Hae
Koivulan Emäntä

Doula mukaan synnytykseen

Minä pelkään ja jännitän synnytystä. Takana on kaksi, sanoisinko aika traumaattista kokemusta. Toinen alatiesynnytys ja toinen sektiolla. Ja en tiedä kumpi oli pahempi, mutta ainakin sektiosta toipuminen oli pahempaa. Näiden syiden vuoksi, olen käynyt tässä raskaudessa kolmesti pelkopolilla keskustelemassa synnytyspelostani. Minulla pelko ei koske pelkästään alatiesynnytystä vaan saatan pelätä jopa hysteerisemmin sektiota. Eli sektio ei ole ratkaisu minun pelkooni. Suurimmat pelkoni ovat, että olen yksin tai tilanne on hallitsematon. Hyvänä kakkosena pelkolistalla tulee kestämätön tai sietämätön kipu sekä mahdollinen paniikkikohtaus kesken tositoimen. Joten ajatuskin tulevasta synnytyksestä ja kaikki mitä siinä voi tapahtua, saa minut kauhusta kankeaksi.

Näistä peloista olen jo kolme kokenut aikaisemmissa synnytyksissä, joten kerran kohdattu pelko saattaa olla helpompi kohdata toisen kerran. Uutena uhkana tuli tuo yksin jääminen. Sillä tällä kertaa ei olekaan varmaa, että mies voi olla mukana synnytyksessä, ainakaan koko aikaa. Täytyyhän jonkun olla hoitamassa Ässää. Meillä ei niitä sukulaisia ole tai sellaisia, jotka voisivat Ässää hoitaa aina tarvittaessa. Eli jos emme saa lastenhoitajaa paikalle, niin on erittäin todennäköistä, että olen yksin sairaalassa. Tähän yksin jäämisen pelkoon ei paljoa auta se, että joka paikassa minulle kerrotaan, että kai teillä nyt joku on joka voi hoitaa, että isä pääsee synnytykseen. Tekisi mieli huutaa takaisin, että voitko ystävällisesti kertoa kuka se joku on. Meillä ei ole mummeja tai tätejä, jotka ottavat lapsen. Meitä on vain me kaksi ja satunnaisesti aivan lapsenhoitaja.
Pelkopolilla minulle alettiin ensimmäisen kerran puhumaan doulasta. Lääkäri ehdotti, että tutustuisin doula-palveluihin ja harkitsisin niitä vakavasti omaa synnytystä silmällä pitäen. Ajatuksena oli, että ainakin yksi minun suurista peloista saataisiin sillä ”hoidettua” pois alta. Doulan avulla minun ei tarvitsisi ainakaan olla yksin. Joten kotiin päästyäni aloin etsimään tietoa doulista.

Mikä on doula?

Doula on vanhempien tuki ja turva raskauden aikana, synnytyksessä sekä sen jälkeen. Vanhemmat valitsevat doulansa ja kutsuvat hänet yhteen elämänsä kohokohtiin. Doula tutustuu synnyttäjän toiveisiin synnytyksestä jo etukäteen ja tarjoaa tietoa synnytykseen liittyen. Doula päivystää neljä viikkoa 24/7 ja tulee tukemaan sinua ja kumppaniasi yöllä tai päivällä niin kauan kuin synnytys kestää. Doula tarjoaa läsnäoloa, tiedollista ja fyysistä tukea. Hän rentouttaa ja rauhoittaa. Kannustaa ja tsemppaa jo kotona. Sairaalaan siirryttäessä doula on ehkä ainut tuttu henkilö ja hän on läsnä sinulle 100%:sti. Doulalla ei ole muita hoidettavia, vaan hän on paikalla sinua varten. Doulan tuki voi joissakin synnytyksen vaiheissa olla myös vain tietoisuutta siitä, että hän on saatavilla – vaikka lukemassa odotustilassa, mutta paikalla teitä varten. (Suomen doulat ry)

 

Tämä määritelmä kertoi minulle, että juuri tällaista tarvitsen! Seuraava kysymys kuuluikin mistä niitä doulia oikein saa. Monet doulista ovat koulutettuja ja toimivat yksityisyrittäjinä. Joten tämä palvelu ei ole ilmaista. Doulien hinnat vaihtelevat erilaisten pakettien mukaan 500€-1500€. Tavallisin doulauspaketti sisältää:

 

 • 1-2 tapaamista
 • yhteydenpito raskausaikana puhelimitse tai sähköpostitse
 • neljän viikon päivystys
 • osallistuminen synnytykseen
 • tapaaminen synnytyksen jälkeen


Helsingin ensikoti ry tarjoaa doula -synnytystukihenkilöitä vapaaehtoisten voimin 50€ hintaan. Nämä doulat eroaa yksityisyrittäjistä siinä, että he toimivat täysin vapaaehtoisesti. He eivät saa palkkaa doulauksesta, eikä heiltä ole vaadittu erityisiä tietoja tai taitoja. Helsingin ensikodin doulat ovat kuitenkin sitoutuneet osallistumaan järjestettävään perehdytykseen ja koulutukseen, jota ensikoti järjestää vapaaehtoisilleen.

 

Doulan tulee olla juuri sinulle sopiva. Erilaisia kokemuksia doulista kannattaa kysellä sekä doulan sousituksia. Mutta kuitenkin jokaisella on erilainen maku, joten näihin kokemuksiin ei ole sokeasti luottaminen. Täytyy myös muistaa, ettei synnytys ole kenenkään normaalitila. Asiat voivat vääristyä ja saada ihan erilaisia mittasuhteita.
Meille löytyi oikea ja sopiva doula ystävän suosituksesta. Olen tavannut hänet nyt kaksi kertaa ja voin sanoa, että kiitos hänen suurin osa peloistani on kaikonnut. Synnytyksen jälkeen tulen kertomaan hänestä enemmän sekä jaan omat kokemukseni, millaista on synnyttää, kun mukana on doula.

4 kommenttia

 1. Lurre kirjoitti:

  Oi, kuulostaa hyvältä, että doula on tulossa mukaan! Toivtaan, että sulle on hyötyä doulan läsnäolosta 🙂 Mullakin oli ekassa synnytyksessä mukana doula, josta hetki sitten kirjoittelinkin. Ja ehdottomasti haluan myös seuraavaankin synnytykseen lokakuussa doulan 🙂

  • Kati kirjoitti:

   Sullakin siis positiivinen kokemus asiasta! Hienoa. Uskon varmasti, että hänestä on hyötyä. Ainakin odotan synnytystä huomattavasti levollisimmin mielin. 🙂

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Ymmärrän tuon tuskan, kun ei ole ketään joka voisi hoitaa lasta/lapsia, minulla raskaus vasta ihan alussa ja otan jo nyt stressiä siitä, minne laittaa esikoinen synnytyksen ajaksi, ei vaan ole juuri ketään ainakaan sellaista, joka varmasti pystyisi lasta hoitamaan ja yksin en missään nimessä halua synnyttää, edellistä synnytystä edelsi vielä useamman päivän käynnistys…

  • Kati kirjoitti:

   Tämän vuoksi itse ratkaisin asian doulalla. Ajatus, että joutuisin olemaan ns. yksin, ilman että kukaan on vain minua varten, pelottaa enemmän kuin itse synnytys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *