Hae
Koivulan Emäntä

Mikä on hyvä ikä aloittaa päiväkotiura?

 

Tällä viikolla lähipiirissäni on ollut polttavana kysymyksenä: Mikä on hyvä ikä aloittaa päiväkoti? Voidaanko yleisesti määrittää joku ikä, milloin kaikki lapset ovat valmiita aloittamaan päivähoidossa? Ja mikä tai kuka on se oikea taho määrittämään hyvän / oikean iän päiväkotiuran aloittamiselle? Tällä hetkellä se on säädetty lailla ja työehtosopimuksessa ja nyt meitä viisaammat jälleen kerran pohtivat kuinka lastenhoito tulisi järjestää.

Tähän asti vanhempainvapaa on mahdollistettu siihen asti kuin lapsi täyttää kolme vuotta. Ja tämän jälkeen työnantajat ovat voineet myöntää vielä osittaisen hoitovapaan, siihen asti kun lapsi aloittaa kolmannen luokan. Nyt tähän vanhempainvapaamalliin kaavaillaan muutosta. Äidit (ja isät) halutaan palaamaan aikaisemmin työelämään, joten on esitetty että vanhempainvapaa oikeus päättyisi, kun lapsi täyttää 1,5 vuotta. SAK:n Tuuli Salonen ja EK:n Vesa Rantahalvari totesivat 13.9.2017 MTV:n Huomenta Suomi lähetyksessä, että hyvä ikä aloittaa päivähoito olisi 1,5 vuotta. Tätä perusteltiin vanhempien työurilla sekä eläkekertymillä. Missään kohtaan MTV:llä käydyssä keskustelussa asiaa ei pohdittu lapsenedun ja -tarpeen kautta. Vanhempainvapaa uudistusta aletaan ilmeisemmin uudistamaan talous- sekä tasa-arvonäkökulmien perustaalla.

Lapsinäkökulmaa

Lapsen kehityksestä ja tarpeista ovat useat alan ammattilaiset puhuneet sekä kirjoittaneet, niin medioissa kuin tietokirjallisuudessa. Yhtenäistä ammattiteksteissä on, että alle kolmivuotias EI TARVITSE varhaiskasvatusta, kuin joissakin marginaalitapauksissa. Useimmat alan ammattilaiset kuten lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sekä kasvatustieteiden tohtori Erja Rusanen ovat sitä mieltä, että paras paikka lapselle on koti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että päivähoito olisi lapselle haitallinen.
Useissa perheissä keskustellaan lapsenhoidosta raha edellä. Onko varaa jäädä kotiin vai onko taloudellisesti järkevämpää jäädä kotiin? En missään tapauksessa halua vähätellä tätä taloudellista näkökulmaa, sillä itsekin olen juuri tästä syystä ”joutunut” laittamaan Ässän hoitoon 2 vuotiaana. Mutta oliko se hyvä ikä?
Ei, se ei ollut meillä hyvä ikä hoidon aloittamiselle. Ässä selkeästi kärsi lapsi paljoudesta (suuri päiväkoti), vaihtuvista hoitajista sekä melutasosta. Tämä alkoi näkyä kotona vaikeutena rauhoittua, uniongelmina sekä kiukutteluna. Minulle lupailtiin, että tämä tulee menemään ajan kanssa ohi. Lapsi tottuu ja sopeutuu päiväkotiin ja sen tuomiin vaatimuksiin. Puoli vuotta meni, enkä huomannut lapsen nauttivan hoidosta, joten kun tuli mahdollisuus ottaa Ässä takaisin kotiin, sai hän jäädä kotihoitoon.
Olen käynyt nyt parin päivän aikana keskustelua tästä vanhempainvapaamallin mahdollisesta uudistuksesta, jossa lapset aloittaisivat systemaattisesti hoidon 1,5 vuotiaana. Itse olen tämän ehdotetun mallin kyseenalaistanut erittäin voimakkaasti, sillä olen samaa mieltä useiden kasvatustieteilijöiden kanssa, että paras paikka lapselle on koti. Pieni lapsi (alle 3 vuotias) ei kykene luomaan useita turvallisia kiintymyssuhteita saman aikaisesti, päivähoidossa väistämättä tulee kuvioon mukaan useita aikuisia sekä lapsia. Jos lapsi ei kykene luomaan itselle turvallista kiintymyssuhdetta päivähoidossa (henkilökunta vaihdoksi, poissaolot yms.) saattaa se aiheuttaa lapsessa levottomuutta ja turvattomuutta, kuten meidän Ässän tapauksessa.

 

Tarvitseeko alle 3 vuotias varhaiskasvatusta?

Mielestäni alle 3 vuotias ei tarvitse muuta kuin turvallisen sylin, leikkiä, perustarpeiden tyydytyksen sekä turvallisen ympäristön tutustua maailmaan. Useat perustelevat päiväkodin tarpeellisuuden sosiaalisten suhteiden ja taitojen luomisen kautta, mutta niitä sosiaalisia suhteita ja taitoja voidaan harjoittaa myös sukulaisten ja ystäväperheiden kanssa sekä kerhoissa, leikkipuistoissa taikka perhekahviloissa, se on vain vanhemmasta kiinni miten aktiivisesti haluaa lapsen kanssa käydä kyseisessä toiminnassa. Lisäksi päivähoidon tarpeellisuutta perusteella virikkeellisen toiminnan kautta, mitä vanhempien on ”haastava” tarjota. Kun katson meidän 3 vuotiasta hänelle riittää varsin hyvin hiekkalaatikko, metsäretket, keinuminen, pyöräily tai mäenlasku sekä kirjojen lukeminen, piirtely ja pienet askartelut. Päiväkoti ei mielestäni ole avainasemassa käytöstapojen tai kuivaksi oppimisen suhteen, niin kuin olen kuullut. Sekin on vain vanhempien omasta taidosta ja jaksamisesta kiinni.
Ruotsalaisen Bengt-Erik Anderssenin tutkimuksen mukaan ihminen voi 30-vuotiaana paremmin, mikäli hän on aloittanut päivähoidon alle yksi vuotiaana. Hän kouluttautuu aikuisena keskimäärin pidemmälle kuin kotihoidossa ollut. Tähän siteeraan Jari Sinkkosen sanoja: ”Jos katsot kaksivuotiasta koheltajaa pehmoleluineen, niin hän ei todellakaan ammenna ympäristöstään ajatusta, että ’”jee, minä kouluttaudun isona insinööriksii”. Ihan älytöntä.”

Milloin päiväkotiin?

Tähän ei mielestäni ole yhtä oikeaa vastausta. Jokainen lapsi ja jokainen perhe ovat oma yksilönsä. Joku lapsi saattaa kehityksensä vuoksi tarvita aikaisemmin päiväkotia kuin toinen. Toinen lapsi sopeutuu paremmin kuin toinen. Ja joissakin marginaalitapauksissa se päivähoito on parempi paikka kuin oma koti. Toisissa perheissä vanhempien voimavarat eivät kykene antamaan kaikkea lapsen tarvitsemaa, niin silloin päivähoito on myös ratkaiseva tekijä. Tilanteessa tulisi katsoa aina koko perheen tilannetta. Kysyisin myös, että onko sekään lapsen etu, kun tämä pärjää ja sopeutuu? Joskus se kuitenkin on pakko, mutta tarvitseeko kaikkien lasten joutua tähän tilanteeseen, jos yksi joutuu?
Mielestäni jokaisen perheen tulisi voida päättää, koska on heidän lapselleen se oikea hetki aloittaa päivähoito.  Yhteiskunnan kuitenkin tulisi mahdollistaa lapsen kotihoito sinne 3 vuotiaaksi saakka, antamalla vanhemmille oikeus vanhempainvapaaseen. Tämä olisi sitten perheestä kiinni käyttääkö oikeutensa vaiko ei. En usko, että kotihoidontuella, joka on tällä hetkellä 338,34€ on se syy, miksi joka toinen perhe hoitaa lapsensa kotona. Ainakaan omalla kohdalla tuo kotihoidontuki ei ole se ratkaiseva tekijä.
Tämän hetkinen päivähoitojärjestelmä ei tule kestämään, jos kaikki yli 1,5 vuotiaat siirtyvät päivähoitoon. Nyt kun meitä viisaammat säätävät näitä uudistuksia, niin toivon heidän kiinnittävän huomiota päivähoidon rakenteisiin ja kapasiteettiin. Toivoisin päättäjien käyvän tutustumassa eri kuntien päiväkoteihin ja kyselevän henkilökunnalta päiväkotien toiminnasta. Sillä fakta on se, että päiväkodit tarvitsevat lisää resursseja, jotta pystyvät tarjoamaan kaikille lapsille laadukasta varhaiskasvatusta.

Yksi kommentti

  1. Lurre kirjoitti:

    Niinpä. En käsitä kyllä tuota koko juttua, on kyllä aika kauaskantoiset seurakset, eikä varmasti hyvät sellaiset, kun ihmiset ahdistetaan laittamaan lapset hoitoon silloin, kun perheet eivät itse ole valmiita asialle. Pakko rueta itsekin miettimään vaihtoehtoja, että mitä siinä kohtaa tekee, koska meidän perheessä se päiväkotiin pienen laittaminen ei ole vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *