Hae
Koivulan Emäntä

Tuleeko minusta kalju?

Raskauden jälkeinen hiustenlähtö
Kaikki alkoi pari viikkoa sitten. Olin suihkussa ja hieroin shampoota päähäni, kun huomasin käteeni kietoutuneet hiukset. Seuraavaksi kiinnitin huomion viemärin tukkiviin hiuksiin, jotka olivat ilmestyneet kuin tyhjästä. Kuivatellessa huomasin hiusten liimaantuneen selkään ja putoilevan lattialle ihon kuivuessa. Hiusten harjaaminen alkoi jännittää. Itkuhan siinä tuli, kun harja täyttyi hiuksista jokaisella harjan vedolla.
Tämä toistui seuraavana päivänä. Aloin jännittämään suihkussa käyntiä sekä hiusten harjaamista. Hiuksia lähtee joka kerta ja paljon. Hiusten kaikenlainen käsittely ja koskettaminen aiheuttaa kauhua, ahdistusta ja sydämen tykytystä. Vaikka minulla on aina ollut paljon hiuksia, niin ei se kuitenkaan kestä tällaista sulkasatoa.
Viime viikolla löysin kaljun kohdan ohimolla. Juuri sopivasti siinä kohdassa, mihin minulla osuu luonnollinen pyörre, joten kalju kohta oikein korostuu. Huomasin haukkovani henkeä ja pidättäväni itkua. Teinimonsterin leikkimielinen naljailu kaljuuntumisesta ja vanhentumisesta ei auttanut tilanteessa. Päinvastoin, se vain pahensi oloa.
Raskauden jälkeinen hiustenlähtö
Hiusten lähdön vain jatkuessa aloin etsimään netistä tietoa. Google on aina paras ystävä, kun huomaa itsellä uuden oireen taikka ongelman. Hiusten lähtö saattaa toki johtua useista seikoista, hormonitoiminnasta ja luonnollisesta hiuksen kasvuiästä vakaviin sairauksiin. Onneksi minulla oli tällä kertaa järkipäässä googlaillessa ja tulin siihen tulokseen, että minun hiustenlähdön syy on synnytyksen jälkeisen hormonitoiminnan lasku, kuten useasta lähteestä, kuten vau.fi palvelusta voi lukea.
Synnytyksen jälkeen estrogeenin määrä elimistössä putoaa, ja raskausaikana kasvuvaiheen ansiosta päässä pysyneet hiukset alkavat lähteä.
Onnekkailla hiustenlähtö on niin huomaamatonta, että vaihe menee ohi tarvitsematta murehtia asiaa sen suuremmin. Toisessa ääripäässä puolestaan ovat ne, joilla tukka saattaa lähteä tukkoina ja jättää kaljuja läiskiä sinne tänne.
Hiustenlähtö on huipussaan kolmisen kuukautta synnytyksen jälkeen. (vau.fi)
Niin, minä en näköjään kuulu niihin onnekkaisiin, joiden hiustenlähtöä edes huomaa. Hiuskatokin alkoi myöhässä ja tuntuu olevan huipussaan (jos olen huippua vielä kohdannut) neljä-viisi kuukautta synnytyksen jälkeen. En muista tällaista sulkasatoa Teinimonsterin taikka Ässän ajalta. Voisikohan tähän voimakkaampaan hiustenlähtöön olla syynä ikä taikka onnistunut täysimetys? Olipa syy mikä tahansa, niin hiuksia lähtee nyt niin, että heikottaa.

Voiko hiustenlähtöä estää?

Ensimmäinen ajatus mikä hiustenlähdöstä tuli, oli miten tämän voi estää? Mitä vitamiineja ja hivenaineita minun pitää alkaa syömään, jotta hiustenlähtö pysähtyy? Kannattaako vaihtaa luonnonharjaan perinteisen muovisen hiusharjan sijaan? Pesenkö hiuksia useammin vai harvemmin? Pitäisikö minun vaihtaa shampoota ja hoitoainetta? Entä hiusseerumit?
Kyllähän kaupat ja netti ovat pullollaan erilaisia kikkoja sekä aineita, mitkä lupaavat paksummat ja tuuheammat hiukset, mutta toimivatko ne? Asiantuntijoiden mukaan vaikutus ei ole oleellinen tai sitä ei ole lainkaan. Kokemuksia on laidasta laitaan, kaikesta löytyy puolesta ja vastaan. Eli mihin lopulta uskoa?
Raskaudenjälkeistä hiustenlähtöä ei voi estää. Hienoista mainoslauseista huolimatta ei ole olemassa linimenttiä, joka pystyisi pitämään hiukset päässä.
Hiusalan ammattilaisten mukaan ainoa kenties vaikuttava ”lääke” vaivaan saattaa olla hiuspohjan hierominen, sillä se vilkastuttaa verenkiertoa, jonka ansiosta uusi kasvava hius saa enemmän ravinteita. (vau.fi)
Minä päädyin lisäämään vitamiineja, kuten biotiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Eihän niistä ainakaan haittaa ole, enemmänkin hyötyä. Ei ehkä juuri hiustenlähtöön ole siitä apua, mutta ainakin luusto ja kynnet tykkäävät. Lisäksi päädyin harventaa hiusten pesun 2-3krt viikko ja vaihdoin luonnonharjaan, jonka pitäisi olla hellävaraisempi. Kerta viikkoon teen hiuspohjaan öljyhoidon. Ehkä ostan päänhierojan, jonka luvataan edesauttavan pään verenkiertoa ja näin nopeuttavan hiustenkasvua. Saa nähdä onko näistä mitään hyötyä.

Mitenkään lohduton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä ennemmin tai myöhemmin hiukset kasvavat takaisin. Kun synnytyksestä on kulunut vuosi, ovat hiukset yleensä jo hyvää vauhtia palaamassa takaisin normaaliin. (Vau.fi)

Ei paljoa lohduta, että hiukset joku päivä kasvavat takaisin. Tällä hetkellä minulla on ohut hiiren häntä jäljellä ja koko ajan tuntuu hiuksia lähtevän. Hassua siilikasvua on alkanut ilmaantumaan kaljuun kohtaan ohimolle, joka toki lohduttaa, että joku päivä tässäkin on taas hiuksia. Ehkä joku päivä minulla on taas paksut ja tuuheat hiukset.
Onko teillä ollut hiustenlähtöä raskauden jälkeen?
Oliko runsasta vai huomasiko hiustenlähtöä lainkaan?

4 kommenttia

 1. Laura Kesälä kirjoitti:

  Kurjaa mutta älä huoli, ne kasvaa takaisin! Mullakin lähti ohimoilta imetysaikana ja itse huomasin sen varsin (liiankin) hyvin, itkua myös kuultiin mutta kyllä ne vaan samantien kasvoi takaisin 😊🙈

  • Kati kirjoitti:

   Justiin tässä mietin, että onneksi on talvi tulossa, niin voin kulkea myssy päässä ja toivoa, että ensi kesään mennessä on jo tukkaa päässä. 😀

 2. Lurre kirjoitti:

  Esikoisen syntymän jälkeen tukka lähti, ei onneksi kaljuja kohtia jäänyt, mutta kyllä sitä tukka lähti. Pari vuotta ne haituvat onkin nyt kasvaneet, niin kohta onkin luvassa seuraava sulkasato kun lokakuun tyyppi syntyy 😀 Toki toivon, ettei niin paljoa lähtis..

  • Kati kirjoitti:

   Pidän peukkuja, että sulla pysyy hiustenlähtö maltillisena. Ja tsemppiä viimemetreille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *