Hae
Koivulan Emäntä

Ihanan kamala arki – 5 vinkkiä kuinka selviytyä arjesta

Arki, kuinka tehdä siitä helpompaa

Meillä eletään niitä kuuluisia ruuhkavuosia ja se on alkanut näkymään että tuntumaan. Varsinkin lomalla huomaa, miten suuri kontrasti arjella ja lomalla onkaan. Tämä ihanan kamala arki on taas palailemassa meidänkin perheeseen. Teinimonsterilla alkaa maanantaina koulu ja Ässä palaa reilu kahden viikon joululomalta takaisin päiväkotiin, IIKS! Tämä reilu kaksi viikkoa on mennyt aivan liian nopeasti. Itse en ollut lomalla kuin vajaan viikon. Mutta onhan sekin tavallaan lomaa, kun ei tarvitse aamulla pukea kiukuttelevaa taaperoa, lenkittää koiria, herättää teiniä kouluun ja muistuttaa läksyistä, juosta työpäivän jälkeen kiireellä kauppaan ja tehdä ruokaa samalla kuunnellen nälästä kiukuttelevia perheenjäseniä, viedä lapsia harrastuksiin ja lenkittää koiria puolikuolleena myöhään illalla. Ja kaiken tämän keskellä huomata, ettei ole enää puhtaita vaatteita, maito kaatuu lattialle ja koira on oksentanut matolle työpäivän aikana.
Mitä sitä kiertelemään, arki on stressaavaa ja kuluttavaa. Se on kamppailua kellon kanssa, joka hetki. Pitää ehtiä töihin. Kiire harrastuksiin. NÄLKÄ! Jonottamista kaupassa. Ja vielä illallakin sitä miettii kelloa. Jos nyt nukahdan, niin ehdin nukkua vielä kuusi tuntia. Muistinko laittaa herätyksen? Joskus sitä stressaa, että saakohan pihistettyä omaa aikaa lainkaan. Saisiko juoda edes kupposen kahvia ajattelematta mitään ja vain nauttia hetkestä. Jos joku kysyy mitä ruuhkavuodet oikein tarkoittaa, niin tuossa se vastaus oli. Sitä ne ruuhkavuodet on, taistelua aikaa ja kiirettä vastaan.
Minä en voi sietää kiirettä. Vihaan stressaamista, koska se saa minut voimaan huonosti. Minun perussairaudet eivät pidä kiireestä tai stressistä, vaan vaativat minut heti pysähtymään muistuttamalla olemassa olostaan, jos elämä alkaa menemään liian hektiseksi. Mutta miten ihmeessä sitä sitten saa pyöritettyä arkea perheessä, jossa molemmat vanhemmat käyvät töissä, vastustavat valmisruokia ja haluavat viettää aikaa yhdessä ja erikseen? Perheessä jossa on teini-ikäinen lapsi, jolla on vanhempien panostusta vaativia harrastuksia. Perheessä jossa on taapero, jonka elämä vaatii rutiineja sekä aktiviteetteja. Kaksi isoa koiraa, jotka vaativat toimintaa sekä liikuntaa. Ja kaiken tämän kukkaraksi perheen äiti odottaa kolmatta lasta syntyväksi keväällä. Voiko tällaisen perheen elämästä saada helpompaa? Voiko ajan pysäyttää ja kiireen selättää? Uskokaa tai älkää, niin meillä on onnistuttu siinä melko hyvin ja tässä on meidän vinkit, kuinka selviytyä arjesta.

 


Aloita edellisenä iltana

Se mitä olen oppinut, kaikki lähtee aamusta. Jos aamu menee huonosti, niin koko päivä menee enemmän tai vähemmän huonosti (useimmiten). Jotta aamun saa sujumaan mahdollisimman hyvin, aloitan seuraavan päivän valmistelut jo edellisenä iltana. Eli Ässälle päiväkotivaatteet valmiiksi, reppu pakataan sekä ulkovaatteet ja asusteet valmiiksi odottamaan. Laitan myös omat vaatteet aina valmiiksi. Joka ilta pesen pyykkiä yhden koneellisen, jotta puhtaita vaatteita on varmasti aina saatavilla.
Edellisenä iltana suunnittelen valmiiksi seuraavan päivän ohjelman. Onko Teinimonsterilla treenejä, kuka vie ja hakee? Pitääkö kaupassa käydä, ostoslista valmiiksi kauppaan menijälle? Kuka hakee Ässän hoidosta? Se jolle ei osu Ässän haku vuoro, käy kaupassa. Onko muilla harrastuksia, niiden aikataulutus? Kuka vie koirat ulos?

Koko perheen yhteinen kalenteri

Tämän kaiken organisoinnin helpottamiseksi meillä on jokaisella puhelimessa yhdistetty kalenteri, johon jokainen laittaa omat menot: harrastukset, työt, lääkärit yms. menot. Edellisenä iltana vielä sovitaan valmiiksi kuka tekee ja mitä tekee. Kalenteriin merkataan hälytyksen kanssa kaikki muistettavat asiat: kirjastokirjojen palautukset, ilmottautumiset kursseille, varattavat ajat sekä syntymäpäivät.
Aikaisemmin meillä oli aina keittiössä seinällä koko perheen yhteinen kalenteri, mutta se ei kulkenut mukana. Usein unohtui merkata menoja, jotka eivät toistu säännöllisesti. Lisäksi siihen ei saanut ajastettua muistutusta. Kun Teinimonsteri sai oman älypuhelimen siirryimme kokonaan sähköiseen koko perheen yhteiseen kalenteriin. Voisi melkein sanoa, että on pelastanut meidän arjen. Tähän kalenteriin pystyy on luomaan/liittämään muistioita, joihin olemme koonneet erilaisia tärkeitä listoja.

Ruoka- ja kauppalistat

Arkiruuat pyritään suunnittelemaan niin, että ne valmistuvat nopeasti sekä niistä riittää useimmiten kahdelle päivälle tai vanhemmille töihin evääksi. Usein viikonloppuisin yhdessä mietitään valmiiksi muutamat ruuat seuraavalle viikolle. Ruokalista ei ole koskaan kiveen hakattu ja useimmiten keksitäänkin lennossa muuta syötävää.
Viikon / päivän ruokalista ja siihen liittyvä ostoslista luodaan kalenteriin. Jokainen perheen jäsen pääsee tätä muokkaamaan aina tarvittaessa. Seuraavaan kauppalistaan pyritään aina merkkaamaan lopussa olevat asiat, kuten leivinpaperi tai saippua. Tällä tavoin meillä on aina ajan tasalla myös se, mitä meiltä kotona on lopussa. Jos jotakin tavaraa ei jostain syystä ole saatavilla, niin puuttuva asia siirretään heti seuraavaan kauppalistaan.

Huumori

Arjen suurin helpottaja meillä on koko perheen yhteinen huono huumorintaju ja kyky nauraa itselle. Meidän perheessä moka on lahja. Eli ei oteta asioita niin vakavasti, jos jotain unohtuu tai jää hoitamatta. Vaikka jokin asia ei sillä hetkellä naurata, niin useimmiten nauretaan jo illalla ennen nukkumaan menoa asialle, kun joku tulee kiusoittelemaan.
Vaikka meidän perheessä ollaan melko hyvin organisoitu kaikki, ruutiinien, kalentereiden ja erilaisten listojen avulla, niin silti sattuu mokia. Aina jotain todella tärkeää unohtuu ostaa kaupasta kaikista listoista huolimatta tai jotkut treenit jää välistä tai kirjaston kirjat unohtuu palauttaa. Sellaista sattuu, eikä sitä kannata ottaa vakavasti. Helpommalla pääsee, kun ei stressaa niitä unohtuneita asioita vaan ottaa ne enemmin huumorilla. Meidän perhe omaa juuri tällaisen ikävän mustan huumorin ja se on pelastanut monet tilanteet.

Raskausajan paheita

 

Varasta oma aika

Viimeinen ja tärkein vinkki, miten arjesta saa helpompaa on oman ajan varastaminen. Omaa aikaa tulee varastaa aina silloin, kun siihen tulee mahdollisuus. Ja mikä tärkeintä omasta ajasta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Sen oman ajan ei tarvitse olla pitkä. Aina ei tarvita kolmen tunnin kauneushoitola sessiota, vaikka kivoja nekin ovat. Joskus riittää varastettu hetki lehden ja jäätelön parissa. Tai rentouttava sauna kasvonaamion ja vartalon kuorinnan kera. Tällaisia pieniä ja lyhyitä hetkiä minä varastan joka päivä itselleni.
Lisää vinkkejä arjen sujumiseksi löytyy myös Kaksplussan www-sivuilta, suoraan juttuun pääset TÄSTÄ. Jutussa mm. minä ja 10 muuta Kaksplussan bloggaajaa jakavat omia vinkkejä arjen kiireen selättämiseksi.
Miten sinä selviydyt arjesta? Kuinka teet arjestasi helpompaa?

 

9 kommenttia

 1. Minna M kirjoitti:

  Pojat pelaavat futista ja treeneihin kuskaukseen meillä on kolmen perheen kesken järjestetty kimppakyyti. Nyt yritämme luoda rutiinia, että roskienvienti ja tiskikoneen tyhjennys kuuluisi lapsille. Opetus on työnalla.. Ehkä helpottaa jossain vaiheessa. Etukäteen suunnittelua ja asioiden valmistelua pitäisi lisätä meidän perheessä.

  • Kati kirjoitti:

   Kyllä ne siitä jossain kohtaan. Meillä tuo teini on hyvin alkanut ottaa osaa kotitöihin viimeisen parin vuoden aikana. Mekin ollaan vasta vuoden ajan suunniteltu kaikki etukäteen. Ennen menty vaan ja sitten pohdittu, että olisihan tämäkin voitu paremmin hoitaa. 😆

 2. Jane & Jasse kirjoitti:

  Meillä on jääkaapin ovessa kaikki menot kalenterin tapaan. Helpottaa paljon, myös arjen aikataulutus toimii. Niinä päivinä, kun ei aikatauluteta, on meno yleensä vähän villimpää.. Eli liputan aikataulutuksen puolesta 😁😁

  • Kati kirjoitti:

   Meillä oli kans ennen näin, mutta sitten kun sitä ei saanut mukaan, niin päädyttiin sähköiseen kalenteriin… miehelle hyvä, kun siihen pystyy myös toiset asentaa hälytyksen… 😂

 3. Taru | Mutsi hoitaa kirjoitti:

  Huh, meilläkin olisi kyllä varmaan hyötyä jonkinlaisesta organisoinnista. Täytyykin kokeilla saako meidän puhelimiin jotain yhteistä kalenteria, vinkki voisi olla ainakin kokeilemisen arvoinen!

  • Kati kirjoitti:

   Suosittelen lämpimästi. Ainakin iPhone puhelimiin ja Windows pohjaisiin saa yhteisen kalenterin. Windows puhelimissa toimii Outlookin kautta.

 4. EMMI // Rakkaudella, Äiti kirjoitti:

  Mä oon ihan samaa mieltä, että jos aamu menee ihan plörinäksi, niin kyllä se on koko loppupäiväkin ihan hulabaloota!
  Mä siivoan aina keittiön ja olkkarin illalla ennen nukkumaanmenoa, niin se on sitten kiva lasten sotkea lelut kun kaikki on järjestyksessä😀
  Ei mutta itse saan paremmin nukuttua kun tiedän, ettei aamulla ensimmäisenä tarvitse alkaa siivoamaan.😊

  • Kati kirjoitti:

   Mä teen samaa. Ja onhan se kivempi herätä ja alkaa laittaa aamupalaa, kun on siisti keittiö. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *