaa, menee meidän edelle.

 

Me kovasti toivoimme, että Ässä pääsisi tutun kaverin kanssa samaan hoitopaikkaan, joka olisi myös meidän lähin päiväkoti. Tutta kaveri hoitopaikassa helpottaisi hoidon aloitusta, niin Ässän kuin minunkin kannalta. Minua lohduttaisi kovasti, kun tietäisin hoidossa olevan tuttu ihminen, jota Ässä rakastaa. Meillä kävi kuitenkin ikävästi, emmekä saaneet samasta paikasta hoitopaikkaa. Ässälle myönnettiin paikka perhepäivähoidosta, joka on n. 4km päässä meiltä kotoa. Tämä tarkoittaa silloin myös sitä, ettei Teinimonsteri voi auttaa Ässän hakemisissa ja viemisissä. Eli hoitopäivät tulevat olemaan sen 9h. Kauhulla jo odotan syksyä, mitä tuleman pitää…

 

 

Eli syyskuussa meillä EHKÄ puhaltaa uudet tuulet. Minä MAHDOLLISESTI aloitan taas työelämän ja Ässä uran päivähoidossa. Olen kuitenkin edelleen epävarma pystynkö tähän. Vielä minulla on mahdollisuus perääntyä. Päätös otammeko päivähoitopaikan vastaan, tulee tehdä ensi viikon keskiviikkoon mennessä. Käymme heti alkuviikosta tutustumassa hoitajaan sekä hoitoympäristöön. Tämän käynnin jälkeen teen myös päätöksen menenkö töihin vai jatkanko kuitenkin kotona oloa vielä.

12 kommenttia

 1. petra kirjoitti:

  Tuo on kyllä hankala päätös! Tai olisi jos on työpaikka jonne palata. Itselläni ei ollut, enkä löytänyt sellaista työtä jota tekisin mieluummin kuin olisn oman lapseni kanssa, joten hain suoraan hoitovapaata siihen kun tyttö täyttää 3v – samaa suunnittelen nyt myös toisen lapsen kohdalla 🙂 toivottavasti tuo tutustuminen on hyvä kokemus ja voit tehdä teille parhaan päätöksen 🙂

  • Kati kirjoitti:

   Luulen, että meillä saattaa olla niin, että uusi tilanne on äidille kovempi paikka kuin Ässälle. Ässä on jo selkeästi kaivannut kavereita ja äidin seura on alkanut kyllästyttää. Mutta kuitenkin Ässä on vielä niin pieni… :'( Tää on kova pala. Mutta ehkä toi tutustumiskäynti on se ratkaisu… Jompaan kumpaan suuntaan.

 2. Laura // Tehtävänimikkeenä Äiti. kirjoitti:

  Yksityisellä puolella on mahdollista saada maksuun apua myös kaupungilta palvelusetelin muodossa 🙂 palvelusetelin arvo taasen määritellään perheen tulojen mukaan joten tavallaan yksityisellä myöskin määräytyy tulojen mukaan ! 🙂 perhe maksaa vain siis palvelusetelin arvon jälkeen jäävän summan lapsensa hoidosta! T. Yksotyisen sektorin tarhatäti!

  • Kati kirjoitti:

   Meillä tämä kohta koskee vain niitä, jotka muutenkin saavat toimeentulotukea taikka niitä joille ei ole voitu järjestää kunnallista hoitopaikkaa lain määräajan puitteissa.

 3. Jenni / Ilopiikki kirjoitti:

  Ihanan selkeyttävä hoitoasiassa toi sun postauksen alku ja kiva tietää hinnat! Vaikka olenkin jotakuinkin perillä, niin kiva saada vahvistusta. Pikku P menee hoitoon tammikuussa, joten meidänkin pitäisi kohta laittaa paperit vetämään. Meidän alueella (3km säteellä) on 15 kunnallista päiväkotia ja lisäksi yksityiset ja perhepäivähoitajat yms. Tuntuu ihan hullulta lähteä niitä selaamaan. Ja kun tietää, että pikkuinen lopulta pääsee sinne, missä sattuu olemaan tilaa. Kunnalliselle ollaan menossa, se ollaan jo päätetty. Siitä sitten eteenpäin viidakossa 🙂 Toivottavasti tutustuminen auttaa teitä tekemään päätöksen 🙂

  • Kati kirjoitti:

   Hyvä, jos siitä oli hyötyä. 🙂 Mäkin toivon, että tuo tapaaminen ratkaisee asian. Jännittää ihan hirveästi!

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Omassa kotikunnassamme on kolme yksityistä päiväkotia sekä lukuisiä perhepäivähoitajia. Päätyi yksityiseen syystä tai toisesta, niin kaikille perheille hoitomaksut määräytyvät samalla perusteella kuin kunnallisessa hoidossakin ollessa. Eli meidän tapauksessa kun kotitaloutemme tulot ylittävät sen rajan, että maksaisimme kunnallisesta hoidosta sen maksimin -> maksamme saman nyt yksityisestä hoidosta 🙂 Eli täysin! paikkakuntakohtaista. Tätä on saanut oikoa yhdelle jos toiselle, jotkut luulevat että me maksamme mielettömiä summia lapsemme hoidosta (=luulo ei ole tiedon väärti :D)

  • Kati kirjoitti:

   Kuten tuolla tekstissä sanotaan, niin yksityiseen hoitoon on mahdollista saada kuntalisää, joka vaihtelee kunnittain. Mutta se hoitomaksu yksityisellä ei määräydy kunnan maksujen mukaan. Kunta ja yksityinen ovat omat palvelutuottajansa ja määrittelevät itse maksunsa. Yksityisen hoidon maksun määrittää hoidon tarjoaja, johon voi saada Kelasta ja kunnalta tukea. Osa tuista ovat tulosidonnaisia, osa tuloista riippumattomi. 🙂

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Jos yhtään lohduttaa, harvempi päivähoitopaikka luovuttaa lasta alaikäisen hakijan/teinimonsterin haltuun. Tämä johtuu siitä, että hakijan ollessa alaikäinen hoitopaikka on edelleen vastuussa, jos sattuu jotain ennen kuin lapsi on aikuisen vastuulla. Eli monessakaan paikassa et pääsisi hyödyntämään vanhempia sisaruksia Ässän kuljetuksissa ym.

 6. Liina - Oliver teki meistä perheen kirjoitti:

  Meillä Oliver on yksityisessä päiväkodissa, mutta kaupungin kautta pystyi hoitamaan maksut koska meillä on ruotsi äidinkielenä ( siis on ruotsinkielisessä päiväkodissa ). Mutta mun mielestä se muuttui tämän vuoden alusta että muutkin voivat hakea ns palveluseteleitä ( tai mitä onkaan ). Eli maksut ovat samat kuin kunnallisella. 🙂

  • Kati kirjoitti:

   Tämä edelleen taitaa olla kuntakohtaista. Meillä ei ole palveluseteliä päiväkotiin, mutta tilapäiseen lapsiperheiden kotipalveluun ja kotihoitoon löytyy. Kunnat ovat myös määritelleet oman maksimi suuruuden setelilleen. Esim. Oulussa alle 3-vuotiaalle se on 1090€. Seteli on myös tulosidonnainen. Omavastuun määrä riippuu myös yksityisen päivähoidon hinnasta. Useimmiten hinta tulee olemaan sama kuin kunnallisessa. Palveluseteleillä maksaessa perhe ei voi osallistua avoimeen varhaiskasvatukseen eivätkä ole oikeutettuja kelan maksamiin yksityisen hoidontukeen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *