Hae
Koivulan Emäntä

Lagom – tavoitteena sopiva, tasapainoinen ja kohtuullinen elämä

Soma orginal -pipo
Täydellisen elämän tavoittelu on tätä päivää. Se tuntuu melkeinpä olevan trendi. Useasta paikasta voi lukea otsikon joka alkaa: ”Näin tavoitat täydellisen….”, joka jatkuu: ”vartalon, aamun, ruokarytmin, kumppanuuden, työn…” Luulen, että jokainen haluaa kuvitteellisen täydellisen elämän ja yrittää pyrkiä sitä kohdin eri tavoin. Jokaisella on näkemys, mitä täydellinen elämä tarkoittaa ja mitä se vaatii. Niin on minullakin.
Minulla on ollut tapana pyrkiä täydellisyyteen. Joskus jopa niin kovasti, että olen kuluttanut itseni loppuun. Olen oppinut kantapään kautta mitä tarkoittaa ”poltat kynttilää kummastakin päästä loppuun” -sanonta. Olen aina halunnut olla täydellinen äiti (mitä se nyt ikinä sitten tarkoittaakaan), loistava vaimo, erinomainen työntekijä ja paras ystävä. Se, että olen halunnut olla tällainen yli-ihminen, olen myös halunnut, että kotini on suoraan sisustuslehdestä ja syömme aina terveellistä sekä ravitsevaa ruokaa. Päässäni loin kuvan siitä millaiseksi haluan elämäni ja aloin pyrkimään täysiä sitä kohdin, samalla kadottaen kyvyn nauttia hetkestä ja olla rento oma itseni. Huomaamatta muutuin hampaat irvessä päämääräänsä kohti pyrkiväksi pirttihirmuksi.
Viimeisen kolmen vuoden aikana olen pohtinut useasti toimintatapojani. Minut on pakotettu tänä aikana toistuvasti hidastamaan tahtia ja se on antanut syyn pohtia elämää hieman tarkemmin. Minut on pakotettu pohtimaan mitä todella haluan elämältäni sekä mikä minulla on oikeasti tärkeää. Onko minulle tärkeää, että raskaan työpäivän jälkeen kuuraan talon tahrattomaksi, järjestän tavaroita sitä mukaan paikoilleen, kun lapset niitä levittelee, laitan lähi-luomuruokaa perheelle ja vielä järjestän aikaa kahvihetkeen ystävien kanssa sekä päivän päätteeksi heittäydyn täydelliseksi vaimoksi? Vai riittäisikö hieman vähempi? Riittäisikö sellainen, missä minulla olisi aikaa myös itselleni ja minulla olisi hetki aikaa vain nauttia kaikesta ihanasta mitä minun ympärillä on?
Aivan yllättäen oivalsin, että olen ihan alunalkuja ymmärtänyt sanan täydellinen aivan väärin. Ei mihinkään ole kirjoitettu sellaista määrettä, että täydellinen tarkoittaa tahratonta kotia, lähi-luomuruokaa perheelleen kokkaavaa äiti-ihmistä, joka samaan aikaan tuoksuu pullalle ja on naiseuden perikuva sekä ylisuorittavaa ihmistä, joka on hoitaa velvoitteet mieluummin etuajassa kuin myöhässä. Minähän sen määritelmän olen itselleni luonut. Ja nyt minun on viimein aika korjata tämä oma virheellinen käsitys asiasta ja alkaa rakentaa uutta kuvaa täydellisyydestä.
Soma orginal - vanamo kide kaiku

 

Päämäärää kohti kulkiessaan ihminen joutuu usein muuttamaan suuntaa – Paolo Coelho

Soma orginal - vanamo kide kaiku

TÄYDELLISYYDEN UUSI SISÄLTÖ

 

Päämääränä minulla on edelleen se täydellinen elämä, mutta täydellisen elämän sisältö on muovautunut toisenlaiseksi. Täydellinen elämä tarkoittaa sopivaa, tasapainoista ja kohtuullista. Täydellisyys ei tarkoita  minulle enää sitä ääripäätä eli perfektionismia joka asiassa. Elämä on täydellistä, kun kaikkea on sopivasta ja yksilön tasapaino on saavutettu vapaa-ajan, työn, harrastusten, sosiaalisten suhteiden ja oma-ajan kanssa.
Tässä onkin minulla työmaata itseni kanssa, kun yritän hieman relata ja ottaa iisimmin. Olenko muuttunut tapojeni orjaksi vai pystynkö muokkaamaan itseäni ja toimintatapojani? Minun kuitenkin tulee katsoa totuutta silmiin ja todeta, ettei se ole ihanaa ja täydellistä elämää, kun hampaat irvessä pyrin pitämään kodin siistinä ja silmä kovana tuijotan, jokaisen ruoka-aineen ravintosisällön. Tai pidän tiukasti kiinni tv-ajoista, kotitöistä, ruoka-ajoista yms. Taikka pohdin pääni puhki mitä kaikkea kehittävää tekemistä meidän taapero tai vauva vaatii, jotta heistä kasvaa täydellisiä ihmisiä.
Elämä ei ole suorittamista ja pyrkimistä virheettömyyteen. Tarvitsin 35 vuotta, jotta viimein ymmärsin sen. Kuluvalla viikolla minulle valkeni, että en ole aikaisemmin pyrkinyt saavuttamaan täydellistä elämää vaan täydellistä hermoromahdusta ja burnouttia. Onneksi kuitenkin huomasin tämän ennen kuin on liian myöhäistä, sillä nyt voinkin Paolo Coelhon sanoin muuttaa suuntaa, jotta pääsen päämäärääni. Uusi suuntani onkin:
Lagom – tavoitteena sopiva, tasapainoinen ja kohtuullinen elämä
Minut tullaankin heti haastamaan tässä asiassa, sillä sisälläni asuva perfektionisti haluaa täydellisen joulun. Tämä on joka vuosi sisältänyt älyttömän määrän stressiä, satoja kirosanoja, viime hetken juoksemista ja pieniä riitoja. Eli ei todellakaan täydellinen joulu tunnelmaltaan… Ei ainakaan ennen aattoiltaa, jolloin viimein olen rauhoittunut ja istunut alas nauttimaan joulun tunnelmasta. Miten onnistun tässä relaamaan, niin ettei joulunodotus ole täynnä stressiä ja pieniä riitoja? Ehkä alan jo nyt marraskuussa valmistautumaan kuinka voin välttää joulun sudenkuopat.

 

Soma orginal - rukkaset

 

Loppuun haluan vinkata teille, että MäSäMutsin instagramissa tapahtuu kaikkea kivaa. Siellä myös pystyy seuraamaan mitä kaikkea kivaa meillä tapahtuu blogin ulkopuolella. Joten jos et vielä seuraa instagramissa, niin nyt kannattaa ihmeessä liittyä seuraajaksi.

2 kommenttia

 1. Henna / Pölyä Pinnoilla kirjoitti:

  Ihana kirjoitus ❤

  Ja mitä tulee jouluun… Joulu tulee joka tapauksessa, jopa sinne vähemmänkin puunattuun ja vähemmän järjesteltyyn kotiin. ☺ Mitä olen itse oppinut, joulu on enemmänkin mielentila. Se, miten tunnet, koet, näet ja kuulet ympärilläsi olevan.

  Rennompaa otetta elämään harjoitellaan myös täällä. Onneksi töihinpaluu on pikkuhiljaa opettanut sitä armollisuutta itseään ja omaa/perheen arkea kohtaan 😊

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos ❤️

   Siinä olet aivan oikeassa, että joulu on mielentila. Joulu voi olla joka päivä. Kun vain vielä sisäistäisi asian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *