Hae
Koivulan Emäntä

Laitatko kesän pakkaseen? – 5 vinkkiä mustikkaan

Blogi on ollut nyt muutaman päivän hiljaa ja syynä on ollut kesän pakastaminen. Olemme teinimonsterin kanssa aloittaneet viikko sitten kovan urakan kerää tai ostaa koko talven marjat sekä muu kesän ja syksyn sato. Ja voin kertoa, että tässä perheessä se on paljon. Viime vuonna pakastimme 20kg mansikoita ja 10kg mustikoita, jotka loppuivat jo helmikuussa. Eli nyt tavoitteena puolet enemmän. Puolukoita olisi riittänyt vähempikin määrä kuin 10 litraa. Raparperi- ja omena hillot riittivät juuri kevään ensimmäisiin muurinpohjalettuihin, eli niitä tuli tehtyä sopivasti.
Mansikkakausi oli tänä vuonna hieman erilainen kuin viime kesänä. Se tuli nopeasti ja oli yhtä nopeasti ohi. Huomasimme myös, että hinnat olivat nousseet huomattavasti viime vuodesta. Tai ainakaan missään ei näkynyt 20€ 5kg mansikkalaatikoita… Mutta on ne kotimaiset mansikat edelleen joka pennin arvoisia. Lajikkeista vielä polka ja jos löytyy luomuna, niin aina parempi! Aivan täydellinen marja! Polka on oikeasti täydellisen makea ja kirpeä yhtäaikaa, myös pakastettuna. Niitä päätyikin nyt 10kg pakkaseen, loput oli jotain muuta lajiketta, joka ei ollut minulle tuttu, mutta polkan tapainen.
Mustikat päätimme kerätä tänä vuonna meidän lähimetsästä. Mustikkasato on tällä hetkellä ihan parhaimmillaan ja niitä on todella paljon. Parhaat apajat taitavat olla juuri tällaiset suometsät, jollainen meidän tontin takaa alkaa. Olemme koko alkuviikon istuneet koirien, Ässän ja Teinimonsterin kanssa mustikkamättäillä. Todellista laatuaikaa. <3

Muutama vinkki mustikkaan:

1.HYTTYSKARKOTE/MYRKKY!!!
Ihan oikeasti, tämä on ihan ehdoton. Me olemme ihan täynnä hyttysen pistoja, kun ilmeisesti juuri meidän veriryhmä (O) on se hyttysten suosikki.
2. KUMISAAPPAAT
Siellä metsässä on märkää ja siellä on käärmeitä. Kumisaappaat on ihan hyvät, jos mielii poiketa polulta.
3. PÄÄHINE
Voin kertoa, ettei ole mitään inhampaa kuin lentomurkut tai hämähäkki tukassa! Aiheuttaa vieläkin väristyksiä. Lapsilla oli hauskaa olla ötökkä- ja käärmekammoisen äidin kanssa mustikassa.
4. PARI PIENTÄ ASTIAA
Sen ison ämpärin lisäksi suosittelen ottamaan jokaiselle oman pienen astian, johon voi kerätä niitä mustikoita. Myös sille taaperolle. Voin kertoa, ettei se pienen astian kaatuminen harmita niin paljoa kuin sen ison…
5. PITKÄ PINNA JA ILOINEN MIELI
Nämä on ne kaksi tärkeintä. Mustikoiden kerääminen on yksi pitkä piimäisimmistä hommista mitä tiedän. Se astia ei tunnu koskaan täyttyvän. Äärettömän hidasta ja työlästä. Se marjan -kerääjäkään ei paljoa auta, sillä se repii varpujen lehdet mukana, joutuu marjat siivota ennen pakastusta.
Olemme urakan alkuvaiheessa, joten saattaa olla hieman hiljaista blogin puolella. Tämän illan tavoitteena on vielä tehdä muutama purkki raparperihilloa säilöön. Se on ihan parasta lettujen tai pannukakun kanssa.
Oletko alkanut pakastaa kesän? Mitä sinun pakkaseen tulee?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *