Hae
Koivulan Emäntä

Tyttö vai poika? – Saako vauvan sukupuolta toivoa?

Useilla keskustelufoorumeilla olen törmännyt aiheeseen, onko rakenneultraäänitutkimus sitä varten, että sukupuoli selviää vai ei? Keskusteluissa moralisoidaan niitä tulevia vanhempia, jotka haluavat selvittää onko kyseessä tyttö vai poika. Mutta onko uteliaisuus sukupuolesta kuitenkaan sama asia kuin toive? Se, että kysyy sukupuolta, ei välttämättä tarkoita muuta kuin tiedon janoisuutta. Esimerkiksi omalla kohdalla tieto sukupuolesta, tarkoittaisi lastenhuoneen sisustamista ja vaatehankintoja varten olevaa tärkeää tietoa. Pitäähän sitä nyt tietää laittaako punasta vai sinistä. Näin karrikoidusti. Minä siis menin myös tähän toiseen ultraäänitutkimukseen ajatuksella, että haluan tietää kumpi on tulossa.
Jokainen, joka on päättänyt osallistua näihin sikiöseulonta ultraäänitutkimuksiin, tietää etteivät ne ole sukupuolen selvittämistä varten. Kaikki tietävät, että niiden tarkoituksena on seuloa terveet ja sairaat sikiöt sekä todeta mahdolliset muut komplikaatiot, jotta osaamme ennustaa kuinka raskaus tulee etenemään ja mihin pitää varautua. Nämä ovat niin vaikeita ja kamalia asioita jokaiselle odottavalle äidille, ettei niitä haluta ajatella. Joten on helpompi pohtia, selviääkö ultrassa kumpi sieltä tulee. Toki on paljon sellaisia, jotka eivät halua selvittää lapsen sukupuolta. He menevät ultraan moikkaamaan vauvaa. Ultra tekee vauvan odottamisen konkreettiseksi, sitä voi omin silmin todeta, että kyllä siellä masussa vauva kasvaa.

Saako sukupuolta toivoa?

Sukupuolen toivominen on tabu. Jos jompaa kumpaa sukupuolta toivoo, niin siitä ei kannata hiiskua kellekään. Jos kehtaat kertovasi, että toivot tyttöä tai poikaa, saat salaman nopeasti tuomitsevia katseita ja kyräilyä. Sillä eihän sukupuolella ole mitään väliä. Ainoa asia millä on väliä on se, että lapsi on terve. Sukupuolen toivominen on ainoastaan kahdesta syystä hyväksyttävää. Hyväksyttävin syy on, jos toiseen sukupuoleen on rasitteena jokin sairaus. Emmehän me sairasta lasta halua tai toivo, tällöin on luonnollista toivoa sitä sukupuolta, jossa kyseinen sairaus esiinny. Toinen tilanne on se, jos perheessä on jo useampi lapsi samaa sukupuolta. Silloin ajatellaan, että lapsia tehdään niin kauan, kun saadaan sen toisen sukupuolen edustus. Sillä pitäähän jokaisessa perheessä olla lapsia kummassakin sukupuolessa.

 

Tiedän, että useimmat äidit toivovat salaa tai tietoisesti toista sukupuolta. Mielestäni toivominen on ihan normaalia. Raskausaikana sitä aletaan suunnittelemaan mitä kaikkea sen oman pienen ihmeen kanssa tullaan tekemään, missä käydään ja mitä puetaan päälle. Kumpaa sukupuolta toivoo, riippuu osittain omista kokemuksista ja tottumuksista sekä haaveista. Mielestäni on luonnollista, että usein varsinkin ensisynnyttäjät toivovat tyttöä, koska heidän on helpompi samaistua omaan sukupuoleensa. Isät taas vastaavasti toivovat sitä poikaa, jonka kanssa pelataan lätkää ja lähdetään kalaa. Tämähän on ihan luonnollista. Silti niistä haaveista useimmiten tuomitaan ja kauhistellaan.
Vaikka äiti ja isä, ehkä salaa toivovat tiettyä sukupuolta, niin onko sillä todellisuudessa mitään väliä? EI OLE! Ainakaan yleensä sillä ei ole, toki ”väärään” sukupuoleen tottuminen saattaa viedä hetken, mutta siitä tulee joka tapauksessa äärimmäisen rakas ja maailman tärkein. En usko, että vanhemmat olisivat rakastaneet yhtään enempää, jos lapsi olisi juuri sitä toivottua sukupuolta.
Minäkin toivon salaa tiettyä sukupuolta. Hieman harmittaa, että tämä kaveri pitää salassa sitä. Rakenneultrassa saimme erittäin varovaisen veikkauksen sukupuolesta. Lääkäri lupasi varmistaa asian etisen istukan kontrolliultrassa, mutta tämä siveydyn sipuli päätti jatkaa kiusaamista, eikä lääkäri saanut kuvaan tyypin haaruksia. Eli meidän jännitys vielä jatkuu. Ehkä se selviää viimeistään, kun hän on syntynyt. Minulla on oikeasti ihan sama kumpi sieltä tulee vaikka minulla on toiveeni. Minulla on entuudesta tyttö ja poika, kumpaakin rakastan koko sydämestäni. Eli hän tervetullut, oli kumpi vain.

 

Kati

26 kommenttia

 1. _Aatuska_ kirjoitti:

  Mä olisin molemmista lapsistani halunnut tietää, juurin oiden vaatehankintojen takia esim. Nykyään on panostettu paljon unisex vaatteisiin, mutta vielä 14v. sitten oli liki mahdottomuus löytää sukupuolettomia vaatteita, yksittäisiä lukuunottamatta. Kumpikin vaan piti siveästi jalkoja ristissä. Eli arvotus säilyi loppuun saakka. Itse luulin, että odotan poikaa, mutta kaksi tyttöä tuli.
  Miehet saa muuten sanoa ääneen sen, että toivovat poikaa. "Kyllähän sitä suvunjatkajaa on lupa hoivoa." Ihan kuin nykyään olisi silläkään merkitystä. Sukua se tyttökin jatkaa, jos on jatkaakseen.

  • Kati kirjoitti:

   Tuo on niin totta, että miehillä on oikeus toivoa poikaa! Joskus jopa velvollisuus. Minun isäni oli poikkeus ja toivoa tyttöä kovasti. Tytön hän sai, ainoaksi jäi. Tästä hän oli niin iloinen ja ylpeä, koska sai mitä halusi. Aina siltä kuitenkin kyseltiin, jopa minin kuullen, että etkö mieluummin suvun jatkajaa olisi halunnut? Niinpä niin…

 2. Jebsu K. kirjoitti:

  Muistelen, että oman raskauteni aikana opastettiin sanoen "se pettymys ns. väärästä sukupuolesta menee nopeammin ohi kun siihen liittyy uuden elämän syntymisen ilo, ultra-pettymystä saattaa surra pidempään". No en tiedä miten todellisuudessa – minulle kävi nimittäin niin, että olin jotenkin alusta asti ajatellut, että poika sieltä on tulossa. Tyttö olisi ollut varmasti ihan yhtä rakas, mutta en raskausaikana voinut kuvitellakaan odottavani tyttöä. Ja ultrassa sitten näkyikin hyvin selvästi, että poikahan se siellä. Niin vahva tunne oli pojasta, että en tiedä olisinko uskonut jos olisivat sanoneet odottavani tyttöä 😀

  pistetään nyt joku villi veikkaus, joka ei perustu mihinkään 😀 Sanon Tyttö! 🙂

  • Kati kirjoitti:

   Arvailu tässä tietty on parasta, koska ei tiedä kumpi tulee. Mutta on mullakin tästä tietty fiilis, mutta se hieman vaihtelee. Eli todennäköisesti uusi henkilö on syntymässä 😃

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Odotan nyt toista lastani. Ensimmäinen on poika. Puolet ajasta toivon tyttöä (että saisi myös tytön) ja puolet ajasta poikaa (että pojalla olisi kaveri, itsellä ja miehellä samansukupuoliset sisarukset ovat kaikkein lähimpiä, riippumatta 4 ja 8 vuoden ikäeroista ja siitä, että erisukupuolinen olisi pienemmällä ikäerolla). Eli joka tapauksessa tulen siis suremaan sitä lasta, jota ei tule. Kolmatta meille ei enää tule, ei ole resursseja ja ikäkin alkaa loppumaan. Minusta rakenneultrassa sukupuolen selviäminen on siitä hyvä, että ehtii valmistautumaan. Toki kumpi tahansa on tervetullut ja rakastettu.

  • Kati kirjoitti:

   Juurikin näin! Itse olisin toivonut pienetä sopeutumista, mutta nyt tämä pitää meidän jännityksessä. Sama oli esikoisen kanssa. Silloin todella vahva poika olo ja tyttö tuli. Oli hirveä järkytys, kun oli ihan väärää sukupuolta… mutta sillä sekunnilla kun hänet syliini sain, rakastuin. Enkä todellakaan olisi poikaan vaihtanut.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Minulla esikoinen on tyttö, ja hän tuntui vahvasti tytöltä ja rakenneultrassa tytöksi todettiin. Nyt tämä toinen ei ole suostunut vielä värkkejään vilauttamaan, mutta tuntuma on vahvasti pojasta tällä kertaa. Aluksi ennen kuin oli tuntemuksia, toivoin aika vahvasti tyttöä, koska se helpottaisi tuota vaatteiden kierrättämistä aika paljon… Nyt kuitenkin on jo niin monta viikkoa ollut niin vahva poikatuntemus, että jos nyt jossakin ultrassa paljastuukin, että tyttöä odotan, niin se on varmaan ihan järkytys 😀 Kumman tahansa otan suurella riemulla vastaan, ja kolmatta lasta ei ole enää tulossa.

  • Kati kirjoitti:

   Mulla ois täällä läjä poikien vaatteita… mutta mekkokauppoille toki suuntaan riemulla, jos hän tyttö on. 🙂

 5. minttu kirjoitti:

  Tyttöä veikkaan, että odotat!

 6. Nea / In the little cottage kirjoitti:

  Hyvä teksti ja hyvin oot kiteyttänyt aiheen. Oon kyllä ihan samaa mieltä, että tiettyä sukupuolta on täysin normaalia toivoa. Aina tietysti pääasia on kuitenkin, että vauva on terve. Ja oli perheessä sitten 3 poikaa tai 2 tyttöä ja 1 poika, niin aivan samanlailla niitä kaikkia kuuluu rakastaa! Hmm, mulla tuli jotenkin fiilis, että odotat tyttöä, en tiedä miksi 😉

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos 🙂 Kuulin, että tyttöä veikataan siksi, että on juurikin siveyden sipuli. Mutta on hän muutenkin hankala ultrattava! Ei yhtään yhteistyökykyinen ja lääkärillä mennyt kauan saada oikeat mitat. 😊

 7. Jane & Jasse kirjoitti:

  Meillä tyttö myös piti sukupuolensa salassa ja jalat visusti yhdessä ultrissa. Silti saimme hentoisen veikkauksen tytöstä, vaikka olimme jotenkin fiilistelleet, että varmaan poika tulee. Mutta kun tyttö syntyi, ajattelin heti että ompa ihanaa, tyttö!! 😅😍

  • Kati kirjoitti:

   Hih, niinpä ei sillä sukupuolella oikeasti ole loppujen lopuksi mitään väliä. Ihania ne vain on. 😀

 8. Minna M kirjoitti:

  Meidän neljästä lapsesta tiedettiin toisen sukupuoli ennen syntymää. Ekasta ei haluttu tietää. Kolmannesta ei kehdattu kysyä, kun oltiin "harjoituspotilaita" raknneultrassa. Neljännellä löytyi rytmihäiriö ennen rakenneultraa. Usein käytiin ultrassa sen jälkeen, mutta sydäntä katseltiin ja kuunneltiin huolesta sekopäisenä. Ei tullut sukupuoli mieleen. Meillä on kaksi poikaa ja kaksi tyttöä. Kaikki erilaisia ja ihania sukupuolesta riippumatta.

  • Kati kirjoitti:

   Se on totta. Ei sillä loppuen lopuksi ole yhtään mitään väliä. 🙂 ihania kaikki ovat ❤

 9. Anonyymi kirjoitti:

  Sain esikoisen kohdalla tyttölupauksen rakenneultrassa, mutta poika tuli, joten kuopuksen kohdalla en uskonut mitään lupauksia ennen kuin näin omin silmin. Kätilö sanoikin nyt rakenneultrassa, että tyttölupaus on parhaimmillaankin vain n. 85 % varma, poikalupaus taas harvemmin muuttuu enää tytöksi.

  Kyllä minusta sukupuolta saa toivoa, mutta yllätyspojan saaneena, vauva tuntui kyllä heti ensisekunnilla sellaiselta kuin "pitikin". Eli en ole ikinä ajatellut, että "sunhan piti olla tyttö". Kotiin tultiin pinkeissä vaatteissa, mutta so what!? 🙂 Joillekin muille ihmisille (lähinnä sukulaisille) yllätyspoika tuntui sen sijaan olevan järkytys (vai pettymys?), mitä en kyllä ymmärrä yhtään. Kyllähän he siitä yli pääsivät, mutta loukkaavalta tuntui silti varsinkin synnytyksen jälkeisissä hormonihuuruissa.

  • Kati kirjoitti:

   Meillä kävi esikoisesta niin, että oltiin niin varmoja pojasta, että kaikki oli sen mukaan laitettu. Emme siis tienneet varmasti kumpi tulee. Pieni järkytys oli, kun tytön nostivat rinnalle. Kotiin lähdettiin sinissä pojan vaatteissa ja huone oli kauniin vaalean sininen. Ekat kuukaudet sai kulkea pojat vaatteissa. Mutta eipä sillä ole väliä. Ei tuo traumoja saanut. Jälkeen päin ollaan naureskeltu asiaa.

 10. Anonyymi kirjoitti:

  Ymmärrän kyllä sukupuolitoiveet, ne ovat inhimillisiä, mutta itse olen yrittänyt lasta odottaessa järjestää pääni siihen malliin, että sukupuolella ei ole minulle väliä, vaan yritän lasta, koska haluan äidiksi (ja sitten, koska haluan toisen lapsen, ja kolmannen), ja että kaikki kombinaatiot käyvät minulle. Olen itse 3 tytön perheestä, ja ikävältä tuntuu ajatus, että kolmatta meistä olisi tehty että olisi saatu se poika (en tosin usko, että vanhemmillani oli tämä motiivi). Minusta jokaisen pitäisikin olla varma, että haluaa toisen tai kolmannen LAPSEN, sukupuolesta riippumatta, ennen kuin alkaa yrittää.

  • Kati kirjoitti:

   Olen aivan samaa mieltä. Vaikka sitä kolmatta tehdään ja ehkä mahdollisesti toivotaan jotain sukupuolta, niin en usko kenenkään olevan varsinaisesti pettynyt lopputulokseen. Ainakin näin koko sydämestäni toivon! ❤

 11. Matu / 10plussan äiti kirjoitti:

  Hyvin kirjoitettu. 😊 Mulla oli vahvasti olo, että poika tulossa ja niinhän se olikin. Tavallaan toivoinkin poikaa, en tiedä edes miksi? 😄 Mä veikkaan teille poikaa. 💓😍

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos! ❤ Mä en tiedä mikä tässä raskaudessa on ollut, sillä mulla on vahva olo vaihdellut. Eka olin 100 varma, että poika tulee, sit tyttö, vähän ajan päästä taas poika jne. Nyt en ees tiedä. Ekassa raskaudessa mun vahva poikaolo olikin tyttö. Tokassa raskaudessa vahva poikaolo osoittautui oikeaan. Mä oon niin jännittynyt tästä! 😆

 12. Anonyymi kirjoitti:

  Höpö höpö. Näytä se tutkimus minkä mukaan naiset toivovat enemmän tyttöä ja miehet poikaa! Tämä on vain oletusta mikä onneksi ei pidä paikkaansa. Sukupuolia kyllä toivotaan ja se ei ole väärin, mutta me naisetkin saatamme toivoa poikaa ja miehet tyttöä. Veikkaan jopa että enemmissä määrin koko ajan. varmaan aika 50/50 tuon toivomisen kanssa. Näitä toiveita ei ehkä vain huudella ihan niin avoimesti kuin oman sukupuolen toivomista. Johtuen ehkä vastaanotosta.

  Toivominen ei merkkaa onneksi mitään. Sieltä tulee mitä tulee ja sekös se vasta jännää onkin ��

  • Kati kirjoitti:

   En muista minkä tutkimus tuo oli (ei ollut lehden teettämä kysyly 😊) mutta siinä tosiaan oli esikoista odottava äiti toivoo useimmin tyttöä. Jäi mieleen jostain syytä.

 13. Anonyymi kirjoitti:

  Me odotetaan nyt esikoista, ollaan parasta aikaa synnärillä käynnistyksessä. Kaikki kätilöt ja lääkärit on täällä ollu ihan ihmeissään kun me ei olla haluttu sukupuolta tietää etukäteen kun nykysin vaan niin harva haluaa säilyttää ns. Yllätyksen syntymään. Kummallekaan meistä ei ole sukupuolella väliä, kun on yrittänyt vuosikaupalla saada vauvaa ja on aina tähän asti päätynyt kymmenet raskaudet keskenmenoon niin ei sillä ole merkitystä kumpi tulee kun yhtä rakas se lapsi kuitenkin on, ja itsellä ei ole koko aikana ollut tyttö/poika oloa vaan pääasia on että kun vaan syntys elävänä ja toivottavasti terveenä vaikka ei silläkään ole väliä. Sukulaiset ja tutut eivät ymmärrä miksi ei olla haluttu tietää kumpi sieltä tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *