Hae
Koivulan Emäntä

Avioliitto on eräänlainen mielenhäiriö

Kaksi ihmistä kohtaavat. Ihastuvat toisiinsa. He saavat päähänsä rakkauden lasit ja alkavat katsomaan maailmaa niiden läpi. Pään valtaa mielikuvat yhteisestä elämästä. Avioliitto on seuraava luonnollinen askel, he ajattelevat. Pari purjehtii rakkauden täyttämään avioliiton satamaan. Ja sitten tuli elämä.

Avioliitto on eräänlainen mielenhäiriö

Avioliitto on eräänlainen mielenhäiriö. Tästä olen aivan varma! Ei kai kukaan muuten menisi naimisiin, jollei olisi jonkinlaisen mielenhäiriön vallassa? Avioliittoon astellessa tunnetaan toista kohtaa rajatonta intohimoa, polttavaa kaipuuta ja ikuista tajunnan räjäyttävää rakkautta. Kumppani nähdään virheettömänä, täydellisenä prinssinä. Kuvitellaan olevan tarinan Romeo ja Julia.

Häiden jälkeen alkaa arki. Kumppanissa onkin paljon puutteita, hän ei osaakaan tehdä kaikkea. Toimintatavat ovat aivan vääriä, ei yhtään samanlaiset kuin omat. Kahden ihmisen elämän sovittaminen yhteen on todella haastavaa. Melkeinpä mahdotonta. Erotilastot puhuvat tämän asian puolesta. Ne osoittavat, että noin puolet solmituista avioliitoista päätyy eroon. Kun hetkellinen mielenhäiriö on mennyt ohi, haetaan eroa. Ei se elämä ollutkaan ruusunpunaista vaan harmaata. Halutaan jotain muuta. Parempaa.

Mielenhäiriön määre on: voimakkaan mielenliikutuksen aiheuttama hetkellinen sekavuustila. Kyllä, juuri sitä avioliitto on. Avioliitto on rakkautta, vihaa, intohimoa ja ennen kaikkea kumppanuutta. Loppujen lopuksi avioliitto on aika mukava mielenhäiriö, vaikka se kestäisi vain hetken.

No, ainakin ne häät on hyvät bileet.

Avioliitto on eräänlainen mielenhäiriö

Mutta kuuluuko avioliiton olla ikuinen rakkaus tarina?

Jos avioliiton piirtäisi janalle, jossa toisessa päässä on palava rakkaus ja toisessa on ärtymys. Avioliitto olisi rakkauden ja ärtymyksen rajamailla olemista. Yhdessä hetkessä sitä rakastaa puolisoaan palavasti ja toisessa puolison naama ärsyttää niin paljon, että saattaa jopa ihmetellä mitä koko ihmisessä on koskaan nähnyt. Avioliitto keikkuu janalla kuin trapetsitaitelija ja pariskunnan tehtävänä on pitää se tasapainossa. Jos trapetsitaitelija tippuu, on avioliitto päättynyt.

En tiedä millaisen mielenhäiriön olen saanut, kun olen tuon kumppanini tavannut. Se piti olla vain kesäromanssi. Mutta tässä olemme 18 vuotta myöhemmin. Yhä yhdessä. Rakkauden ja ärtymyksen rajamailla. Mielenhäiriöisinä.

Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *