Hae
Koivulan Emäntä

Mikä päiväkodin henkilökunnassa ärsyttää?

Tämä juttu on alkusanat sille, miten minun mielestäni lasten päivähoitoa tulisi kehittää. Tämä on kirjoitettu tarkoituksella provosoivasti, jotta se herättäisi lukijassa ajatuksia ja tunteita.Viime viikolla lastenhoitajat ja lastentarhanopettajat ovat avautuneet meistä ärsyttävistä vanhemmista vauva.fi:ssä, joten vastavuoroisesti meidän vanhempien tehtävä on avautua päiväkodin henkilökunnasta ja sen toiminnasta. Jos siellä päiväkodissa kuvitellaan olevan täydellisiä, niin ovat kyllä erehtyneet. Viimeisimmän kokemuksen mukaan ihmisiä hekin vain on, niin kuin me vanhemmatkin. Joten erehdyksiä sattuu…

HOITOAJAT

Jokaisen päiväkodissa hoidossa olevan lapsen kanssa on sovittu hoitoajoista hoitoa aloittaessa. Usein vanhemmat ilmoittavat hyvissä ajoin lomansa, kun ne ovat vahvistuneet työnantajalta. Tämän lisäksi pitää vielä ilmoittaa joka päivälle erikseen hoitoaika päiväkotilaisten ihanaan netissä toimivaan daisy.net sovellukseen, jonne myös merkataan lomat sekä vapaapäivät. Vaikka hoitoajoista on sovittu ja vanhemmat ovat lomansa ilmoittaneet, niin silti kysellään miten se hoidon tarve on jouluna, hiihtolomalla, kesällä ja henkilökunnan kehittämispäivillä. Jos hoitoajat ovat merkitty daisy.net, niin pitääkö oikeasti vielä vastata suullisesti sekä kirjallisesti loma-ajoista? Eikö ne hoitoajat merkata tämän takia sinne daisy.net ettei tarvitse moneen kertaa ilmoittaa? Luulisi yhden kerran riittävän. Useimmilla vanhemmilla on lomaa vuodessa se n. 5-8vko, niin ei siinä olla jouluna 3vko, 1vko hiihtolomalla ja 2,5kk kesällä lomalla. Ikävä kyllä lasta ei voida aina ottaa hoidosta pois, kun päiväkodilla on loma-ajat tai kehittämispäivät. Ei se asia muutu siitä vanhempia ahdistelemalla. Ja ikävä kyllä, se on kunnan tehtävä järjestää hoito toisella tavalla, eikä vanhemman palkata kolmatta osapuolta hoitamaan sitä lasta tai ottaa palkatonta vapaata töistä.
Monella on sellainen käsitys, että jos vanhempi on kotona, niin silloin lapsi ei tarvitse hoitoa. Toisinaan vanhempi saattaa olla kotona ja tuoda sen oman pilttinsä hoitoon. Tälle on todennäköisesti jokin syy. Syy voi olla ihan vaan väsymys ja tarve saada levätä, nukkua univelkoja pois, jotta voisi olla hyvä vanhempi. Jos vanhempi tuo lapsensa vapaapäivänään hoitoon, älä heti syyllistä. Varsinkaan jos et ole varma syystä, vaikka olisitkin, silti voi olla ihan hyvä pitää suu kiinni. Luultavasti se vanhempi kärsii valmiiksi huonosta omatunnosta, joten älä nyt enää pahenna tilannetta. Muuten olet vain ikävä ja pikkumainen ihminen. Jos lapsi on toistuvasti ensimmäisenä päiväkodin auetessa ja viimeisenä päiväkodin mennessä kiinni, niin asiaa voi varovaisesti tiedustella vanhemmalta. Eikä esim. heti kertoa  kuinka huono vanhempi on, jos itse lorvii kotona ja lapsi joutuu päiväkodilla olemaan pitkän päivän. Jos tällainen hoitoaika on sovittu ja siitä maksetaan, niin ei pitäisi olla nokan koputtamista asiaan. Tämä varsinkin koskee niitä perheitä, joille on harkinnan varaisesti myönnetty laajennettu hoito-oikeus. He ovat jo kerran selvityksen tehneet, joten sitä ei ole tarvetta viikottain käydä uudelleen läpi.

KASVATUS

Päiväkodeissa tehdään jokaiselle lapselle varhaiskasvatussuunnitelma ja sitä päivitellään kerran kaksi vuodessa vasu-keskustelujen muodossa. Vasu-keskustelujen tarkoitus ei varmaan ole läksyttää vanhempia tai opettaa hoitamaan ja kasvattamaan lastaan juuri sinun muottien mukaan. On varmasti muitakin oikeita ja ihan toimivia tapoja kasvattaa lasta kuin ne sinun tapasi. Sormiruokailu ja lapsentahtisuus saattavat olla sinulle uusia käsitteitä, mutta ei ne ole vääriä tapoja toimia lapsen kanssa. Päiväkodeissa on kuuluisi korostaa yksilöitä ja huomioida lapsen yksilölliset tarpeet sekä vahvuudet, eikä saada kaikki lapset samaan muottiin, ainakin näin henkilökunnan ohjeistuksessa on lukenut. Viimeisimmissä vasu-keskustelussa, minulle kerrottiin mitä kaikkea päiväkoti toivoo minun tekevän lapseni kanssa, mutta kun minä esitin heille toiveita sain kuulla, ettei kaikkea voida huomioida. Ihan ei nyt minun korviini kuulosta sille kasvatuskumppanuudelle, mitä hoitoa aloitettaessa painotettiin.

VAATETUS

Lapsen aloittaessa hoidon päiväkodissa, tulee päiväkodin puolelta toivelista (lue: vaatimuslista), mitä lapselle on päiväkodille hankittava. Listalta löytyy mm. sade- ja kuravaatteet, kerhotossut, vaihtovaatteet, kansio yms. Kaikki nämä tavarat toki ovat perusteltuja tarpeellisia lapsen hoidon kannalta. Mutta, kun ne kuravaatteet ovat siellä päiväkodilla, niin vesikelillä ne voi laittaa päälle. Toki ymmärrän, että niiden pukeminen tuo lisävaivaa, mutta ne pitäisivät sen lapsen vesikelillä kuivana. Ikävää on, että jos lapsi kastuu ja kylmettyy, siinä usein vilustutaan, josta seuraa vanhemmille ylimääräistä vaivaa, kun pitää järjestää lapsen hoito jotenkin muuten. Lapsen sairastuminen ei tietenkään ole päiväkodin ongelma…
 
Jos vaatteet kastuu läpimäräksi kesken ulkoleikkien, ne mennään vaihtamaan kuiviin, märissä pitäminen voidaan jo rinnastaa kiusaamiseen. Jos se tuottaa lisätyötä, vinkki katso edellinen kohta. Vaihtovaatteet ovat toimitettu päiväkodille sitä varten, että jos vaatteet sottaantuu tai kastuu esim. ruokailussa, löytyy lapselle puhdasta päälle. Et sinäkään varmaan viihdy likaisissa ja märissä vaatteissa. Ja jos vaatteiden vaihto tuottaa ongelmia, niin ruokalappu on ihan mukava keksintö. On muuten ekologisempikin, kuin jatkuva vaatteiden pesu.

RUOKAILU

Ruokailut lasten kanssa on aina haastavia. Yksi ei tykkää siitä ja toinen tästä. Ruualla leikitään ja sotketaan. Yhdellä allergia toiseen ja kolmannella johonkin muuhun. Jos lapsella on lääkärinlausunnolla todettu allergia, niin se myös tarkoittaa sitä ettei sitä ruoka-ainetta anneta, ei edes vähäisessä määrin. Tämä myös tiedoksi keikkalaisille. Jos et ole varma sisältääkö jokin tuote allergisoivaa ainetta, niin älä anna sitä. Parempi katsoa kuin katua. Allergioita saattaa olla välillä haastava muistaa, mutta nämä saattavat olla jopa hengenvaarallisia, jos ei muista oikein. Siksi niistä usein on lista keittiöllä, josta on pieni vaiva tarkistaa. Allergiat eivät myöskään muutu puoli vuosittain, ne on voimassa niin kauan kuin toisin todetaan. Joten eihän tehdä päiväkodeilla kokeiluja, ainakaan omapäisesti?
LOPUKSI
 
Ihan loppuun haluan todeta, että itsepä olette ammattinne valinnut. Jos te luulette, että muissa asiakaspalvelu, sosiaali- tai terveysalan tehtävissä on yhtään sen helpompia asiakkaita, olette erehtyneet! Jos erehtyväiset ja virheitä tekevät ihmiset ärsyttävät, niin voisi olla aika miettiä alan vaihtoa, johonkin sellaiseen missä ei ihmisiin tarvitse törmätä. 
 
Tästä kaikesta huolimatta olen ollut pääsääntöisesti tyytyväinen meidän lasten saamaan hoitoon päiväkodissa. Vahinkoja on toki sattunut, niin puolin kuin toisinkin. Tiedän olevani varmasti ärsyttävä vanhempi ja hyväksyn sen. En ole missään tapauksessa täydellinen. Mutta ei päiväkodin henkilökuntakaan ole. Joten eiköhän vaan yritetä kestää toistemme ärsyttävät puolet ja jatketaan kasvatuskumppanuutta sovussa?
 

33 kommenttia

 1. Hupakko kirjoitti:

  Meillä ei ole Daisy.netiä, joten ilmoitetaan lomat ja hoitajat ihan paperiversioina. Ärsyttävää on kun loma-aikojen kyselyt pitäisi palauttaa kuukausitolkulla aikaisemmin. Minä en vaan voi kuukautta aiemmin sanoa, ollaanko lomalla vai ei, työnantaja ilmoittaa kaksi viikkoa aiemmin, voinko pitää ylijääneet kesäloma päiväni joulun välipäivinä ja lapseni on hoidossa sitä mukaan. Toinen ärsyttävä asia on metsäretket, joka keskiviikko yrität muistaa pakata lapselle repun, jossa on istuma-alusta, juomapullo (huom. Ei mehua), eväät (ei kylmä säilytystä joten jotain, joka ei pahene lämpimässä, ei karkkia, ei keksejä, mielummin ei nakkeja ja jotain minkä lapsi saa syötyä käsin itse.) Eli voisko vaan suoraa sanoa, että banaania. Ja kolmas: laitettiin teidän ville-petterille varavillasukat/varapikkarit/varahanskat, kun ei sillä ollut mukana. Löytyy oli sillä, ne oli repussa, ai ei ollut? No pikkutaskuun ne aamulla kyllä laitoin. Ai että katsoneet pikkutaskuun? No kenen vika se sitten on?

  • Kati kirjoitti:

   Aivan virheitä sattuu. Mutta se on totta, että tuo loma-ajoilla ahdistelu kyllä toisinaan ärsyttää…

  • Anonyymi kirjoitti:

   Hahaa! Mä oon kyllä aivan samoilla linjoilla hupakon kanssa. Varsinkin tosta viimeisestä. Mutta muistakin. Toi on mun mielestä ihan uskomatonta. Että eivät oikeesti katso sinne reppuun kunnolla.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Tuttava perheeni oli laittanut lapsilleen mukaan retkelle pähkinöitä, banaanin ja vettä. No tämähän ei kelvannut tarhatädeille. Oli sanottu, että pähkinät eivät kelpaa, koska joku voi olla allerginen. Banaani ei kelpaa, koska sen kuoret roskaa. Ja vesi ei kelpaa, koska No eihän siitä saa energiaa, vaan pitää olla mehua. Ja ohjeeksi oli annettu, että jokaisella lapsella pitää olla käden kokoinen leipä mukana. Tuli vain mieleen, että eikö vanhemmat saa nykyään enää edes päättää mitä lapselleen laittavat evääksi päiväkotiin?

  • Kati kirjoitti:

   Tätä viestiä olen kuullut. Kysyin kerran asiaa, niin kuulemma johtuu siitä, että lapset saattaa vaihdella eväitä…

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Virheitä sattuu puolin jos toisin, mutta noille lomakyselyille me tarhatädit ei mitään voida.. Meitä tarhatätejä ahdistelee pk: n johtaja, joko on palautettu joko ootte kysyny, ens viikolla aluepalaveri ja sinne pitää jo jotain suuntaa antavaa kertoa. Ja pk: n johtajaa ahdistelee aluepäällikkö joko tiedätte edes suurinpiirtein. Ja syykin tähän kyselyyn on yksinkertainen, päiväkoteja "yhdistetään" lomien ajaksi ja lasketaan montako hoitajaa tarvitaan minnekin ja kuinka moni vou saada talvilomansa ja kyllä meidän tarhatätienkin pitää ilmoittaa sinne oman piltin päiväkotiin onko meidän pirkko-petteri lomalla vai ei. Joten kiitetään tästä edes isoja pamppuja, kaikki ei ole vanhempien eikä tarhatätien syy 🙂

  • Kati kirjoitti:

   Joo, ei varmasti olekaan heidän vika vaan johdon. Lähinnä ihmettelen miksi ne pitää ilmoittaa kolmella eritavalla? Eikös se aiheuta työntekijöillekin hirveesti hommaa? Sekä sille johtajalle? Ja ainahan ne vanhemmatkaan ei saa tietää lomiaan kovin ajoissa. Siksi yleensä ilmoitetaan, että hoito tarvitaan ja kerrotaan myöhemmin jos loma onnistuu. Toki tämä ei sitä tarhatädin lomaa enää välttämättä pelasta…

  • Anonyymi kirjoitti:

   Sitähän mekin ihmetellään miksi kaikki pitää tehdä niin julmetun hankalaksi ja moneen kertaan. Ja koko ajan lisää kaikkea muuta blogia blogin perään, sitä vasua ja tätä vasua ja ryhmän vasua ja tiimisopimuksia ja talon vasua.. Paperilla kaikki näyttää ihan liian hienolta, mutta valitettavaa on etä kaikki "turha" on pois lapsiryhmästä. Enkä nyt tarkoita että se lapsen vasu on turha 🙂 isot herrat keksivät lisää ja lisää ja tosi asia on että aika on lapsilta pois.. Parhaani teen jokaisen pirkko-petterin eteen, mutta me täditkin olemme ihmisiä joilla on joskus kestämistä ylemmän tahon ja vanhempienkin puolesta ja nielemme kaikki ihmettelyt kyselyistä ym.. Emmehän me saa sanoa että " ei me tätä tajuta, kuka tammikuun kolmantena päivänä nyt tietäisi saanko lomaa viikolle 8, emmehän mekään tiedä ennenkuin viikolla 6 tai 7" 🙂 ymmärrän kyllä kirjoituksesi pointin, meitä on moneen junaan ja valitettavasti toiset tarhatädit ovat "loppu" ja toisista vaan näkee että ei kiinnosta enää.. Tsemppiä kaikille pirkko-petterin vanhemmille kestäkää meitä, valtaosa tekee kyllä parhaansa 😀

  • Anonyymi kirjoitti:

   Sitähän mekin ihmetellään miksi kaikki pitää tehdä niin julmetun hankalaksi ja moneen kertaan. Ja koko ajan lisää kaikkea muuta blogia blogin perään, sitä vasua ja tätä vasua ja ryhmän vasua ja tiimisopimuksia ja talon vasua.. Paperilla kaikki näyttää ihan liian hienolta, mutta valitettavaa on etä kaikki "turha" on pois lapsiryhmästä. Enkä nyt tarkoita että se lapsen vasu on turha 🙂 isot herrat keksivät lisää ja lisää ja tosi asia on että aika on lapsilta pois.. Parhaani teen jokaisen pirkko-petterin eteen, mutta me täditkin olemme ihmisiä joilla on joskus kestämistä ylemmän tahon ja vanhempienkin puolesta ja nielemme kaikki ihmettelyt kyselyistä ym.. Emmehän me saa sanoa että " ei me tätä tajuta, kuka tammikuun kolmantena päivänä nyt tietäisi saanko lomaa viikolle 8, emmehän mekään tiedä ennenkuin viikolla 6 tai 7" 🙂 ymmärrän kyllä kirjoituksesi pointin, meitä on moneen junaan ja valitettavasti toiset tarhatädit ovat "loppu" ja toisista vaan näkee että ei kiinnosta enää.. Tsemppiä kaikille pirkko-petterin vanhemmille kestäkää meitä, valtaosa tekee kyllä parhaansa 😀

  • Kati kirjoitti:

   Kyllä saatte minun sympatian. Päiväkodeissa tehdään hirveästi sitä turhaa työtä ja se näkyy loppuun kuulumisena. Mikä on täysin ymmärrettävää. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että tilanteelle pitäisi tehdä jotain. Se parane ymmärtämisellä, puolin eikä toisin. Usein se parannus olisi se hankilökunta miehityksen lisääminen, jota ei paranneta ellei vanhemmat valita… niin ikävää kuin se onkin. Jos me vaan lirkutellaan, että kyllä ymmärretään ja kaikki on ihanaa, mitään ei tapahdu. Pahaltahan se tuntuu, sanoa. Mutta se, että valitetaan vaan sille omalle tarhatädille tai ehkä johtajalle, niin ei sekään sitä muutosta tuo.

   Mutta tiedän, että useimmat tekevät parhaansa siellä päiväkodissa, vaikka haasteellista on. Tsemppiä jokaiselle. ❤

 3. *Ymmärtäkää erilaisia lapsia* kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Minulla ei ole (vielä) lapsia, mutta olen ollut päiväkodissa lähihoitajaopiskelijana ja voisin sanoa, että järkytyin ja paljon muun muassa siitä, miten paljon p*skaa hoitajat puhuivat vanhempien selän takana. Syitä keksittiin milloin mistäkin: kun lapset tuotiin myöhässä niin ne jätettiin ilman aamupalaa (vanhemmille opetukseksi) ja sitten kun ne tuotiin ajoissa niin vanhemmat eivät olisi saaneet jäädä päiväkodin pihaan juttelemaan! Minä olin se joka vaippoja enimmäkseen vaihteli ja lasten kanssa esim. ulkona leikin, kun hoitajat juorusivat ringissä keskenään. Pahinta oli kuitenkin se, että oli näitä "suosikkilapsia" ja "ongelmalapsia". Jos lellikki teki jotain väärin niin se katsottiin läpi sormien, mutta auta armias jos tällainen "ongelmalapsi" teki pienenkään virheen niin jo oli piru merrassa. Mietin, etten oikeasti tiedä, miten uskallan itse laittaa lapsiani päiväkotiin, jos niitä joskus siunaantuu. Enkä nyt yleistä, hyviäkin hoitajia on (ja oli sielläkin), mutta ei tuo kokemus kyllä vähentänyt traumoja omasta päiväkotiajastani.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Mun lapsi on just tuon oloisessa päiväkodissa ja se oli aivan hirveää. Nää hoitajat seisoi aina ulkona juoruringissä ja kun menin hakemaan lasta eivät ees tienneet missä lapseni on. Naureskelivat vain, että tuolla jossain ja sitten yleensä moittivat lasta jotenkin. Kaikkea en edes viitsi tähän kertoa mitä siellä on tapahtunut, mutta joduttiin lopulta ottamaan yhteyttä ylempiin tahoihin ja neuvon myös muita vanhempia tekemään niin jos tuntuu, että siinä omassa päiväkotiryhmässä on jotain tuollaista. Kyllähän sekin meille tietenkin kostettiin kun uskallettiin ottaa yhteyttä joten tarvittiin yhteyden otto myös neuvolaan ja sinne kerroin kaiken. Nyt on asiat jo parantuneet eikä ole juorukerhoa enää vastassa ollut :)…

  • Kati kirjoitti:

   Tämä on syy miksi itse en koskaan päiväkotiin halua mennä töihin. Tiedän, että tällaista tapahtuu, vaikka sitä kovasti kiistetään. Onneksi näin ei kuitenkaan ole kaikissa päiväkodeissa ja hoitajia on erilaisia. Toisen mielestä se inhokkilapsi voikin olla se kaikkein ihanin. Ja tosin päin.

  • Kati kirjoitti:

   Toi koston tie on kyl vaarallinen. Sitä myös mietin, ennen kuin painoin enteriä. 😊

 4. Anonyymi kirjoitti:

  No tuo loma-aikojen kysely ei taida hoitajien idea olla…

  • Kati kirjoitti:

   Ei varmasti olekaan, mutta ei se ole ajateltu loppuun, jos kolmella eritavalla pitää ilmoittaa.

 5. _Aatuska_ kirjoitti:

  Itse olen ollut molempana osapuolena, joten ehkä olen välttynyt konflikteilta, kun on osannut eläytyä toisen osaan.
  Esimerkkinä… Joka aamu nostin lapseni lokeroon ne vaatteet, jotka toivoin lapselleni ulos puettavan. Koska tiedän, että niiden lisävarusteiden etsiminen vie kohtuuttomasti aikaa, kun purat ja pakkaat kaiken ja etsit monista pikkulokeroista. Minun aikaani siihen kului alle minuutti, kun hoitajalta useampi. Saati, että lapsi itse sujuvasti saisi puettua kaiken päälle, jos puolet vaatteista täytyy hakea repusta.
  Olen myös avoimesti sairastumiseni jälkeen keronut kärsiväni huonomuistisuudesta ja ehkä ennen sitäkin sanonut, että jos alkaa näyttämään siltä, etten ajoissa jotain lappusta täytä ja palauta, niin muistuttakaa, sillä luultavasti olen sen unohtanut. Ja kuten moni on jo todennutkin, niin usein paine siihen kyselemiseen tulee ylemmältä taholta. Ärsyyntymistä helpottaa hirveästi, kun ymmärtää, että tekevät mitä on käsketty.
  Usein metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Jos itse pyrit joustamaan ja helpottamaan toisten työtä, niin usein saat samaa kohtelua itsellesikin. Ja onneksi kaikista ei tarvitse tykätä, mutta toimeen pitää tulla.
  Arvostetaan siis toisiamme.

  • Kati kirjoitti:

   Aivan. Meidän pitäisi kyetä myös ymmärtämään toisiamme. Myös päiväkodin sitä vanhempaa ja toisin päin. Tilannetta ei helpota se, että arvostellaan vanhempien vaatevalintoja tai kerrotaan kuinka ärsyttävä jonkun lapsi on. Ymmärrys on molemmin puolista.

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä ei ole onneksi yksityisessä, pienessä (20 paikkainen) päiväkodissa yhtään noista ongelmista! <3 En ikinä laittaisi isoon päiväkotiin, nyt kun olen nähnyt millaista on tuolla ykistyisellä. (Meillä ostopalvelu-paikka, joten maksetaan sama hinta)

  T:Milla

  • Kati kirjoitti:

   Yksityisillä harvemmin nuo määrärahat vaikuttaa. Henkilökuntaa USEIN enemmän ja oikein mitotettu. Nuo yksityiset päiväkodit onkin varsin hyvä ratkaisu, jos paikkakunnalta sellainen löytyy ja siihen myönnetään esim maksusitoumus tmv. 🙂

  • Anonyymi kirjoitti:

   Jep 🙂 Meillä on 4 henkilöä vastaamaan noista 20 lapsesta, eli ilmeisesti saman verran kuin julkisella. Mutta henkilökunta on äärimmäisen motivoituneita (tai ainakin esittävät olevansa, haha :D) ja tulee aina sellainen olo että lapset voivat hyvin, heillä on paljon aktiviteettiä ja retkiä ym.

   t:Milla

  • Kati kirjoitti:

   Joo, sama suhde. Olen kuullut, että yksityisellä on juuri motivoitunutta se henkilökunta. Ovatko pakon edessä, ku lapsimäärät ja työt riippuu siitä… kunnallisella se hoito taas on vaan järjestettävä… 😊

  • Anonyymi kirjoitti:

   Ei ne kaikki yksityiset ole niin auvoisia. Pahin sekä paras paikka, joissa olen ollut töissä ovat molemmat yksityisiä. Kunnallinen sitä keskitasoa 🙂

  • Kati kirjoitti:

   Ei varmasti. Itsekin totesin, että useimmiten ovat parempia. Perustan väitteeni siihen, että usein se yksityinen on erikoistunut johonkin, kuten liikunta, kielikylpy tai vaikka draama. Silloin henkilökuntakin on eritavoin innostunutta. Ja tämäkään ei päde kaikkiin. Mutta onhan niitä olemassa loistavia kunnallisia hoitopaikkojakin ja sitten niitä jotka ovat suoraan painajaisista.

 7. Anonyymi kirjoitti:

  Tää oikeesti vaikuttaa siltä, et siellä teidän päiväkodissa ei ole kaikki hommat ihan mallillaan. Jotkin noista mainitsemistasi ongelmista tosiaan johtuu ylemmistä tahoista esim. Daisyt ja vasut. Sinne ylempien tahojen suuntaan tarvitaan paljon enemmän painostusta vanhempien suunnalta, koska päiväkodin henkilöstön valitukset tuntuvat kaikuvan kuuroille korville. Lisää painostusta tarvitaan, jotta muutosta parempaan saataisiin. Pointsit sulle siitä!

  Osa ongelmista vaikuttaa siltä, että vika on enemmänkin joissakin henkilöissä kuin koko päivähoitopoppoossa. Kommentaimasi asiat eivät todellakaan täsmää kaikkiin päiväkodteihin/työntekijöihin. Jos jokin ei suju, kannattaa keskustella oman ryhmän hoitajan/lto:n kanssa. Jos homma ei edelleenkään toimi, yhteys kannattaa ottaa sinne ylempään tahoon. Toivottavasti toimit näin saadaksesi muutosta aikaan, koska pelkästään tänne kirjoittamisesta saa vain päiväkotien väki vihat taas niskaansa enemmän, mitä ansaitsevat.

  Uskoisin, että nämä pinnalla olleet päiväkotiväen valitukset ovat tulos siitä, että paineita tulee sieltä ylempää ja samaan aikaan perheiltä. Kun joka suunnasta tulee lisää vaatimuksia ja samaan aikaan resursseja vähennetäön, tulee väkisinkin väsähdys yhdelle, jos toisellekin. Itse en allekirjoita kaikkia valituksia, mitä olen näistä päivähoidosta tulleiden joukosta lukenut, mutta iso osa on aivan totta. Ja varmasti joissakin päiväkodeissa asiat ovat huonommin kuin meillä. Vanhemmat harvemmin ovat se suurin ongelma. Päiväkodin henkilöstön niskaan sataa joka suunnasta paineita ja yleinen ilmapiiri on vähättelevä "ne vaan leikkii siellä"-asenne. Missä on kehut tai kannustukset? Aika harvoin niitä saa kuulla.

  Itse ainakin pyrin kannustamaan vanhempia ja tekemään yhteistyötä niin, että se lapsen arki sujuu mahdollisimman hyvin sekä päiväkodissa että kotona. Toki vanhempien toiveita kuulen ja toteutan mahdollisuuksien puitteissa, mutta ne lapset ovat niitä asiakkaitani, joten pyrin toimimaan siten, mikä on kaikkein paras mahdollinen tapa toimia. Aina se tapa ei miellytä kaikkia vanhempia, mutta itse mietin toimintani siten, että pystyn kyllä kysyttäessä perustelemaan toimintaani. Näin pitäisi jokaisen ammattitaitoisen osata tehdä, joten keskustelu pitäisi sujua. Kysymällä ja keskustelemalla asiat pitäisi selkeentyä.

  Avaa vaan rohkeasti suusi ja kerro, mikä mättää. Teitä rohkeita vanhempia tarvitaan enemmän! ☺

  • Kati kirjoitti:

   Niin, enhän ole sanonut, että kaikki on meidän tämän hetkisestä päiväkodista. Meillä on vanhemman lapsen kohdalta myös kahdesta eri päiväkodista kokemus. Lisäksi on muuta kokemusta päiväkotien toiminnasta.

   Mutta kyllä annan palautetta myös suoraan päiväkotiin, aina kun koen sen tarpeelliseksi. En ole näitä vain netissä huutelevia äitejä. 😊

 8. Anonyymi kirjoitti:

  Niinhän se on.. itse äitinä sekä päikyntätinä ymmärrän molempia puolia. Omiani en ole päiväkotiin mielelläni vienyt kuin pakon edessä, kotona ja kerhoissa saavat varmasti yhtä laadukasta varhaiskasvatusta kuin päiväkodissakin. Nuorimmaisen sain onneksi aivan ihanalle yksityiselle perhepäivähoitajalle joka todella on läsnä lapselle. Itse koen että palan loppuun siihen etteivät resurssit anna tehdä työtäni niin hyvin kuin osaisin. Henkilökuntaa tarvittaisiin lisää ja se toisi motivaatiota työhön lisää. Ottaa päähän kun ei ole aikaa sylitellä, leikkiä ja olla pitkäkestoisesti läsnä. hmm.. itsellä mietinnässä josko itsekin ryhtyisi perhepäivähoitajaksi, saisi ainakin tehdä rauhassa työtä jolla on merkitys ilman että joku hengittää niskaan ja tutkii käyttöprosentteja..

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos tästä rehellisestä kirjoituksesta. Tämä mielestäni kertoo todella paljon, kun päiväkodin täti sanoo,ettei veisi kuin pakon edestä päiväkotiin. Niinhän se on! Hoitajat palaa loppuun ja virheitä tapahtuu. Lapsiryhmien kasvatus ja hoitajamitoituksen pienentäminen on ollut hallitukselta järjettömin päätös ikinä. Subjektiivisen hoito-oikeuden rajaamisesta voidaan olla montaa mieltä. Itse en pidä tästä rajauksesta, koska se eriarvoistaa perheet. Mutta se on minun näkökantani asiaan. Eikä sen hoito-oikeuden rajaaminen ole oikeasti merkittävästi tuonut niitä hoitopaikkoja lisää… 😉

  • Anonyymi kirjoitti:

   Aivan samaa mietin, että milloinhan tuo lapsikulta on se "tarpeeksi vahva" kestääkseen päiväkodin maailman. Ja kestänkö edes itse, kun en ole käynyt testaamassa, mitä nämä uudet tiukennukset ovat tuoneet mukanaan. Juoruja vain kuullut kollegoilta, että ei se 1 lapsi lisää / aikuinen ole millään riittänyt, vaan puokkareitakin lasketaan hyvin mielenkiintoisesti. Eli ennen 7 lasta / aikuinen, nyt kuulemma jopa 13 / aikuinen. Huh, huh…

  • Kati kirjoitti:

   Tää lasten laskentakaava suhteessa hoitajiin on kyllä mielenkiintoinen. Muuta en siihen osaa sanoa…

  • ++ kirjoitti:

   Päiväkodissa lapsia saa olla sen 8/hoitaja ja ryhmässä 3 hoitajaa eli max.24 lasta… tää 3-5v. ryhmissä. Itse asun maalla, oon ollu päiväkodissa sijaisena ja nyt opiskelen lähihoitajaksi tavoitteena mennä joskus päiväkodille töihin… tai sitte valitten vanhustyön ku valittavista vanhemmista kuulee semmosia juttuja että.
   Omat muksut mulla on ollu perhepäivähoitajalla ja kuopus on vieläkin… oon itte ollu aina pph:n kannattaja omien kokemusten kautta ja en kuopustakaa päiväkotiin halunnu vaikka vähä kyllä mielipide päiväkodista parani kun näki itte mitä se arki sielä on. Kolme hoitajaa ei täysin pysty koko ajan seuraamaan 24 lapsen touhuja ja nuon suures ryhmäs vuorovaikutustaidotkaa ei ton ikäsellä lapsella vielä pelaa eli pakostaki tulee kärhämää. Perhepäivähoidos ryhmä on pieni, vuorovaikutustaidot riittää lapsen ymmärrykselle ja lapsen on siä parempi kehittyä ja olla osa porukkaa. Päiväkodin tädeistähän kaikki on paljolti kiinni mutta en kyllä blogin ajatuksia onneksi oo ollu todistamas. Vanhemmilta tulee kyllä "hassuja" käskyjä.. esim. lapsi ei saa nukkua ku vartin… Jos nukkaris luetaan pitkää kirjaa, kuinka hoitaja voi tietää nukkuuko lapsi missä vaihees jne… Nuo lomatouhut on samat myös perhepäivähoidos ja hoitajaki niitä aina manaa + vielä nämä kaikki liikkumissuunnitelmat sun muut kirjaukset päivän kulusta… lisää hommia kaikille.. mutta se on vaan pakko niitten tehdä ja hyvissä ajoin.

  • Kati kirjoitti:

   Itse en kyllä ole törmännyt näihin "saa nukkua vain 15min" tai vaatteet puettava juuri tietyllä tavalla. Varmasti tällaista tapahtuu, en sitä kiistä. Tuossa seuraavassa postauksessa avaan tätä minun näkemääni ongelmaa enemmän, kannattaa myös lukea se.

   Me vanhemmat ollaan toki vaativia. Onhan kyseessä meidän omat lapset. Jokainen äiti on silloin tarkka ja haluaa lapselleen vain parasta. Eikö näin? 😊

 9. Anonyymi kirjoitti:

  Ah kiitos että uskalsit sanoa ääneen nämä! Tuo tivaaminen noista hoitoajoista ja lomista ottaa niin aivoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *