Hae
Koivulan Emäntä

Missä pihistän, mihin panostan?

Törmäsin Mirva Anna Marian  -blogissa postaukseen ”missä pihistän, mihin panostan”. Oli mielenkiintoista lukea missä toiset säästää ja mihin panostaa. Eroaako omat ajatukset kulutuksesta? Ja miksi toinen tekee niin kuin tekee? Postauksesta inspiroituneena päätin ottaa ideasta kopin ja tehdä oman listauksen.

Missä pihistän, mihin panostan

Kuva: pixabay

Tiedän tuhlaavani aivan liikaa ja voisin säästää monessakin kohtaa. Ehkä löydän uusia säästökohteita, kun joudun perustelemaan itselleni miksi jotakin ostan. Tai ehkä huomaan säästäväni aivan väärissä kohdissa. Tai tarvitseeko sitä aina elää niin kamalan säästeliääksi, eikö jokainen tarvitse hieman luksusta? Mutta katsotaan millaisen listan sain aikaiseksi.

Täällä pihistän

Alusvaatteet. Ostan peruspuuvillaa. Suosin edullisia merkkejä ja hyödynnän tarjouksia. Pääasia on, että ovat ihan kivan näköiset, hyvät päällä ja sopivan kokoiset.

Suihkusaippuat ja deodorantit. Marketti kamaa löytyy kaapista. Markettien saippuat pesevät ihan hyvin ja deodorantit pitää. Tuoksu on se mikä ratkaisee.

Ulkona syöminen. Fine dining tarkoittaa meille kotona valmistettua kahden tai useamman ruokalajin illallista. Ravintoloissa syöminen on turhaa rahan tuhlausta. Ravintola illan jälkeen saa usein todeta, että olisi itse tehnyt kotona parempaa ja neljä kertaa edullisemmin.

Siivousvälineet ja -aineet. Perus pakolliset siivousaineet löytyy ja nekin ovat aina lopussa. Rätit ja harjat on ostettu markettien halvinta merkkiä. Eikä muissakaan siivousvälineissä ole hifistelty. Pölyt pyyhitään kertakäyttörätillä taikka vanhan lakanan rievulla. Meillä käsitetään siivous puolityhjinä pyykkikoreina ja siistinä keittiönä.

Kodinkoneet. Halvempikin toimii (joskus jopa kauemmin) ja vähempikin riittää. Tästä kertoo se, että meille kotiutui elämämme ensimmäinen kuivausrumpu jouluna. Senkin saimme joululahjaksi, koska kyllähän lapsiperheessä sellainen pitää olla. No, hyvin oltiin pärjätty ilmankin.

Matkustelu. Meillä ei juurikaan matkustella. Mutta ne harvat kerrat kerran vuodessa tai kahdessa vuodessa ovat yleensä tarjouslähtöjä. Kohteella ei juurikaan ole väliä, sillä yhdessä olo on tärkein. Hotelleissa säästetään, eihän siellä hotellissa muuta tehdä kuin nukutaan. Joten kunhan on katto päällä ja mielellään torakka yms. ötökkä vapaa-alue, niin kaikki käy. Kokemus ja yhdessäolo ratkaisee tämän.

Huvipuistot, leffat yms. huvitukset. En tiedä miksi meillä näissä säästetään. Onko Linnanmäki ja Särkänniemi jo niin nähty? Vai tuleeko koko perheen huvittelu jo niin kalliiksi, että samalla rahalla tekee risteilyn vaikka Tallinnaan, josta koko porukka varmasti nauttii? Oli perimmäinen syy mikä tahansa, niin huvipuistot ei kuulu meillä kesän pakollisiin juttuihin. Netflix, viaplay yms ovat syrjäyttäneet leffateatterissa käynnit. Kahden lipun hinnalla saa kolmen kuukauden Netflix-paketin. Ja mikä sen mukavampaa kuin omalla sohvalla ja lähellä jääkaappia katsella kullan kainalossa leffoja?

Missä pihistän, mihin panostan

Kuva: pixabay

Näissä Panostan:

Omat ja Lastenvaatteet. Pyrin suosimaan eettisesti ja ekologisesti valmistettuja vaatteita. Jos tiedän yrityksen käyttävän lapsityövoimaa tai pitävän työntekijöitä huonoissa oloissa, jätän kyseisen valmistajan vaatteet hyllyyn. Kotimaisuus on aina iso plussa, mutta ei pakollista. Tärkein ominaisuus vaatteissa on laatu. Vaatteet tulee olla kulutusta kestävää. Koska useimmiten ostan laadukkaita (ja hintavia) merkkivaatteita, pyrin suosimaan klassisen ajattomia malleja, jotta niitä jaksaa katsella useammankin kauden.

Ihonhoitotuotteet. Kiitos aikuisiän aknen sekä atooppisen ihon saan käyttää vähän laadukkaampia ihonhoitotuotteita. Ostan kasvojen hoitotuotteet aina kosmetologilta, joka tuntee ihoni ja osaa suositella sopivat tuotteet.

Ruoka. Se on elämisen ehto ja siitä kuuluu nauttia. Panostan hyvään ja monipuoliseen kotiruokaan. En tuijota tuotteiden hintoja ruokakaupassa, vaikka kassalta päästyäni saatan huokailla, kuinka paljon kauppaan taas meni rahaa. Myös edullisesti saa hyvää, terveellistä ja laadukasta ruokaa, mutta välillä arjen keskelle tarvitaan sitä luksusta. Vaikka edes sen erikoiskahvin taikka sisäfileepihvin muodossa.

Huonekalut. Kotini on linnani. Meillä on pyrkimys pitää koti kauniina (tai niin kauniina kuin se on mahdollista lapsi- ja koiraperheeseen), viihtyisänä ja sellaisena jossa haluaa ehdottomasti viettää aikaa. Huonekaluissa panostetaan laatuun ja mukavuuteen.

Astiat. Astiat ovat meillä pääsääntöisesti Arabiaa, Hackmannia ja Fiskarshia. Suosin klassisen kauniita, ajattomia sekä helposti yhdisteltäviä asioita. Joten peruspohja astiastolle on se Arabian Teema. Sitä on niin helppo yhdistellä kaikkeen. Aterimet pitää olla Savoniaa, sillä VAIN ja AINOASTAAN ne ovat oikean malliset käteen ja suuhun.

 Missä pihistän, mihin panostan

Kuva: pixabay

Tätä kirjoittaessa aloin miettimään, missä kaikessa oikeasti voisinkaan säästää. Vaatteet ja ruoka nousee sieltä heti ensimmäisenä esille. Haastankin itseni tämän kevään ajan tarkkailemaan näitä ostoksia ja pyrkiä pieneen säästöön. Jos onnistuisin säästämään vaikka koko perheen yhteiseen pieneen lomamatkaan.

Missä sinä pihistät? Entä panostat?

Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *