Hae
Koivulan Emäntä

Arjen säästö- ja talousvinkit – miksi ja miten säästän?

Säästäminen

Tänä päivänä tiukassa taloustilanteessa kaikkien huulilla on säästäminen. Kuinka säästän? Kuinka paljon minun pitäisi säästää? Missä asioissa voin säästää? Mihin säästän? Entä jos ei ole mistä säästää? Näihin kysymyksiin on ihan yhtä paljon vastauksia kuin on vastaajia. Säästäminen on riippuu yksilöstä ja tilanteesta. Toisille säästäminen on helpompaa kuin toisille. Tämän vuoden aikana jaan blogissa erilaisia säästövinkkejä sekä nostan erilaisia tarjouksia tai ansainta mahdollisuuksia esille. Juttusarja tulee löytymään blogista ”Arjen säästö- ja talousvinkit” nimellä, aina vaihtuvalla teemalla. Ensimmäisessä osassa kerron miksi ja miten meillä säästetään.

Miksi säästää?

Tosiaan, miksi pitäisi säästää? Miksi jokaisen tulisi pitää edes pientä säästötiliä jemmassa? Suurin peruste säästämiselle on se, ettei tarvitse turvautua luottoon. Luotolla maksaminen aiheuttaa luonnollisesti ylimääräisiä kuluja ja jos niitä haluaa karsia, niin luotolla maksaminen ei ole vaihtoehto. Itse säästän yllättävien menojen sekä tilanteiden vuoksi, enkä halua näiden aiheuttava minulle vielä lisää ylimääräisiä kuluja. Toki aina en voi niiltä välttyä, mutta ei ainakaan voi syyttää yrittämisestä. Meillä säästetään tällä hetkellä kolmeen asiaan, kolmella eri tavalla. Olemme luoneet jokaiselle säästökohteelle oman säästötapansa.
Meillä säästetään lomamatkoihin. Emme halua joutua lomien vuoksi elämään kädestä suuhun tai käyttämään luottokorttia. Lomailu on meille tärkeää, sillä se tasapainottaa arkea ja tuo jotain mitä odottaa. Pyrimme vuosittain tekemään yhden isomman reissun ja muutaman pienemmän. Säästöillä olemme käyneet mm. Teneriffalla, Azoreilla ja Lontoossa. Pienempiä reissuja olemme tehneet Lappiin, Tukholmaan tai Tallinnaan. Yhteistä näille reissuille on ollut, että rahat matkoihin on säästetty ennakkoon. Myös ne käyttövarat kohteessa.
Remontteihin ja isojen kodinkoneiden hankitaan varaudutaan säästämällä. Asumme omakotitalossa, joten remontteihin varautuminen kuuluu arkeen. Omakotitalo asumisen iso miinus on ehkä se, että remonteista ollaan täysin yksin vastuussa. Tosin silläkin on puolensa. Emme tee turhia remontteja ja saamme itse valikoida urakoitsijan tai tehdä itse oman osaamisen rajoissa. Kodinkoneiden rikkoutumiseen on syytä varautua ennakkoon. Sitä ei koskaan tiedä koska lämminvesivaraaja taikka astianpesukone päättää sanoa sopimuksensa irti. Kokemuksesta voin kertoa, että silloin on kiva mennä samantien ostamaan uusi tilalle.
 
Yllättäviin tilanteisiin säästäminen on vain järkevää. Meillä on kaikilla perheessä oma yllättävien tilanteiden säästötili. Yllättäviä tilanteita on monenlaisia. Palkan viivästyminen, sairastuminen, työttömäksi joutuminen, lemmikkien lääkärikulut tai vaikka uusien vaatteiden osto. Meillä yllättävä tilanne käsitetään monella tapaa ja silloin kun sellainen tulee kohdalle, on hyvä tietää ettei joudu välittömästi taloudelliseen ahdinkoon. Eikös joku säästämisen ekspertti todennettu, että tätä varten pitäisi olla aina vähintään kuukauden palkka säästössä?

Säästäminen-2

 

Miten säästän?

Lomamatkoihin säästäminen tapahtuu meillä S-pankissa ja sinne kertyvien bonusten sekä maksutapaetujen avulla. Meillä on tapana kerätä kaikki bonukset bonusten maksu tilille ja ne käytetään vain lomailuun. Tämän vuoksi pyrimme tietenkin keskittämään ostokset s-ryhmän kauppoihin. Mikä on osittain rajoittava tekijä. Mutta emme ole tehneet tästä ongelmaa, sillä jos haluamme vaihteeksi käydä kilpailijan kaupassa tai muualla on parempi tarjous, niin toki suuntaamme sinne. Eikös Gigantin mainoksessakin todeta, että ”se on vain tyhmää maksaa liikaa”? Tästä huolimatta tälle tilille kilahtaa kuukausittain sievoinen summa.
Remonttirahastoa sekä kodinkoneisiin ja muihin isoihin hankintoihin pidämme Isimiehen kanssa yhteistä ”korkea” korkoista säästötiliä. Tililtä voi nostaa vain neljä kertaa vuodessa veloituksetta, yli menevistä nostokerroista pankki rokottaa pienen nostopalkkion. Kummaltakin menee kuukausittain suoraan palkasta tietty sovittu summa remonttirahastoon. Tämän lisäksi siirrämme kuukausittain kaikki ”ylimääräiset” käyttämättä jääneet rahat tälle tilille. Näillä rahoilla kunnostetaan meidän omakotitaloa sekä ostetaan huonekaluja taikka kodinkoneita. Kevään aikana meillä on tulossa mm. lattiaremontti, joka ei olisi mitenkään mahdollinen ellemme olisi säästäneet etukäteen. Olemme joutuneet tähän tiliin turvautumaan vuosi sitten lämminvesivaraajan sanoessaan sopimuksensa irti sekä joulun alla pyykinpesu- ja astianpesukoneen rikkoutuessa. Jos rahaa ei olisi ollut säästössä, emme olisi voineet marssia heti kauppaan ostamaan uusia. Voisin melkein sanoa, että tämä tili on meille äärimmäisen tärkeä.
Meillä jokaisella perheen jäsenellä oma yllättävien tilanteiden säästötili. Jokainen meistä laittaa omalle tililleen, omalla tavallaan rahaa. Teinimonsteri tyhjentää omalle tililleen säästöpossunsa sekä siirtää käyttötililtään ylijääneet viikkorahansa. Minulla taas menee kuukausittain 20€ suoraan palkasta tälle tilille sekä 1€ joka kerta, kun käytän pankkikorttiani maksuvälineenä. Tämä tekee kuukausittain yllättävän ison summan ja kerää mukavaa säästöä niihin yllättäviin tilanteisiin. Yllättävien tilanteiden säästötilillä ei ole nostorajoituksia. Eli sieltä saa nostaa vaikka kerran päivässä rahaa, jos näin on tarve.
Miksi ja miten teillä säätetään? 

 

PS. Seuraavassa osiossa esittelen yllättäviä säästökohteita.

10 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Kätevä tuo yhden euron siirtyminen aina kun pankkikortilla maksaa! Millä pankilla tämmöinen onnistuu?

  • Kati kirjoitti:

   Joo, se on mielettömän hyvä systeemi! Siihen voi valita summaksi sen minkä itse haluaa. Tällainen palvelu on ainakin Nordealla, olisiko ollut "säästöpossu" nimellä?

 2. Anniina / Raidoilla kirjoitti:

  Kuulostaa tosi huipulta tuo, että pankkikorttiostojen yhteydessä siirtyy rahaa myös säästöön! Mun on kyllä aivan pakko selvittää oisko meiän pankilla samanlaista systeemiä. Kiitos muistakin hyvistä vinkeistä 🙂

 3. Mama Lina kirjoitti:

  Mun on pitkään jo pitänyt aloittaa tuo "säästöpossu" juttu, mutta ehkä nyt menenkin suoraan verkkopankkiin tekemään sen!

 4. Taru | Mutsi hoitaa kirjoitti:

  Me säästetään esimerkiksi meidän häihin niin, että kun ruokakauppareissuihin on viikossa budjetoitu tällä hetkellä 90€, niin kaikki ylijäävä laitetaan hääpurkkiin. Sinne olen pistänyt itse myös kaikki lahjaksi saadut rahat ja pikkukillingit kukkarosta, ja yllättävän nopeasti se vaan tulee täyteen 😊

  • Kati kirjoitti:

   Tuo on ihan totta. Yllättävän nopeasti sitä säästää, kun on motivaatiota. 😊

 5. Mj kirjoitti:

  Mikä on korkeakorkoinen tili? Itse säästän kuluttomaan indeksirahastoon.

  • Kati kirjoitti:

   Pankeilla on aina aika ajoin tarjolla näitä ns. korkoextra tilejä, joissa on hieman parempi korko kuin tavallisella säästötilillä. Sinne yleensä pitää rahat sitoa määräajaksi. Eikä niistä ole järkevää tehdä nostoja kesken kauden tai menettää korkoetua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *