Hae
Koivulan Emäntä

Sano oikeassa paikassa: KYLLÄ

Elämän yksi vaikeimmista tehtävistä on opetella sanomaan ”kyllä” oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Sen opetteleminen saattaa viedä koko ihmisen eliniän. Tai ainakin siltä se joidenkin kohdalla saattaa tuntua. Tai, no minun kohdalla…

Sano oikeassa paikassa kyllä

Minulla on perustavanlaatuinen ongelma. En osaa käyttää sanaa ”kyllä” oikein. Olen 35 vuotias enkä vieläkään tiedä milloin ja miten tuota yhtä pientä sanaa pitäisi käyttää. Sanon yleensä aina aivan väärissä paikoissa ”kyllä”. Myöntyminen on tietyissä tilanteissa helpompaa, tilanteissa jolloin ei kehtaa tai uskalla sana ”ei”. Sanon ”kyllä”, jos pyydetään jäämään ylitöihin. Sanon ”kyllä”, kun minulta kysytään rahaa lainaan. Sanon ”kyllä”, kun minun halutaan hoitavan jokin asia toisen puolesta. Haalin tehtäviä itselleni ja annan itsestäni kaiken, ihan uupumuksen partaalle.

Monet tietävät tai luulevat tietävän, että sanon helposti kyllä kaikkeen, mutta se ei ole aivan totta. Vaikka minulta jotain pyydettäessä sanonkin YLEENSÄ aina ”kyllä”, mutta todellisuudessa sanon paljon useammin ”ei”. Olen yksi niistä ihmisistä, jotka sanovat ”ei” nopeammin kuin ehtivät ajatella asiaa yhtään tarkemmin. Kieltäydyn kaikesta mikä on vähänkin oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Sanon ”ei” tanssitunneille. Sanon ”ei” äkkilähdölle Pariisiin. Suurin syy kieltäytymiselleni on pelko. Pelko tulla nolatuksi tai epäonnistua. Sanon ”ei” silloin, kun en uskalla sanoa ”kyllä”.

Sano ei

Sanon silloin ”ei”, kun pitäisi sanoa ”kyllä” ja sanon ”kyllä” silloin, kun pitäisi sanoa ”ei”. Aivan järjetöntä! Olen pitkään halunnut tähän muutosta, mutta en ole oikein osannut edetä asian suhteen.

Olen asettanut itselleni tälle vuodelle tavoitteen alkaa kiinnittämään enemmän huomiota siihen, milloin sanon ”kyllä” ja milloin ”ei”. Listaan paperille ylös mitä asioita haluan elämääni ja mitä en. Teen listan niistä asioista mitkä asiat syövät voimavarojani ja mitkä vastaavasti antavat voimaa. Kun olen päättänyt tai tiedostanut mitä haluan ja mitä en halua, on helpompi vastata myöntävästi tai kieltävästi, sekä lähteä tavoittelemaan juuri sitä mitä haluaa. Ainakin teoriassa, käytäntö on aivan toinen, sitä ohjaa tunteet, pelko.

Vaikein tehtäväni tulee olemaan sanomaan ”ei”. Sen lisäksi, että opin kieltäytymään muiden ehdotuksista, minun on opittava sanomaan myös itselle ei. Esimerkiksi jos olen päättänyt, että käyn kuntosalilla päivän askareiden jälkeen, mutta kun tulee aika lähteä salille, sohva ja tv alkavat houkuttelemaan liikaa. Tässä kohtaa minun on muistutettava itselleni mitä haluan. Haluan paremman kunnon, haluan olla pirteämpi, haluan laihtua. OPETTELEN SANOMAAN ITSELLENI EI! Kun sanoo ”ei” sellaisille asioille, mitkä eivät ole sillä hetkellä tärkeitä, sanoo vastaavasti enemmän ”kyllä” tärkeille asioille.

Sano ei

Haluan ehdottomasti uusia kokemuksia, joten olen rohkea ja  yritän opetella menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Seuraavan kerran, kun minulle ehdotetaan tankotanssikurssille lähtöä tai viikonloppumatkaa Pariisissa sanon ehdottomasti ”kyllä”. Uskon, että vastaamalla myöntävästi tapahtuu todennäköisesti huomattavasti enemmän hienoja asioita kuin kieltäytymällä jatkuvasti kaikesta mikä vähänkin pelottaa. Saatan oppia uutta, tutustua uusiin ihmisiin ja saan uusia kokemuksia. Keskittymällä sanomaan ”kyllä” niihin asioihin mitä haluaa, kulkee väistämättä kohti juuri sellaisia asioita joita haluaa. Aika yksinkertaista, vai mitä?

Kati

2 kommenttia

  1. Sari/Saaran lautasella kirjoitti:

    No nyt olet kyllä ihan asian ytimessä. Mähän en ole edes pohtinut tuota noin syvällisesti koskaan. avasit munkin silmät pohtimaan noita asioita, kiitos siitä. Pitääkin alkaa kiinnittämään huomio näihin sanoihin.

    • Kati kirjoitti:

      Ihanaa, että pystyin olemaan avuksi. Itsekin olen vasta tällainen myöhäisherännyt asiaan. Mutta parempi kai myöhään, kuin ei milloinkaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *