Hae
Koivulan Emäntä

Muistitko pestä kätesi?

”Pesitkö kädet?”
”Käytitkö saippuaa?”
”Kuivasithan hyvin?”
Käsien pesu
Nämä kolme kysymystä kuuluu meidän perheessä usein. Kysymykset esitetään, kun tullaan ulkoa sisälle tai ollaan menossa ruokapöytään. Näin toimitaan myös kylässä sekä ravintolan ruokapöytään asettuessa. Ja tietenkin aina, kun käydään vessassa. Ruuan valmistus ja leipominen aloitetaan aina käsien pesulla. Meillä pestään käsiä usein, niin aikuiset kuin lapsetkin. Jopa Ässä, 1v8kk, tietää milloin pitää pestä kädet ja juoksee innoissaan vessaan pesemään käsiään. Ässä myös huomauttaa, jos joku ei ymmärrä antaa hänelle saippuaa. Eli käsien pesu on iskostettu jo hyvin varhaisessa vaiheessa meidän perheen lapsille.
Mistä tämä aihe nousi mieleeni juuri nyt? Olen kiinnittänyt jo jonkin aikaa huomiota siihen, miten harvoin ihmiset pesevät käsiään tai jos pesevät niin käyttävät vain vettä. Käsien kuivaaminen saattaa tapahtua omaan paitaan tai oletetaan pelkän ravistelun riittävän. Unohdetaan, että juuri kosteus on se mitä bakteerit rakastavat. Lasten käsien pesun ohjaus usein tuntuu jäävän taikka heidän käsiään virutetaan nopeasti vain veden alla. Ihan järjetöntä! Varsinkin lasten käsissä on ulkoleikkien jälkeen mielettömät määrät bakteereja.
Mutta nyt tämä aihe nousi vahvasti mieleen meidän Tukholman risteilyllä. Matkustimmehan tällä kuuluisalla norovirus aluksella, joten hygienia nousi voimakkaasti seurueemme mieleen. Myös laivan henkilöstö oli ilmeisesti tiedostanut kuinka harvoin tai huolimattomasti ihmiset pesevät käsiään. Laivan kaikkiin vessoihin  oli ilmestynyt ohjeet käsien pesuun ja pyyntö muistaa pestä kädet saippualla sekä kuivata huolellisesti pesun jälkeen. Lisäksi jokaisen ruokapaikan eteen oli ilmestynyt käsidesiautomaatti. Tästä kaikesta huolimatta, en kovinkaan monen ihmisen huomannut pesevän käsiään saati käyttävän käsidesiä ennen ruokailuun tuloa. Ja sitten me ihmettelemme miksi taudit leviää…Tiedän, että useimmat pesevät kyllä kätensä kotona, mutta miten se poikkeaa julkisiin vessoihin tai ravintoloihin? Millä perusteella käsiä ei tarvitse pestä vedellä ja saippualla julkisessa vessassa käynnin jälkeen? Tai ennen ruokailua ravintolassa? Itseen keksi tähän mitään järkevää syytä, miksi ihmiset toimivat näin. En keksi muuta kuin ajattelemattomuus ja laiskuus.

 

Käsien pesu

Käsienpesuohje:

Ota sormukset, korut ja rannekello pois kädestä 
sekä käsienpesun että ruoanlaiton ajaksi.
Kastele kädet ensin lämpimällä vedellä.

Ota käsiin nestesaippuaa.
Hiero kämmeniäsi yhteen noin 20 sekuntia.
Pese kämmenet huolellisesti myös selkäpuolelta ja sivusta.  Pese myös ranteet, sormien välit sekä kynsien alustat.
Huuhtele kädet puhtaaksi.
Kun suljet hanan, älä kosketa sitä paljaalla kädellä,  vaan suojaa kättäsi esimerkiksi käsipyyhkeellä.  Näin hanassa olevat bakteerit eivät tartu puhtaisiin käsiisi.
Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen,  kertakäyttöiseen pyyhkeeseen.
Lopuksi voit vielä hieroa käsiisi desinfiointiin  eli puhdistamiseen tarkoitettua ainetta.


Erityisen tärkeää on pestä kädet AINA niistämisen, aivastamisen ja wc:ssä käynnin jälkeen, sekä ennen ruuan valmistusta tai ruokailua. 

 

Testaa pesetkö käsiäsi tarpeeksi kauan:

Seuraavan kerran, kun peset käsiä laula mielessä tai ääneen kaksi kertaa ”paljon onnea vaan”. Jos olet ennen laulun loppua valmis, peset käsiä liian vähän aikaa.

9 kommenttia

 1. Liina - Oliver teki meistä perheen kirjoitti:

  Yök yök, ihmiset ovat niin likaisia! 🙁 ällöttävää ettei voi pestä vessankäynnin jälkeen käsiä, hyi!

 2. Inka / Lapsen Askelin kirjoitti:

  Huh onko oikeasti ihmisiä ketkä eivät pese käsiään vessassa käynnin jälkeen?! Mukava ajatus! 😳

 3. Anna / Kukkahattuäiti kirjoitti:

  Oon kiinnittänyt ihan samaan asiaan huomiota; ettei kaikki pese käsiään vessassa käynnin jälkeen. Tyrmistyin viime talvena töissä, kun huomasin, että sielläkin osa lähti vessasta käsiään pesemättä.

  Meillä on opetettu lapsille mm., että kädet pitää pestä aina, kun tullaan kotiin tai kun mennään jonnekin kylään. Sekään ei ole ihmisille itsestäänselvyys. Esim. juhliin tullessaan vieraat harvoin pesee käsiään. Pitäisi varmaan sanoa, muten kehtaa.

  • Kati kirjoitti:

   Mun kaveri otti lastenkutsuille vieraat vastaan käsidesipurkin kanssa. Se oli hyvä veto. Eikä vieraat pannut pahitteeksi.

 4. Liubov96 kirjoitti:

  Vessakäynneistä julkisissa paikoissa peritään maksu, et jos käy vaikka ravintolassa kädet pesemässä. Kolikoita on oltava mukana. On helpompi sitten ottaa desipullo mukaan. Muuten en ihan ymmärrä, miksi jos on ollut kotona pitää pestä kädet ennen ruokailua?

  • Kati kirjoitti:

   No, onhan siellä kotona joka paikassa niitä bakteereita ja kyllähän ennen ruuan valmistustakin pitää pestä kädet, tehtiin se ruoka ravintolassa tai kotana.

  • Kati kirjoitti:

   Lisäisin vielä, että jos olet ravintolassa asiakkaana, niin toki saat pestä kädet ilmaiseksi. Ja ainakin Helsingin keskustassa on paljon ilmaisia vessoja. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *