Hae
Koivulan Emäntä

Arjen säästö- ja talousvinkit: omakotitaloasujan säästökohteet

 

Aloitin helmikuussa blogissani juttusarjan ”Arjen säästö- ja talousvinkit”. Ensimmäisen osan aiheena oli miksi ja miten säästää. Meidän säästövinkit osoittautui suosituiksi ja herättivät mukavasti keskustelua. Varsinkin ePossu säästäminen tuntui olevan monelle uusi juttu. Toivottavasti tämä toinen osa on yhtä mielenkiintoinen. Tällä kertaa aiheena on omakotitalossa asuminen ja kuinka säästää omakotitalon menoissa.
Omakotitalossa asuminen voi olla erittäin kallista. Rahaa uppoaa yllättäviin kohteisiin, joita ei tule ajatelleeksi. Varsinkaan jos on aikaisemmin asunnut kerros- tai rivitalossa, joissa suurin osa menoista katetaan yhtiövastikkeella. Silloin ei tule mieleen kaikki ne yksittäiset menot, joita tulee muuttaessa omakotitaloon asumaan. Yhtiövastikkeella useimmissa taloyhtiöissä katetaan mm. vesi (toki henkilölukumäärään sidonnainen), lämmitys, jätevesi, roskat sekä mahd. pihatyöt, kuten lumien luonti ja nurmikon leikkuu.
Me muutimme vuonna 2008 omaan omakotitaloon. Minä olin lapsuuden viettänyt omakotitalossa, jonka vuoksi haaveilin koko aikuisikäni omasta talosta ja omasta rauhasta. En koskaan oikein sopeutunut kerrostaloon. Kahdeksan vuotta houkuttelin miestäni, että muutetaan omakotitaloon ennen kuin hän viimein antoi periksi ja ostimme talon maalta.
Ensimmäinen vuosi meni ihan kivasti uudessa talossa. Remontoimme ja laitoimme taloa meidän näköiseksi. Toisena vuotena alkoi tulemaan yllätyksiä. Ensimmäinen shokki oli sähkölaskun tarkastuslasku. Olimme aliarvioineet totaalisesti oman sähkön käytön. Seuraavat yllätykset tulivat vesilaskuissa, jätemaksuissa ja vakuutuksissa. Emme olleet lainkaan varautuneet näihin yllätyksiin. Emme olleet osanneet ajatella näitä kuluja lainkaan. Olimme tottuneet, että saamme lämmittää asuntoa, roskata ja tuhlata vettä niin paljon kuin haluamme kiinteällä maksulla. Mutta nyt kun asumme omakotitalossa kaikki maksut menee oman käytön mukaan. Samalla saimme huomata, että olimme todennäköisesti aikaisemmin eläneet ns. toisten siivellä, sillä meidän kulutustottumukset olivat naurettavia!

 

 

Kun olimme tiedostaneet missä olimme menneet vikaan, aloimme pohtimaan kuinka muuttaa omia tottumuksia. Tämä vaati paljon suunnittelua ja laskemista. Mutta nyt 7 vuoden jälkeen voin rehellisesti sanoa, että tämä omakotitalo asuminen onkin yllättävän edullista. Ja mikä parasta sinä maksat vain omista jutuista. Eli kaikki kustannukset johtuvat oikeasti sinusta itsestä, ei ole muita joita syyttää.

ROSKAT

Roskissa voi säästää nykyään yllättävän paljon. Tämä riippuu toki siitä, miten paljon olet itse valmis näkemään vaivaa. Me tulimme lopulta siihen tulokseen, että kierrättämisestä ei oikeasti ole paljoa vaivaa. Meidän lähikaupan viereen on tullut suuret kierrätyspisteet, joten kierrättämisestä on tehty todella helppoa ja vaivatonta. Ja mitä vähemmän menee tavaraa omaan roskikseen, se vähentää meidän tarvetta tilata jäteautoa tyhjentämään roskiksen. Esimerkiksi seuraavat asiat me kierrätämme:

Pahvit / kartonki
Aikakausilehdet
Muovit
Patterit
Ongelmajäte
Vaatteet
Lasit
Metallit

Meillä on oma komposti biojätteelle, jonka tuote menee kukkapenkkiin.  Sanomalehdet poltetaan takassa. Tuohon omaan roskikseen ei oikeasti enää päädy juurikaan mitään. Eli säätöä tulee todella paljon siinä, tyhjennetäänkö roskis kerran, kaksi vai neljä kertaa kuussa.

 SÄHKÖ

Suurin osa meidän sähkölaskusta koostuu lämmityksestä. Joten ongelma, kuinka säästää lämmityksessä? Eniten lämmitystä tarvitaan talvella. Meillä on varaava takka, joten puilla lämmittäminen on edullisempaa kuin sähköllä lämmittäminen. Varsinkin jos puita saa omalta pihalta tai kesämökiltä harventamalla metsikköä. Puita saa tarvittaessa tilattua melko edullisesti, kun kilpailuttaa firmat. Ilmalämpöpumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun lämpö ei pääse karkaamaan harakoille. Seuraavat asiat huomioimalla voi sähkössä säästää yllättäviä summia:

Ilmalämpöpumppu
Lämmitä puilla
Tiivistä ikkunat ja ovet
Laske huonelämpötilaa

Kilpailuta sähkösopimus

Saunapäivät

Sähköfirman kilpailuttaminen muutaman vuoden välein on myös kannattavaa. Usein sähköfirmat antavat uusille asiakkuuksille hyvän tarjouksen tai jos haluavat pitää kiinni vanhasta hyvästä asiakkaasta antavat uuden tarjouksen. Näin olemme saaneet sähkön aina kilpailukykyiseen hintaan.
Hyvänä lisänä on säästää myös kaikissa perusasioissa. Valojen sammutus, kun poistuu huoneesta. Sähkölaitteiden sammutus, jos niitä ei käytä. Vaihtaa rikkoutunut elektroniikka energia taloudelliseen vaihtoehtoon.

VESI

Omakotitalossa asuessa maksat vedestä oman käytön mukaan. Eli on hyvä tarkkailla miten paljon sitä vettä käyttää ja missä asioissa voi säästää. Omaa vedenkäyttöä kannattaa tarkkailla ja miettiä missä kohdissa voisi kulutusta vähentää.

Ei pitkiä suihkuja
Pieni ja iso huuhtelu wc-pönttöön
Tiskikoneen ja pyykinpesukoneen käyttö
Juoksevan veden käyttö harkiten

 

Näillä keinoilla me olemme onnistuneet säästämään hyvin paljon ja voimme todeta, että meille tulee halvemmaksi asua omakotitalossa kuin kerrostalossa. Ei uskoisi, vai mitä?
Missä asioissa sinä säästät?

11 kommenttia

 1. Mama Lina kirjoitti:

  Kun me ostettiin ensimmäinen oman kodin marraskuussa ( rintsikka paritalo ). Lämmitysmuotona on sähkö ja 2 takkaa, kun lämmittää ahkerasti takkoja niin se todellakin huomaa sähkölaskussa. Huvittavaa, mutta en ole koskaan oikein ollut saunaihminen mutta meillä on hetivalmis kiuas niin olen jopa alkanut käymään pari kertaa viikossa saunassa ( hetivalmis kiukaan vaikutus sähkölaskuun on n. 15-30 € / kk ). Siitä en enää luovu.

  Mekin lajiteltiin kaikki roskat ennen mutta meidän lähikierrätyspiste lopetettiin ja uuden paikka on n. 5 km päässä niin emme sen jälkeen ole ( vaikka ei toikaan nyt mikään pitkä matka ole ). Roskiksen tyhjentäminen ei ole täälläpäin kovin kallista, joten 😀

  Vesilasku on kohtuullinen mutta suurin osa vesilaskusta koostuu kaikesta muusta kuin siitä kulutuksesta 😀

  • Kati kirjoitti:

   Yllättävästi tekee säästöä siinä, kun voi taloa lämmittää jollain muulla tavoin kuin sillä sähköllä. Tuollaisen hetivalmis kiukaan hankkimista olemme myös pohtineet, mutta tykkäämme meidän "vesihöyry"kiukaasta, niin emme ainakaan ennen sen hajoamista olla uutta hommaamassa… Meillä ei saunota kuin kerran viikossa, niin ei tuo niin paha rasti ole.

   Jos kierrättäminen olisi meillä yhtään haasteellisempaa, niin en usko meidänkään kierrättävän niin ahkerasti kuin nyt. Meillä on tuo kierrätyspiste n. 3km, mutta käymme muutenkin siinä autolla ja ajetaan usein ohi, niin ei ole suuri vaiva siihen heittää ohimennessä kierrätystavarat. 🙂 Ja onhan tuo kierrätys myös ekoteko… 😀

 2. Mama Lina kirjoitti:

  Niin ja se oli yksi tärkein kriteeri talon ostossa ettei talossa saa olla öljylämmitys!

  Ilmalämpöpumppu on mahtava kesälläkin, kun voi viilentää 🙂

 3. Kati / Villa Valko kirjoitti:

  Kyllä noita melkein kaikkia on tullut jo sovellettua. Pojillekin aina naputan ylipitkistä suihkuista. Roskien kierrätykseen haluaisin panostaa enemmän. Ilmalämpöpumppua ei ole, mutta meillä on ekologinen ja edullinen lämmön takaisinottojärjestelmä. Ei oo kovat sähkölaskut. Öljylämmitettyä taloa en minäkään ostaisi.

  • Kati kirjoitti:

   Juuri tässä naureskelin, että tuli oikea flashback lapsuuteen, ku isä huusi liian pitkistä suihkuista. Nyt mäkätän samalla tavalla meidän teinille… 😂😂😂

 4. Minna M kirjoitti:

  Tämäpä oli meille ajankohtainen kirjoitus. Pari viikkoa sitten muutettiin omakotitaloon. Minä en olekkaan aiemmin omakotitalossa asunut. Kerrostalossa, rivitalossa ja paritalossa kylläkin. Meillä on kaukolämpö ja ilmalämpöpumppu, takkakin löytyy. Sähkösopimus on sellainen, että netistä näkee heti kulutuksen. Jätesopimus tehtiin nopeasti ja nyt alkuun meillä on seka-, energia- ja biojäteastiat, joita tyhjennetään kerran kuussa. Otettiin alkuun vuokra-astiat. Näkee mikä on tarve jatkossa. Muovit alettiin myös kerätä erikseen. Niitä tuleekin yllättävän paljon! Kerrostalossa asuessa muovit laitettiin energiajätteeseen.

  • Kati kirjoitti:

   Tuo onkin hyvä ratkasu. Me otettiin kaikki heti omaksi ja se oli virhe… Eli tosiaan kannattaa pohtia tarkkaan mikä on oikea tarve.

 5. Anniina / Raidoilla kirjoitti:

  Hyviä vinkkejä! Tuo kierrätys on kyllä ihan luonnonkin takia tärkeää, ei vain rahan vuoksi. Meillä on naapurin kans yhteinen iso jäteastia (asutaan paritalossa), ja muuton jälkeen tyhjennysväliä harvennettiin kun astia ei ehtinyt täyttyä välissä. Sähkö on kyllä iso kulu varsinkin talvella, itse haaveilenkin puukiukaasta.

  • Kati kirjoitti:

   Luonnon kannalta onkin hienoa, että siitä on tehty myös taloudellisesti kannattavaa. En usko, että niin moni ihminen kierrättäisi, jos siitä ei olisi taloudellista hyötyä.

   Puusauna olisikin aivan ihana! Siitä tulee paljon pehmeämmät löylyt. Meillä on vuolukivikiuas, jossa on sellainen höyry-ominaisuus, se on paljon parempi kuin tavallinen kiuas.

 6. Aino kirjoitti:

  Täällä puolestaan omakotitalon asumiskulujen vähyys yllätti, syynä lienee se, että muutettiin tarpeeksi maalle, jossa vesi tulee omasta kaivosta ja esim vesilasku näkyy vain umpisäiliön tyhjentämismaksuna, joka on noin 80 e / vuosi sekä tietysti vesipumpun tarvitsemasta sähköstä.
  Lämmityksenä maalämpö ja ilmalämpöpumpppu sekä kaksi varaavaa takkaa, puut omasta pihasta. Investoinnit näihin on tehnyt edellinen asukas. Tämä säästää myös hurjasti sähkölaskua. Toki Sähkölasku on paljon isompi kuin kerrostalossa, mutta olin ajatellut sen olevan vielä tuplasti isompi.

  Emme hankkineet omia jäteastioita / omaa tyhjennystä vaan hyödynnämme 2 km päässä olevaa yleistä jätepistettä, jonka käyttöhinta on vuodessa alle 100 euroa. Alkuun vaati totuttelua kiikuttaa roskat aina sinne, mutta pian siitä tuli rutiinia ja roskat viedään aamulla töihin mennessä, se kun on kuitenkin matkan varrella.

  Yllätyksenä tuli omakotitalon vakuutusmaksujen suuruus ja omakotitaloon muuttaessa kannattaakin kilpailuttaa vakuutusyhtiöt huolella.

  Ja toisaalta myös talon hinnassa säästettiin, kun ei ihan taajamaan muutettu – se toki kompensoituu sitten autoilukuluissa, mutta säästämällä lähes 100 000 euroa talon hinnassa, ajelemme aika pitkän pätkän autolla. Lisäksi yllättävin säästö on tullut ruokakaupassa käynnin suunnitelmallisuudesta. Lähikauppa on 15 km päässä, joten kaupassa käydään 2 kertaa viikossa ja kaikki turhat heräteostokset ovat jääneet verrattuna siihen, kun kerrostalossa asussamme kaupassa käytiin joka päivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *