Hae
Koivulan Emäntä

Juhannus, viina, sauna, perhe

Huomenna on keskikesän juhla, yötön yö, joka on tietenkin koko kesän kohokohta. Useimmilla suomalaisilla alkaa kesälomat juhannuksesta ja se onkin sitten yhtä juhlaa koko loppu kesä. Eikös meillä kaikilla ole sellainen kuva juhannuksesta, että silloin jos koska vedetään ne perseet olalle siellä rantasaunassa ja juostaan nakuna järveen pulikoimaan? Ja tietenkin luemme juhannuspäivän jälkeisestä iltalehdestä juhannuksen hukkumistilastot, joissa näkyy vaihtelua sään mukaan. Juhannuksen hukkumiskuolemat taitavatkin aika hyvin korreloida sään kanssa. Mitä lämpimämpää sitä enemmän hukkuneita… Näin karkeasti.
Aloin pohtimaan tätä meidän suomalaisten juhannuskäyttäytymistä, kun keskustelin erään englantilaisen ystäväni kanssa. Hän kertoi minulle, että  hänellä on juuri tuollainen kuva suomalaisista. Suomalaiset ryyppää ja tappelee. Ja onhan se tilastoissa nähtävissä, että perheväkivaltaa tapahtuu juuri eniten jouluna ja juhannuksena. Alkoholin kulutus lisääntyy reilusti aina pyhinä. Lastensuojeluilmoituksia tehdään myös eniten pyhinä. Aika säälittävää, vai mitä? Minun ystäväni kysyi, että miksi näin on? Eikös perheen kanssa pitäisi olla ihanaa viettää aikaa, varsinkin jouluna ja juhannuksena? Nehän perhejuhlia, ainakin ovat olleet joskus. Useimmilla on pitkät vapaat. Silloin kokoonnutaan yhteen, syödään hyvin ja tietenkin saunotaan. Saunahan tietty kuuluu jokaiseen suomalaiseen juhlaan. Mikä meidät sitten saa riitelemään?
Laitan kukkahattuni päähän ja osoitan sormella viinaan. Me suomalaiset olemme tunnetusti sitä ryyppykansaa. Ja voin kertoa, että me emme osaa juoda! Luit aivan oikein. SUOMALAISET EIVÄT OSAA JUODA ALKOHOLIA! Yleensä sanotaan, että suomalaiset osaa juoda ja juhlia. Paskat, sanon minä. Onko se juomisen taitamista, että sammutaan räkäposkella ja kuset housussa ulos? Tai rähistään naapureiden kanssa? Tai tapellaan lasten ja puolison kanssa, niin että koko kortteli seuraa vierestä tumput suorina? Eihän se ole kunnon juomista, jos se ei pääty ensiapuun taikka poliisiauton takapenkille. Tai jos siitä illasta ei jää jotain oikein legendaarista kerrottavaa seuraavalle päivälle. Niin, sitä se suomalaisten juominen on. Nyt siellä moni huokaa, että ei kaikilla. Joo, ei kaikilla tietenkään, mutta ihan liian monella!
Me taidamme olla ainoa kansa, jota pitää muistutella niistä lapsista. Laskin, että kuulin tänään aamulla radiosta ainakin kolme kertaa, kun muistutettiin ettei oteta sitä viinaa niin paljoa, että lapset pelkää tai ne unohtuu. Meitä suomalaisia pitää oikein muistutella, että hoitakaa niitä lapsia! Älkää jättäkö niitä lapsia yksin! En ole kuullut, että missään muussa maassa tämä olisi mitenkään ongelma. Muualla maailmassa lapset kuuluvat juhliin, heitä huomioidaan ja heidän kanssa keskustellaan. Ei ole mitenkään ongelma, että lapset jäisivät jotenkin heitteille. Tosin muualla maailmassa juomistottumukset ovat aivan erilaiset kuin meillä Suomessa. Meillä juominen on useimmiten aina sitä humalahakuista, kun muualla se on sellaista sivistynyttä tissuttelua. En ole koskaan nähnyt esimerkiksi keski-Euroopan kaupunki reissuillani, että paikalliset vanhemmat olisivat siinä kunnossa, etteivät kykeni huolehtimaan lapsistaan. Turisteja lapsineen kyllä olen nähnyt.
Me suomalaiset olemme erittäin mustavalkoista kansaa. Sitä joko JUODAAN tai ei juoda lainkaan. Sellaista käyttäytymistä ei ymmärretä lainkaan, että alkoholia voi oikeasti nauttia myös kohtuudella. Jos joku näin tekee, niin sitä ei uskota. Suomessa lapset voivat olla niin kauan aikuisten mukana, kun ei juoda. Mutta jos viinipullo tilataan pöytään lasten tulee kadota. Se on lastensuojeluilmoituksen tai ainakin paheksuvien katseiden paikka, jos grillijuhlissa tai ravintolassa vanhemmat ottavat pari lasia viiniä, kun lapset ovat paikalla. Kuitenkin räkäposkella riekkuvat vanhemmat ovat ihan ok, jos ne lapset ovat sisällä piilossa, muka nukkumassa. Tai lapsille on annettu jätskirahaa ja ovat kadonneet puistoon syömään jäätelöjään, kun vanhemmat kittaavat ohrapirtelöä kitusiinsa ravintolan terassilla. Tarjoilijat jatkavat vanhempien juottamista niin kauan, kun lapset pysyvät poissa. Suomessa alle 18 vuotiaat eivät ole tervetulleita anniskelualueelle enää klo 20 jälkeen, joissakin paikoissa klo 18 jälkeen.
Eikö ole aivan mahtava tämä ihana kesäinen juhla? Lapset ovat heitteillä ja aikuiset ryyppää. Sunnuntaina luemme iltalehdestä kuinka hukuttu, tapeltu, ajettu humalassa autolla tai veneellä, oltu erilaisissa onnettomuuksissa ja kuinka on syttynyt mökki tai talopalo. Sellainen on se meidän suomalaisten juhannus…

Millainen on sitten meidän perheen juhannus?

Meillä lapset ovat mukana koko ajan. Vanhemmat juovat varmasti muutaman lasin viiniä välittämättä ihmisten paheksunnasta. Käymme katsomassa kokkoa ja ehkä hieman tanssimassa. Aiomme grillata ja saunoa. Lapset saavat valvoa vaikka koko yön, jos näin haluavat. Aiomme pelata, nauraa, pitää hauskaa ja viettää laatuaikaa yhdessä. Meidän juhannukseen ei kuulu tappelu eikä räkäposkella notkuminen ja sammuminen. Lapset saavat olla mukana, kun vanhemmat juovat aikuisten juomaa. Sillä olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos se asia piilotetaan kokonaan, niin se ei ole yhtään sen parempi vaihtoehto kuin räkäposkella riekkuminen. Tai no ehkä vähän parempi… Mutta se tekee alkoholista sen pahan tabun, eikä opeta lainkaan sitä ”oikeaa” tapaa nauttia alkoholia. Meillä on lapset tottuneet siihen, että vanhemmat voivat ottaa sen lasin kaksi viiniä ruuan kanssa ja saunan jälkeen juoda muutaman kaljan tai siiderin. Se on heille ihan luonnollista. Siltikään he eivät ole nähneet vanhempiaan kännissä, eikä heidän toivottavasti koskaan tarvitsekaan.
Mitä mieltä olet, saako lapset olla mukana kun vanhemmat nauttivat alkoholia? Ja nyt en todellakaan tarkoita kännäämistä. Ja onko sinusta mahdollista kohtuujuominen? Vai onko se aina perseet olalle?
Nyt kuitenkin toivotan teille kaikille ihanaa juhannusta! NAUTTIKAA!!! Sillä päivät lähtivät jo lyhenemään… Ja ennen kuin edes huomataan, on jo syksy. Ei hukata aikaa riitelyyn ja pysytään niistä tilastoista poissa, jooko?

6 kommenttia

 1. Inka / Lapsen Askelin kirjoitti:

  Joo siis suomalaisethan on vähän tälläistä ääripäiden kansaa… Toiset kun kittaavat alkoholia kunnes makaavat omassa oksennuksessaan ja toiset taas osoittavat syyttävästi sormella jos yksi lasi viiniä löytyy samasta pöydästä missä lapsetkin ruokailevat. Meillä vaikka juhannusta vietetääkin koko perheen kesken on juotu saunakalja sekä lasi viiniä grilliruuan seurana, vaikka lapset mukana pyöriikin.
  Mielestäni jokaisella saa olla tapansa juhlia, mutta järki pitää olla päässä. Jos on tarve juoda itsensä änkyräkänniin niin lapset selvän aikuisen huomaan ja pitäisi ymmärtää pysyä kaukana siitä järvestä…

  • Kati kirjoitti:

   Näin juuri. En ymmärrä miksi se Suomessa on joko tai. Jos otat lasin viiniä, oletetaan sinun ryyppäävän. Tuomitaan ajatus ettei lasten tarvitse nähdä kun juot. Onko tosiaan näin, että suomalaisen vanhemman tekee huonoksi jos hän juo ruualla lasillisen ja lapsen ovat läsnä?

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Annos tai kaksi alkoholia ei vahingoita lasta (kunhan sen juo aikuinen eikä se lapsi),vaan on todellakin osoitus siitä normaalista käytöksestä. Siitä, että alkoholi ei ole tabu.

  Jos olet absolutisti,saat olla. Jokaisella on omat syynsä sille. Mutta on ihan yhtä sallittua juoda se lasillinen viiniä tai saunaolut. Juomatta jättäminenei tee vanhemmasta yhtään sen parempaa jos kieltää koko alkoholin tuonnin kotiin.

  En ole itse koskaan pitänyt esimerkiksi tipatonta tammikuuta, koska alkoholi ei ole ongelma missään vaiheessa vuotta. Voin juoda sen yhden lapsen läsnäollessa ja enemmän kun olen viihteellä ilman lasta.

  Pikkuhiljaa suomessakin ollaan matkalla siihen sivistyneempään alkoholin käyttöön, mikä on hyvä asia.

  • Kati kirjoitti:

   Juuri näin! Kaikki ei ole niin mustavalkoista, on myös se hyvä harmaa-alue. Ihanaa juhannusta!

 3. Taru | Mutsi hoitaa kirjoitti:

  Mä kävin komppaamassa sua jo siihen toiseen KP:n aiheeseen liittyvään blogitekstiin. Ruokajuoma tai saunakalja. Kohtuus kaikessa ja lapset edellä. Niistä on perhejuhlat tehty 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *