Hae
Koivulan Emäntä

Päiväkoti vs perhepäivähoito

Kesä 2016

Meille on kesän ja syksyn aikana tullut ajankohtaiseksi aihe: päiväkoti vai perhepäivähoito. Itse olen aina kannattanut alle 3 vuotiaiden kohdalla perhepäivähoitoa ja nähnyt päiväkodin välttämättömänä pahana, jos ei perhepäivähoitajaa löydy. Kuitenkin elokuun aikana minulle onkin osoitettu, ettei tämä nyt aina menekään näin. Lisäksi olen saanut huomata ettei se päiväkoti oikeasti ole yhtään sen huonompi vaihtoehto. Kummassakin on plussansa ja miinuksensa. Nyt ajattelinkin jakaa minun viime kuun havaintoni teidän kanssa.

Päiväkodin plussat:

 • useampi hoitaja
 • hoitajien jaksaminen huomioidaan
 • paikka on aina sama
 • päivä strukturoitu
 • tarkasti valvottua toimintaa
 • erilaisia leikkikavereita
 • ryhmäjako iän mukaan
 • mahdolliset lasten erityistarpeet huomioidaan
 • hoitajien aika ei mene ruuanlaittoon tai siivoamiseen

Perhepäivähoidon plussat:

 • kodinomainen ympäristö
 • pienempi lapsiryhmä
 • vähemmän tartuntatauteja
 • hiljaisempi toimintaympäristö
 • mahdollisuus kotiruokaan
 • mahdollisuus runsaaseen syliaikaan

Päiväkodin miinukset

 • suuret lapsiryhmät
 • enemmän tartuntauteja ja sairastelua
 • ruoka usein laitosruokaa
 • melutaso voi olla suuri

Perhepäivähoidon miinukset

 • hoitajan mahdolliset sairastelut -> varahoitojärjestelmä
 • lasten ikäjakauma saattaa olla suuri
 • ei aina ikätovereita
 • vain yksi hoitaja
 • valvonnassa aukkoja
 • hoidon taso riippuu hoitajasta ja tämän motivaatiosta
 • hoitajan jaksaminen
 • ruuan laitto ja siivoaminen on pois lastenhoidosta
Kun tätä listaa äkkiseltään katsoo, voisi kuvitella päiväkodin olevan parempi vaihtoehto kuin perhepäivähoidon. Asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen. Jos perhepäivähoitaja on hyvä ja motivoitunut työhönsä sekä lapset sopivat keskenään yhteen, on perhepäivähoito ehdottomasti paras ratkaisu perheen pienemmille. Mutta jos taas ajatellaan, että perhepävähoitajalla on kaikki neljä lasta noin 2 vuotiaita, voi työ olla erittäin raskasta ja lasten yksilöllinen huomiointi lähes mahdotonta. Lisäksi ongelmana saattaa olla, että perhepäivähoitaja sairastelee paljon, jolloin lapsen hoitopaikka aina vaihtelee varahoidon perhepäivähoidon välillä, tämä saattaa sekoittaa lasta.
Meillä on perhepäivähoidosta muutama erilainen kokemus. Teinimonsteri aloitti n. 2 vuotiaana perhepäivähoitajalla, joka melkein täydellinen. Hän ei ollut kertaakaan kipeänä 2 vuoden aikana, jona Teinimonsteri oli hänellä hoidossa. Hän käytti lapsia erilaisissa tapahtumissa ja järjesti elämyksiä sekä retkiä. Lapset askartelivat, lauloivat, leikkivät ja tutustuivat uusiin asioihin. He kävivät museoissa, korkeasaaressa, eläintiloilla, toreilla ja erilaisissa nähtävyyksissä. Teinimonsteri jäi mielellään hoitoon ja puhui aina päivästään ja hoitajastaan. Vielä 10 vuotta myöhemmin Teinimonsteri muistaa, miten ihana kyseinen perhepäivähoitaja oli. Eli hän oli oikea helmi.
Teinimonsteri oli vajaa 4 vuotias, kun muutimme ja joutui vaihtamaan hoitopaikkaa. Haimme hänelle taas perhepäivähoitajaa, koska olimme todenneet hoitomuodon meille sopivaksi. Uusi perhepäivähoitaja ei ollutkaan niin omistautunut lastenhoidolle kuin edellinen. Hoitaja syötti lapsille aina valmisruokaa. Lapsille ei ollut järjestettyä toimintaa vaan päivä koostui ruokailusta, nukkumisesta ja vapaasta leikistä. Lisäksi perhepäivähoitaja jäi kiinni sisällä tupakoinnista lasten läsnäolon aikana. Teinimonsterin vaatteet haisivat aina hoitopäivän jälkeen tuhkakupille. Tällä hoitojalla Teinimonsteri ei ollut kauan, kun vaihdoimme nopeasti päiväkotiin.
Päiväkodista Teinimonsterin kohdalla minulla ei ole lainkaan pahaa sanottavaa. Hoitajat ovat olleet ammattitaitoisia, tilat hyviä ja aina ollut virikkeellistä toimintaa. Jos jotain negatiivista pitää sanoa, niin ruoka ollut laitosruokaa ja tartuntatauteja liikkuu päiväkodeissa paljon.
Ässän kohdalla perhepäivähoito kariutui heti alkuunsa. Tästä kerroinkin edellisessä postauksessa. Ässän kohdalla viimein ymmärsin työryhmän voiman. Ässän oma hoitaja päiväkodissa totesikin, että päiväkodin vahvuus onkin siinä, että on aina paikalla hoitaja joka jaksaa. Kaikki hoitajat eivät koskaan yhtäaikaa väsyneitä ja kärsi motivaation puutteesta. Jokainen ihminen, myös lastenhoitajat, ovat joskus väsyneitä työhönsä ja saattavat kärsiä motivaation puutteesta. Työryhmässä voidaan jakaa asioita ja haasteet kohdataan yhdessä. Perhepäivähoitaja on aina yksin. Toki perhepäivähoitajilla on työnohjaus sekä perhepäivähoidon ohjaajan tuki, mutta nämä eivät ole siellä arjessa läsnä.
Nyt Ässä on ollut kaksi kokonaista hoitopäivää itsekseen päiväkodissa ja kaikki on mennyt hyvin. Toki Ässä jää itkemään äidin perään, mutta itku loppuu nopeasti. Ässä on sopeutunut ryhmään hyvin. Toki tässä on etuna Ässän sosiaalinen luonne. Jos Ässä olisi ujo ja hiljainen, olisi päiväkotiin sopeutuminen ollut varmasti haastavaa, ehkä jopa mahdotonta. Ässän ryhmässä on 15 lasta ja kolme hoitajaa, joten hulinaa ja meteliä riittää. Loppu päätelmä onkin, että kaikki riippuu lapsesta ja hoitopaikasta. Toiselle sopii toinen ja toiselle toinen. Edelleen mieluiten laittaisin Ässän hyvälle perhepäivähoitajalle, mutta meidän alueella ei ole sellaiselle vapaata paikkaa. Joten tässä kohtaa Ässälle paras vaihtoehto oli päiväkoti.

5 kommenttia

 1. Anna Vikman kirjoitti:

  Ohhoh! Vai voitin. Kiitos! 😮😊

 2. Merja kirjoitti:

  Mielenkiintoista kuulla plussia ja miinuksia hoitopaikoista.itse olen pph(nyt ä-lomalla) ja teen kaikkeni ollakseni juuri tuollainen omistautuva,lapsille puuhaa& elämyksiä keksivä hoitaja.pph:lla pitäisi olla valtakunnallisesti samat säännöt/lait asioista,mutta ei ole.jopa palkkaus vaihtelee kunnittain!mielestäni ei ole luvallista syöttää valmisruokaa joka päivä ja tupakointi on kielletty!ikävä kyllä tiedän itsekin hoitajia,joita työ ei motivoi ja juuri nämä yksilöt tuhoavat kaikkien maineen.

  • Kati kirjoitti:

   Näinhän se on. Sitten on vielä kuntia ja kaupunkeja joissa valvonta ei toimi lainkaan tai on vaillinaista. Kuten meidän kunnassa. Sitten pakkaa vielä sekoittaa yksityiset pph:t, joita valvotaan vielä vähemmän, jos ollenkaan. Ja niinhän se on, että yksi huono mustaa 100 maineen, mikä on todella ikävää.

 3. Liina - Oliver teki meistä perheen kirjoitti:

  Hyvä tällainen lista, meillä Oliver on ryhmäperhepäiväkodissa, joka on osoittautunut todella hyväksi. Siellä on 1-3-vuotiaita lapsia, 11 kpl. Kun lapsi kasvaa niin hän pääsee isojen päiväkotiin, joka on ihan eri paikassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *