Hae
Koivulan Emäntä

Innosta lapsi liikkumaan! – Minimoi ruutuaika ja lisää virikkeitä

Suomen voimistelutuote / voimistelurenkaat

 

Viime aikoina on saanut lukea useista lähteistä, kuinka lapset liikkuvat entistä vähemmän. Jo taapero ikäiset koukuttuvat tv-ohjelmiin ja tabletti-peleihin eikä liikkuminen enää kiinnosta. Kaupoissa ja automatkoilla on jo pienillä lapsilla on älylaite viihdykkeenä, jotta reissu sujuisi paremmin. Sama meno jatkuu kotona. Lapselle annetaan herkästi älylaite käteen ja pistetään viihtymään. Onhan se hyvä lapsenvahti, mutta siihen jää koukkuun ja se passivoittaa lapsen. Aivan huomaamatta lapsen ruutuaika saattaa kasvaa useisiin tunteihin vuorokaudessa, kun jokaiseen tylsään hetkeen tarjotaan älylaite käteen. Myös lapset alkavat regoida, jos eivät saa heti virikettä. Nykypäivän lapset eivät enää kestä tylsyyttä, koska viihdettä on aina helposti saatavilla.
Älylaitteet ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Yhä useammissa perheissä älylaitteet ovat ottaneet isännän roolin, niin vanhempien kuin lasten keskuudessa. Älylaitteilla vietetään yhä pidempiä aikoja ja tämä näkyy mm. liikkumattomuutena. Viime aikoina on alettu heräämään lasten liikkumattomuuteen ja huonoon kuntoon. Tämän seurauksena ylipaino on alkanut olemaan ongelmana entistä nuoremmilla lapsilla.
Myös meidän perheessä vietetään aivan liikaa aikaa älylaitteilla, ainakin me vanhemmat.  Lasten kohdalla olen pyrkinyt pitämään ruutuajat ihan minimissä. Ässä saa katsella keskimäärin kaksi tuntia tv:tä vuorokaudessa, tämäkin on enemmän mitä suosituksiin tulee. Vapaapäivinä ruutuaikaa saattaa tulla enemmänkin kuin kaksi tuntia, sillä aamulla ja illalla katsotaan lastenohjelmia, toisinaan päivällä päikkäreiden jälkeen tai niiden sijaan. Teinimonsterilla on ollut pienenä samat säännöt. Nykyään kännykän vallatessa Teinimonsterin elämän, on ruutuajat huomattavasti kasvaneet, mutta tähän onkin erittäin vaikea puuttua.

 

Suomen voimistelutuote / voimistelurenkaat
Ässän jäädessä päiväkodista pois, aloin pohtimaan kuinka saan Ässälle järjestettyä tarpeeksi virikkeitä kotiin, jotta päivät eivät menisi ruudun ääressä. Varsinkin kun on tiedossa imetysmaratoneja, on minun kädet sidottu vauvaan enkä pysty toimimaan Ässän viihdekeskuksena. Pieniä tylsyyden hetkiä pitää kuitenkin oppia sietämään, aina ei voi olla tekemistä. Kuitenkin erittäin vilkas kaksi vuotias vaatii actionia päivään ja paljon. Tähän ongelmaan tarjosi ratkaisua  Suomen voimistelutuote tarjoamalla meille yhteistyön merkeissä puolapuita ja voimistelurenkaita Ässälle sekä koko perheelle viihdykkeeksi.
Voimistelurenkaat

 

Alkuun Ässä suhtautui hyvin skeptisesti voimistelurankaisiin, mutta isosiskon esimerkin voimalla pikkuinen apina innostui. Nykyään renkaissa roikutaan ja keinutaan päivittäin. Jopa meidän Isimies on innostunut roikkumaan reikkaissa sekä tekemään rinta- ja selkälihasliikkeitä. Renkaat on todettu erittäin hyviksi ja käytännöllisiksi meillä. Tällä hetkellä renkaat ovat sijoitettuna Ässän huoneen oviaukon leuanvetotankoon. Tulevaisuudessa, kun olemme saaneet remontin valmiiksi renkaat tullaan asentamaan eteisaulaan puolapuiden kaveriksi.
Puolapuiden asennusta meillä jouduttiin hieman pohtimaan. Meillä on ohuet kyprokkiseinät, joten suoraan seinään asentaminen ei tietenkään onnistu. Seinä on kasassa puukoolauksilla, joihin puolapuut voi turvallisesti kiinnittää, kunhan ne koolaukset ensin löytää. Onneksi Isimieheltä löytyi työkalut tähän hommaan ja saimme puolapuut tukevasti kiinnitettyä. Nyt puolapuissa pystyy kiipeämään ja roikkumaan jopa aikuinen mies (ainakin alle 100kg).

 

PuolapuutSuomen voimistelutuote / puolapuut
Ässän nähdessä puolapuiden ilmestyneen meidän eteisaulaan, oli kommentti ”Ei ole totta! Ne on minun!” Ei kestänyt varmaan murto-osa sekuntia kauempaa, kun meidän apina oli kiipeämässä puolapuita pitkin kohti katon rajaa. Muutamassa viikossa Ässästä on kehittynyt erittäin ketterä. Ässä kiipee kuin vanha tekijä ylös, käy välillä roikkumassa leuanvetotangossa ja sitten tullaankin hurjaa vauhtia alas, jotta voidaan taas kiivetä ylös. Kuvien ottaminen pienestä marakatista on todella haastavaa, kun vauhtia tuntuu riittävän.
Puolapuut ja voimistelurenkaat ovat olleet meillä nyt noin kuukauden ja Ässän motoriikassa huomaa kehitystä jo tässä ajassa. Ässästä on tullut varmempi ja rohkeampi liikkumisen sekä tasapainoilun suhteen (tosin aina tämä ei ole kovin hyvä juttu). Tasapaino on kehittynyt huimasti. Puristusvoima on kasvanut, sillä Ässä jaksaa nykyään roikkua yhteenmenoon noin minuutin kauemmin kuin ensimmäisellä viikolla. Eli positiivisia vaikutuksia on nähtävissä jo kuukaudessa. Tosin Ässä treenaa näissä joka päivä ainakin tunnin ajan, joten olisi melkein ihme jos ei kehitystä olisi havaittavissa.
Kiitos Suomen voimistelutuotteen meillä on nyt kehittävää ja liikunnallista tekemistä kotipäiviin, johtui ne sadesäästä, sairastumisesta taikka pikkusisaren imetysmaratoneista. Kevään hankinta listalle tulee vielä trapetsi, jonka jälkeen meillä onkin kunnon liikuntakeskus omasta takaa.
Yhteistyössä: Suomen voimistelutuote (puolapuut ja voimistelurenkaat saatu blogi- ja somenäkyvyyttä vastaan)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *