Hae
Koivulan Emäntä

Saako pojat olla poikia ja tytöt tyttöjä?

Sukupuolineutraalius; saako pojat olla poikia ja tytöt tyttöjä?
Eilen iltalehdissä uutisoitiin isosti, että ensi vuonna kouluissa ei enää saa kutsua tyttöjä tytöksi eikä poikia pojiksi. Kaikista sukupuolirooleista ja niihin liittyvistä stereotypioista pitäisi päästä eroon. Lapsille tulee opettaa etteivät naiset kävele aina sipsuttaen ja miehet miehekkäästi. Lapsille ei jaeta sukupuolirooleja, joiden mukaan heidän oletetaan toimivan. Lapsia tulee kutsua nimellä, niin ettei heitä kategorisoida mihinkään ryhmään. Jokaisen tulee saada olla oma yksilönsä ja toteuttaa itseään juuri niin kuin haluaa.
Ihan tästä ei tainnut opetushallitus puhua ohjeistuksessaan, mutta melkein. Tällaisena se uusi ohjeistus nyt kuitenkin tullaan muistamaan, koska kyseessä on tasa-arvoa edistävä toimenpide. Tämä asia on saanut runsaasti kannatusta sekä vastusta eri keskusteluissa useissa medioissa. Koska pitäähän jokaisen saada olla oma itsensä tasa-arvon nimissä.
Itse taas kysyn, että eikö muka ennen ole saanut? Olenko minä kulkenut koko ikäni laput silmillä, enkä ole huomannut sitä, ettei jokainen saisi olla oma itsensä? Olen ainakin elänyt siinä käsityksessä, että aina ollaan kannustettu olemaan oma itsensä ja kerrottu, että voi olla ihan mitä vain.
Miksi lapsia tai ihmisiä ylipäätään sitten ei saisi kategorisoida sukupuolen mukaan? Tätä perusteltiin mm. sillä, että pojat eivät uskalla valita rättikässää koulussa tai tytöt puutöitä, koska saatetaan kiusata ja haukkua. Poikien kuuluu valita miehekkäät valinnaiset koulussa sekä ammatit tulevaisuudessa ja tyttöjen naiselliset. Koska kiusaaminen. Pojat puetaan pojiksi ja poikaväreihin ja tytöt tytöiksi ja tyttöväreihin. Nyt tästä pitää päästä eroon. Koska olemme henkilöitä ja tasa-arvoisia. Itse taas ihmettelen kovasti, eikö sitä voida olla tasa-arvoisia ja olla silti tyttöjä ja poikia…
Minä nyt sitten ilmeisesti elän jossain uutispimennossa tai olen yksi onnekas, joka ei ole joutunut törmäämään tällaiseen ongelmaan, josta keskusteluissa kohistaan. Tai sitten elän vain niin suvaitsevien ihmisten ympäröimänä, etten ole koskaan tajunnut, että inhimillinen erehdys esim. lapsen sukupuolesta voi aiheuttaa ikuisen trauman. Minun isäni eli nuoruutensa 50-60-luvun Helsingissä. Hänellä oli pitkä tukka, johon hommasi 15 vuotiaana mini voguen (eli permanentin), joka siihen aikaa oli muodissa. Häntä luultiin usein tytöksi. Mutta mitä se haittasi? Hän kertoi olevansa poika tai mies. Ei se, että häntä erehdyttiin luulemaan tytöksi tehnyt hänestä yhtään vähempää miestä tai vähempi arvoista. Hassuja tilanteita se toki aiheutti. Eikä isääni siitä koskaan kiusattu. Isäni oli ylpeä siitä, että oli ”söpö” tai ”kaunispoika”. Eikä ottanut sitä pahalla vaan kohteliaisuutena. Ja miksi edes olisi ottanut? Isäni oli oma itsensä.
Minä taas elin nuoruuteni 80-90-luvun Helsingissä. Pojilla sai olla pitkä tukka ja osa pojista valikoi rättikässän koulussa puutöiden sijaan, eikä heitä kiusattu. Ei suinkaan, he olivat enemmän tyttöjen suosiossa. Varsinkin ne pojat, jotka tulivat ATK:n sijaan köksään. Mikä on seksikkäämpää kuin kokkaava mies? Tämä tiedettiin jo isäni nuoruudessa 60-luvulla, jolloin isäni perehtyi keittiön saloihin. En koskaan nuoruudessani törmännyt siihen, että meillä olisi kiusattu siitä, että pojat olisi tehnyt tyttöjen hommia tai tytöt poikien hommia. Tytöt pelasivat fudista ja myöhemmin pyrkivät armeijaan. Päinvastoin, se oli coolia. Jo minun nuoruudessa pojat saivat leikkiä kotia ja nukeilla sekä tytöt autoilla. Mikä tässä on nyt yhtäkkiä muuttunut? Miksi me nostetaan tästä meteliä nyt?
Sukupuolineutraalius; saako pojat olla poikia ja tytöt tyttöjä?
Eräässä eilisessä facebook keskustelussa törmäsin mm. ajatukseen siitä, etteivät pojat uskalla lähteä naisvaltaisille aloille. Eli soster-alalle. Minä kyllä väitän ettei se uskaltamisesta johdu. Väitän sen johtuvan huonosta palkkauksesta sekä epäinhimillisistä työoloista. Ei tässä ole muusta kyse. Miehet ovat vaan fiksuja etteivät halua opiskella 3-4 vuotta ammattikorkeassa 2500€ palkan vuoksi, kun voivat opiskella samassa ajassa alaa, josta tienaa tuplasti tai jopa triplasti enemmän. Itse tunnen henkilökohtaisesti monta miespuolista lähi- ja sairaanhoitajaa sekä sosionomia. Ei heitä koskaan kiusattu ammattinsa vuoksi. Enkä koskaan kuullut, että heille olisi naureskeltu. Pikemminkin päinvastoin. Ja jos totta puhutaan, niin miespuolinen sairaanhoitaja on usein parempi kuin nainen… Mutta jos me haemme tällä tasa-arvoa, tai oikeastaan sitä, että miehet hakeutuisivat naisvaltaisille aloille, niin eikö meidän tulisi enemmin tehdä alasta houkutteleva? Nostaisimme palkkoja näillä aloilla ja tekisimme työolot edes siedettäväksi.
Sain kuulla myös, että kyse on tasa-arvosta. Lapsia tulee kohdella tasa-arvoisesti. Nyt kysyn, että mitä sukupuolineutraalius liittyy tasa-arvoon? Eikö pointti ole se, että kohtelemme kaikkia yksilöinä? Kaikki ovat tasa-arvoisia keskenään eikä ketään suosita? Opettajat eivät valikoi suosikki oppilastaan, jota nostavat jatkuvasti jalustalle vaan kohtelisi kaikkia oppilaita saman arvoisena? Annetaan poikien olla poikia ja tyttöjen tyttöjä tai ihan mitä he ikinä haluavat olla? Kysyn myös, etteikö ketään huoleta se, että tätä sukupuolineutraaliutta viedään liian pitkälle? Jos kiellämme perinteiset roolileikit, niin miten käy prinsessasatujen taikka ritaritarinoiden? Tuleeko Prinsessa Ruususesta pelkkä Ruusunen? Ja Taru sormusten herrasta Taru sormusten henkilö? Koska emmehän me voi sukupuolta tuoda esille, koska ennakkoluulot? Luommeko tällä toiminnalla nyt ennakkoluuloja sinne missä niitä ei edes alunperin ollut?
Kuulin myös, että tällä yritetään parantaa lasten oloja, jotka ovat epävarmoja omasta seksuaalisuudesta taikka omasta tyylistä. En itse saa ajatuksesta kiinni miten sukupuolineutraalius auttaa tähän? Itse näkisin vastauksen ennemminkin tiedon levittämisenä ja ennakkoluulojen osoittamisena vääräksi. Sekä yksilön valintojen tukemisessa. Kerrotaan keitä ovat homot, lesbot, transseksuaalit, biseksuaalit, ristiinpukeutujat yms. He ovat tavallisia ihmisiä ja he voivat olla kuka tahansa. Eikä se vähennä ihmisarvoa mihinkään. Jos meillä on pappi voinut vaihtaa sukupuolta, okei okei tästä oli kauhea kohu ensin, mutta se johtui ennakkoluuloista. Tämä kyseinen pappi on nyt suosittu ja rakastettu. Jos tällä ajetaan takaa sitä, ettei uskalla toimia niin kuin haluaisi, niin en usko sen sillä paranevan, että me yritetään tehdä maailmasta sukupuolineutraalin. Eikö se lähde kuitenkin yksilön itseluottamuksen vahvistamisesta?
Entäs meidän maahanmuuttajat? Miten he? Saavatko he olla edelleen tyttöjä ja poikia? Useimmat maahanmuuttajat tulevat sovinistisista ja vanhanaikaisista maista, jotka eivät muutenkaan ymmärrä meidän kaikkia liberaaleja arvoja. Tämä nyt sitten on toinen keskustelu… Mutta pohdimpahan vaan…

 

Annetaan nyt vaan kaikkien kukkien kukkia. Annetaan tyttöjen leikkiä prinsessoja ja poikien prinssejä. Eikä aleta sitä pelkää ettei vaan loukata toista, koska tasa-arvo.

9 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Samaa mieltä. Alkaa mennä ihan höpöhöpöksi tämä holhous. Mitä sitten kun uimahalleihin ja koulujen liikuntasaleihin tulee yhteiset unisex-pukuhuoneet? Tytöt ei halua riisua itseään edes tyttöjen nähden niin mites sitten poikien nähden? Miten ruotsia/englantia/saksaa/mitä tahansa kieltä voi opettaa sukupuolineutraalisti kun nais- ja miespuoleiselle henkilölle on oma nimityksensä?

  • Kati kirjoitti:

   Eikö Ruotsissa tullut jo, joku sukupuolineutraali termi? Mutta kauhulla tässä odotan mihin vedetään se raja lopulta. Ja pelkään myös, että sekoitetaanko tässä lapsia loppujen lopuksi vaan entistä enemmän…?

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Itse tuon ohjeistuksen suurilta osin lukeneena (olen opettaja koulutukseltani, joten alan asiat kiinnostaa) totesin, että iltapäivälehdet provosoivat ihan tahallaan ja vääristelivät ohjeen näyttämään joltain hirveältä sukupuolineutraalilta kieltolistalta. Todellisuudessa siinä ei missään kohdin kielletä sanomasta tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi, vaan kannustetaan kasvattajaa näkemään yhteiskunnan ja omien stereotypioiden yli. Esim. että ei arvostella toista sukupuolta lepsummin tai oleteta, ettei lapsi pärjää jossain sukupuolensa vuoksi. Koska kyllähän tätä "pojat nyt vaan on villimpiä ja tytöt jaksaa keskittyä" -ajattelua valitettavasti edelleen arjessa esiintyy. Siinä myös painotettiin sukupuolivähemmistöistä puhumista ja lasten yleistä tukemista oman sukupuoli-identiteetin rakentamisessa. Ohjeistus on mielestäni oikein hyvä ja maalaisjärkisellä tavalla tasa-arvoa lähestyvä, ei ollenkaan sellainen hihhulilehtinen kuin iltapäivälehdet ovat someraivon nostattaakseen antaneet ymmärtää.

  • Kati kirjoitti:

   Niin, en tiedä luitko tuota minun tekstiä ensimmäistä kappaletta pidemmälle… mutta kuten itsekin tuolla kirjoitan, että ei tainnut ihan siitä olla kyse OH:n ohjeistuksessa, mitä Iltalehti kirjoitti. Ja tämän jälkeen käyn vain keskustelua siitä, mitä somessa puhutaan… ja pointtina on, että eihän tämä ole mielestäni koskaan ollut ongelma. Siis jos kyse on vain siitä, että ihmisiä pitää kohdella tasa-arvoisesti… 😉

  • Anonyymi kirjoitti:

   Kyllä luin ihan kokonaan, enkä ajatellutkaan, että olet purematta niellyt kaikki sometulkinnat 🙂 Halusin vain valottaa ohjeistuksen todellista sisältöä, kun itseäkin on viime päivinä kovasti harmittanut se, että media on (anteeksi ruma ilmaisu) klikkihuorannut tärkeän asian kustannuksella ja johtanut ihmisiä tahallaan harhaan. Esimerkiksi tuon sinunkin esiin nostamaan roolileikkiasian oli joku kolumnisti tahallaan esittänyt niin, että poikia aletaan väkisin pukea prinsessoiksi, vaikka ajatus taustalla oli, että jokaisella lapsella pitää olla oikeus leikkiä ja kokeilla kaikkia haluamiaan rooleja. Kritiikkini kohdistui siis ennemmin somekeskusteluihin ja mediaan kuin sinun ajatuksiisi.

  • Kati kirjoitti:

   Ne, opettajat jotka eivät vielä tällä tavalla ole toimineet, niin uskotko tosiaan sen muuttuvan ohjeistuksen avulla? Ettei vaan lisää asennetta? Tai juuri tuollaista, mistä Iltalehti kirjoitti? Mennään äärimmäisyyksiin… Eihän opettajilla ole saanut olla niitä lemmikkioppilaita vuosiin ja edelleen tänä päivänäkin voin nimetä muutamat opettajat tyttäreni koulusta, joilla on. Lisäksi muutaman opettajan, jotka eivät ole vaivautuneet opettelemaan tyttäreni nimeä, josta koko luokka jo huomauttelee. Jotkut opettajat vaan ovat väärällä alalla ja siihen ei ohjeistus ikävä kyllä auta. Ja se mitä tulee siihen lapseen muuten, niin kotoa se kaikki lähtee. Pieni lapsi opetetaan nimeämään: tyttö, poika, isä, äiti, täti setä jne. Siinä jo opetetaan jo taaperolle se ero havainnoinnin avulla. Pitäisikö tämäkin kieltää? Tai estää? Eli kaikki näyttää kuvissa samalle? Eihän silloin tytöt voi olla ainoita joilla pitkä tukka tai hame? Rooleissa toki voi olla erisukupuolet helposti toteutettuna, mutta kuten jo tuolla kirjoitin, niin voihan se poikakin olla varustettu pitkillä enkelin kiharoilla.. 🙂

  • Anonyymi kirjoitti:

   Siinä olet ihan oikeassa, että kaikki opettajat eivät varmasti ohjeistuksesta ota onkeensa ja meidänkin ammattikunnassa on niitä, jotka ovat auttamatta väärällä alalla. Se on valitettavaa, mutta ei saa olla este sille, että asioille yritetään tehdä jotain. Suurin median aikaansaama väärinkäsitys on juuri tuo, että lapsia haluttaisiin kasvattaa sukupuolineutraalisti. Neutraalius on nimenomaan ohjeissa hylätty, koska sen on koettu tuovan vain enemmän epätasa-arvoa. Sen sijaan painotetaan sukupuolitietoutta, jossa opettaja pyrkii tunnistamaan omia sukupuolistereotypioitaan esim. arvostelussa ja kurinpidossa. Yksi omasta mielestäni tärkeimpiä pointteja on, että poikien syrjäytymiseen halutaan puuttua ja taata sellainen asenneilmapiiri, että myös pojilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet pärjätä ja viihtyä koulussa. Itse olen sitä mieltä (ja ymmärsin että tuon ohjeistuksenkin pääsanoma on), että sukupuolia ei saa missään nimessä kieltää, vaan niistä ja niihin liittyvistä stereotypioista pitää voida keskustella avoimesti. Sukupuoli-identiteetti on ihmiselle tärkeä asia ja sen kehitystä pitää kasvattajien osata hienovaraisesti tukea. Silloin lapsikin uskaltaa tuoda esiin omia ajatuksiaan.

 3. Hanna / Yli pyykkivuorten kirjoitti:

  Hyvää pohdintaa! Hyvä teksti ajankohtaisesta aiheesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *