Hae
Koivulan Emäntä

Karpalo-kinuskijuustokakku

 

Karpalo-kinuskijuustokakku

 

Meillä juhlittiin viikonloppuna meidän kolme vuotiasta taaperoa. Mikä tarkoitti, että oli jälleen kerran aika leipoa sekä suunnitella suussa sulava juhlamenu erittäin tärkeään päivään. Tällä kertaa meidän tarjottavat eivät tainneet mennä ihan putkeen. Väsymys, Silmun korvatulehdus sekä talon remontointi suunnitelmat näkyivät tarjottavien valmistuksessa, esille panossa sekä lopullisessa tuloksessa. Gluteenittomat ja maidottamat pasteijat eivät ulkomuodollaan houkutelleet maistamaan ja wienerit hieman paloivat. Mutta onneksi kuitenkin muutama yllättäjä tuli ja makuhan se on kaikista tärkein.
Olen joskus täällä bloginkin puolella maininnut, että meillä on toisinaan kokeellinen keittiö ja parhaimpia koekaniineja minun resepteihin ovat vieraat. Rehellistä palautetta on aina mukava saada, jota aina meidän vierailta pyydän.  Ässän synttäreille valmistui ensimmäinen kokeiluversio karpalo-kinuskiuustokakusta. Vieraat arvioivat oliko kakku hitti vai huti. Vieraista 4/15 mielestä kakku oli huti, mutta 11/15 piti kakkua ehdottomasti hittinä. Osan mielestä kakku oli liian makea, toisen mielestä taas liian suolainen. Tämän kakun salaisuus onkin, että se on makea ja yhtäaikaa suolainen, lisäksi kakusta löytyy karpalon ihana kirpeys. Minä sanon, että kakun olevan ehdottomasti hitti, ainakin minun makuun, joten annan lukioiden antaa lopullisen arvoin. Tässä meidän kakun resepti.
Karpalo-kinuskijuustokakku

 

Karpalo-kinuskijuustokakku

 

KARPALO-KINUSKIJUUSTOKAKKU

POHJA:

150g pipareita
50g voita

KINUSKITÄYTE:

400g kinuskituorejuustoa
2dl kuohukermaa
3 liivatelehteä
3rkl vettä

KARPALOTÄTE:

200g pakastekarpaloita
0,5dl-1dlvettä
2rkl sokera
400g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kermaa
4liivatelehteä
3rklvettä

SALTED CARAMEL:

2dl fariinisokeria
4dl kermaa
25g voita
Aloita keittämällä jäiset karpalot vedessä ja sokerissa kiehuvan kuumaksi. Kun karpalot ovat päästäneet mehut liemeen ja rakenne hajonnut, soseuta kunnolla esim. sauvasekoittimella taikka puserra siivilän läpi. Anna jäähtyä hyvin.
Ota täytteiden tuorejuustot huoneenlämpöön. Laita liivatteet runsaaseen veteen likoamaan.
Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 24cm irtopohjanvuoan pohjalle. Murskaa piparit joko tehosekoittimessa taikka esim. kaulimen avulla pussin sisällä. Sulata voi ja sekoita se piparien joukkoon. Painele pipari-voiseos irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti.
Valmista kinuskitäyte. Vatkaa kummankin täytteen kerma vaahdoksi ja jaa vaahto puoliksi. Notkista kinuskituorejuusto ja sekoita tasaisesti puolikkaan kermavaahdon joukkoon, älä vatkaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Purista kolmesta liivatelehdestä vedet pois ja liuota kiehuvan veden joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermavaahtoa-juustoseokseen koko ajan sekoittaen. Levitä lopuksi piparipohjan päälle tasaisesti ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Valmista seuraavaksi karpalotäyte. Notkista juusto ja sekoita karpalosurvos juuston sekaan tasaisesti. Nostele loppu kermavaahto karpalo-juustoseokseen. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Purista neljästä liivatelehdestä vedet pois ja liuota kiehuvan veden joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermavaahtoa-karpalo-juustoseokseen koko ajan sekoittaen. Levitä kinuskitäytteen päälle tasaisesti ja laita kakku takaisin jääkaappiin jähmettymään. Anna kakun hyytyä ainakin 4-5h, mieluummin seuraavaan päivään.
Kun kakku on täysin hyytynyt, valmista salted caramel kuorrute. Laita teflon pinnoitteeseen kattilaan voi, sokeri ja kerma. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan hiljalleen sekoittaen. Anna hiljakseen kiehua ja samalla sekottaen niin kauan kunnes kinuski on valmista. Voit varmistaa onko kinuski valmista tiputtamalla pisaran kinuskia kylmään veteen. Jos pisara pitää muotonsa on kinuski valmista, jos hajoaa veteen, jatka kypsentämistä. Kun kinuski on valmis, anna sen hetken aikaa jäähtyä ennen kuin kaadat kakun päälle. Kaada vielä notkea kinuski kakun päälle ja levitä tasaisesti (vaihtoehtoisesti voit tässä kohtaa irrottaa irtopohjan reunuksen, jotta kinuski valuu myös reunoille). Jäähdytä vielä kakku. Juuri ennen tarjoilua ripottele sormisuolaa kakun reunoille, jotta kakku saa hieman suolaisuutta.

 

Karpalo-kinuskijuustokakku

 

Kiitospäivää vietetään (Yhdysvalloissa) perinteisesti marraskuun 4. torstaina, joka on tänä vuonna 23.11.2017. Karpalo on yksi herkuista, joka perinteisesti kuuluu kiitospäivän ruokiin. Tämä ihana Karpalo-juustokakku valmistuu hyvin kiitospäivän juhlapöytään. Kakku sopii mainiosti myös pikkujouluihin, joulupöytään taikka vaan herkkuhetkiin kuuman juoman kanssa.

Yksi kommentti

  1. Sini kirjoitti:

    Nam kuinka herkullisen näköistä, kyllä kelpaisi!♥

    http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *