Hae
Koivulan Emäntä

Onneksi asun hyvinvointivaltiossa #EnOlisiTässä

#EnOlisiTässä –kampanja käynnistyi marraskuun 2016 lopulla kun teatteriohjaaja, esikoiskirjailija Aino Kivi julkaisi facebookissa tarinan seuraavilla saatesanoilla:
”Kampanjan idea on kertoa saamastasi yhteiskunnan tuesta. Tuesta, jota ilman et olisi tässä. Voit kertoa niin laajasti kuin suppeasti kuin haluat: ilmaisesta koulutuksesta, kirjastosta, uimahalleista, lapsilisistä, opintotuesta, työttömyysturvasta, terveydenhuollosta, mistä haluat. Merkitse tekstisi hashtagilla #EnOlisiTässä. Halutessasi voit lisätä myös hashtagin #ProHyvinvointivaltio. Liitä nämä ohjeet postaukseesi.”

#EnOlisiTässä

Vaikka vuoden 2016 Suomi ei ole aina tuntunut hyvinvointivaltiolle, kiitos erilaisten leikkausten, jotka ovat koskettaneet erityisesti pienituloisia, syrjäytymisvaarassa olevia, perheellisiä sekä muuten heikommassa asemassa olevia, niin voimme silti pitää Suomea hyvinvointivaltiona. Varsinkin jos katsomme asiaa maailman laajuisesti, voimme edelleen todeta, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Meidän kuitenkin täytyy toivoa ja pyrkiä omilla toimilla vaikuttamaan, että pysymme jatkossakin hyvinvointivaltiona, joka välittää myös niistä heikoimmassa asemassa olevista.
Itse voin rehellisesti myöntää, että en olisi tässä, jos en asuisi hyvinvointivaltiossa. Ja voin hyvillä mielin perustella tämän asian:

Peruskoulu

Ilman pakollista (ja ilmaista) peruskoulua en todennäköisesti olisi enää elossa. Ilman peruskoulua, kukaan ei olisi puuttunut minun kotioloihini. Jos peruskoulu olisi ollut maksullinen, en olisi sinne koskaan päässyt. Voin vaan kuvitella mitä kaikkea muuta käyttötarkoitusta rahalle olisi keksitty, vaikka sitä olisi ollut minun koulumaksuihin.

Toisen asteen koulutus ja korkeakoulu

Jos nämä koulut eivät olisi olleet ilmaisia, en olisi koskaan voinut pienen vauvan äitinä lähteä opiskelemaan. Tai ehkä olisin, mutta olisin tänä päivänä varmasti korviani myöten veloissa, koska minut olisi pakotettu ottamaan kaikki mahdolliset lainat joita voi saada. Nyt olen selvinnyt ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun vain kahden vuoden opintolainalla, muuten olen rahoittanut opinnot työllä ja opintotuella. Jos opiskelu olisi maksanut, en olisi koskaan valmistunut ammattiin ja saanut vakituista työpaikkaa. Tekisin todennäköisesti erilaisia keikkaluonteisia hanttihommia pienellä palkalla.

Terveydenhuolto

Ilman kaikille tarkoitettua laadukasta ja melkein ilmaista terveydenhuoltoa en todennäköisesti olisi enää elossa. Jos terveydenhuoltoon pääsemiseksi tarvitsisi vakuutuksen tai paljon rahaa, olisin varmasti kuollut, kun sairastuin IBD:n ja myöhemmin vielä MS-tautiin. Mutta koska Suomessa hoidetaan kaikki, katsomatta lompakon paksuuteen, voin pitää itseäni melkein terveenä. Olen viettänyt elämästäni yhteensä yli vuoden sairaalan eri osastoilla. Minua on leikattu neljä kertaa. Minulle on kirjoitettu lääkkeitä, jotka maksavat yli 2000€ kuukaudessa joista itse olen maksanut 3€ omavastuun. Ilman hyvin toimivaa julkista terveydenhuoltoa en varmastikaan olisi tässä.

Tuet sairastuneelle

Suomessa sairastuneen tuet ovat hyvät. Kuinka moni edes tiedostaa, että onni on sairastua Suomessa. Suomessa sairastunut saa sairauspäivärahaa, mikä on melkein oma palkka, aina 300 päivältä. Sairauden jatkuessa tuki muuttuu kuntoutusrahaksi, joka on pienempi, mutta kuitenkin ansioihin sidonnainen. Jos työkyky menee pysyvästi osittain tai kokonaan voi sairastunut saada osatyökyvyttömyyseläkkeen tai työkyvyttömyyseläkkeen. Itse olen saanut elämäni aikana useaan otteeseen sairauspäivärahaa ja olen ollut vuoden ajan myös kuntoutusrahalla. Sairastunut saa myös tukea sairauden hoitoon tarvittaviin matkoihin sekä lääkinnälllistä ja muuta kuntoutusta aina tarpeen mukaan.

Lapsiperheiden etuudet ja palvelut

Suomessa lapsiperheiden etuudet ja palvelut ovat euroopan kärkeä, vaikka niitä on viime vuosina leikattu erittäin reippaalla kädellä. Ainakin vielä annetaan mahdollisuus hoitaa lasta kotona kolme vuotiaaksi asti. Jokainen äiti/vanhempi/lapsi on oikeutettu vanhempainrahaan, äitiysavustuksen, lastenhoidon tukeen ja lapsilisiin, tuloista riippumatta. Ilman näitä etuuksia en varmastikaan olisi tässä odottamassa meidän kolmatta lasta, vaan lapsiluku olisi jäänyt yhteen, jos siihenkään. Lisäksi lapset meille ovat mahdollistaneet ilmainen neuvola, jonka kautta olemme saaneet tukea raskausaikaan että lapsen hoitoon sekä terveystarkastukset ja -seurannat.
Kuntien järjestämät ilmaiset perhekerhot ovat olleet pelastus pikkulapsi aikaan. Siellä on saanut tavata toisia vanhempia ja päässyt jakamaan ajatuksia äitiydestä. Ilman kunnallista päivähoitoa en olisi kyennyt opiskelemaan lapsen syntymän jälkeen. Kunnallinen päivähoito on vielä erittäin edullista korkeimmallakin maksulla, verrattuna yksityiseen päivähoitoon ilman kelan etuuksia.

Liikunta ja kulttuuri

Olen päässyt nauttimaan edullisista tai jopa ilmaisista liikuntaharrastuksista jo nuoresta iästä alkaen. En varmastikaan olisi koskaan päässyt mihinkään harrastustoimintaan, jos kunta ei olisi järjestänyt erilaista toimintaan lapsille. Myös aikuisille järjestättävät liikunta ja harrastustoimet ovat tulleet tässä vuosien saatossa tutuksi. Näiden turvin olen saanut harrastaa erittäin monipuolisesti pienellä rahalla. Ilman kirjastoja olisi minulla varmasti jäänyt monet kirjat lukematta, myös ne koulujen tenttikirjat. Kirjastojen ansiosta olen saanut sivistää itseäni ja olen voinut opiskella, silloin kun rahasta oli äärimmäisen tiukkaa.

#ProHyvinvointivaltio

#EnOlisiTässä-kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja toimii vapaaehtoisvoimin: se on takaisinmaksua tuesta, jota olemme saaneet. Kampanjaan voi kuka tahansa ottaa osaa. Lisätietoa ja erilaisia tarinoita löytyy mm. täältä ja hashtagien takaa niin facebookissa, twitterissä kuin instagramissa.
Kiitos, että olen saanut syntyä Suomeen. Toivottavasti Suomi pysyy jatkossakin tällaisena.
Mistä sinä olet kiitollinen? Mitkä ovat sinun #EnOlisiTässä kohdat?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *