Hae
Koivulan Emäntä

Eroon jäykkyydestä – laitepilates

* Harjoituskehona testissä laitepilates

Laitepilates

Laitepilates

MS-tauti, raskaudet, painonnousu ja imetys. Kaikki yhdessä tai erikseen ovat tehneet minusta jäykän. Tuntuu etten taivu enää mihinkään. Jopa 88 vuotias mummini vaikuttaa vetreämmälle kuin minä, 35 vuotias nuori naisen hupakko. Minä, jonka pitäisi olla nainen parhaassa iässä, olen jäykkä kuin rautakanki. Ei yhtään hyvä. Ei, jos haluan pitää liikuntakykyni vielä vanhuksena. Tätä menoa se ei onnistu.

Totuutta on hyvä katsoa toisinaan silmiin. Vaikka pahaa se tekee. Ei siitä pääse yli eikä ympäri. Olen laiminlyönyt kehoani. Se on kurja ja alaston totuus. Ruuhkavuodet, jatkuva kiire ja stressi ovat tehneet oman osuutensa. Kun viimein olisi aikaa itselle, niin kuulen sohvan ja tv:n kutsuhuudon, jota ei pysty vastustaa. Kehonhuoltoa vai sohvannurkka? Viimeiset kolme vuotta sohva on voittanut kaksintaistelun. Mutta ei enää… Vuonna 2018 aloitan uuden elämän ja rakennan uuden ja ehomman minän.

Heli Päiväniemen pyyntö tulla hänelle harjoituskehoksi tuli kuin tilauksesta. Heli opiskelee laitepilateksen ohjaajaksi ja hänellä on oma studio Keravalla. Pätevöityäkseen hän tarvitsee kevään ajalle harjoituskehon, jonka kanssa hän treenaa viikottain. Minun ei tarvinnut kahdesti miettiä asiaa vaan suostuin heti. Sillä mikä on parempaa harjoitusta syviin lihaksiin sekä liikkuvuuteen kuin pilates? Ei mikään. Joten salikamat päälle ja ei kun menoksi.

Laitepilates Laitepilates

Mikä ihmeen laitepilates?

Pilates-metodin kehitti 1900-luvun alussa saksalainen Joseph Pilates. Hän oli lapsena todella heiveröinen ja kiusattu. Vahvistuakseen hän alkoi  harjoittamaan järjestelmällisesti lihaksiaan.  Ensimmäisen maailmansodan alettua Pilateksen avulla kuntoutettiin brittisotilaita käyttäen esimerkiksi sairaalavuoteita ja niistä löytyviä jousia apuna ja vastuksina. Pilates alkoi opettaa harjoitusmenetelmäänsä studiossaan New Yorkissa vuonna 1926. Hänen metodistaan on maailmalla kehittynyt suosittu ja haluttu harjoittelumuoto sekä miesten että naisten parissa. Nyt tämä maailmalla suosittu pilates on rantautunut pikku hiljaa tänne meille pohjolaan.

Laitepilates Laitepilates

Nyt minulla on takana kaksi harjoituskertaa ja olen enemmän kuin iloinen, että suostuin tähän mukaan. Vaikka laitteet edelleen näyttää hullunkurisille tai oikeastaan vankileirien omituisille kidutuspenkeille, olen alkanut pääsemään asiasta jyvälle. Tunnin jälkeen keho tuntuu suoremmalle ja vetreämmelle. Hengitys kulkee vapaammin ja veri kohisee ympäri kehoa. Alan ymmärtää miksi tämä on niin suosittua maailmalla.

Alkuun olin erittäin huolissani siitä, pystynkö suorittamaan liikkeitä lainkaan. Ajattelin että olen aivan liian kankea, mutta Heli lupasi huoleni olen turha. Liikkeet sopivat kaiken tasoisille liikkujille ja vastusta säädetään aina kunnon mukaan. Laitteet auttaa liikkumaan, niistä saa tukea ja on näin helpompia suorittaa kuin mattopilateksessa. Kyllä, jopa tällainen rautakanki suoriutui kaikista liikesarjoista! Ensimmäisellä kerralla liikkeet tuntuivat haastaville, mutta toisella kerralla homma alkoi jo sujua. Kehosta löytyi yllättäviä jumeja ja ihanaa huomata, kuinka liike auttoi ja sain avattua kehoa. Uskomatonta!

Meillä on Helin kanssa matka vasta alussa, mutta jo vähäisen näytön perusteella uskon, että kevään aikana nähdään huima kehitys. Minä olen aivan innoissani! Toivottavasti keväällä voin esitellä teille uuden ja vetreän Katin. Tästä se nyt lähtee.

14 kommenttia

 1. Rouva Sana kirjoitti:

  Heiii, ihanaa, että olet päässyt testaamaan laitepilatesta! Kokemuksesi ovat täysin samankaltaiset kuin aikanaan minullakin. Pelkäsin aluksi, että olen liian kujalla koko hommaan, vekottimet näyttivät sellaisilta, että niihin jää tumpelo vain loukkuun ja treenatessa alkoiepäilyttää, että onko tämä liikuntaa laisinkaan.

  Semminkin, kun muutaman kerran mattopilatesta kokeilleena en ymmärtänyt siitä yhtään mitään..

  Mutta kas, muutaman kerran jälkeen oli kummallista, ja mahtavaa, huomata, miten tehokas liikuntamuoto laitepilates oli, siinä tuli helposti hiki – ja kuinka löysin itsestäni kohtia, joiden olemassaolosta ei ollut aikaisemmin tietoakaan.

  Jos repertuaarissani ei olisi entuudestaan vinoa pinoa muita liikkumisen muotoja, laitepilates menisi kohdallani ehdottomasti kärkeen :). Tsemppiä ja liikkumisen iloa!

  • KATI kirjoitti:

   Joo, tämä oli kyllä todella jännittävä kokemus. Ja nyt olen erittäin innoissani. Kiitos tsempeistä!

 2. Varpuslintu // Viikarivartti kirjoitti:

  Perinteinen mattopilates on kieltämättä aika työlästä, joten ehkä tosiaan laitteiden kanssa on helpompi päästä sisälle lajiin. 🙂

  • KATI kirjoitti:

   Tämä on kyllä huomattavasti helpompaa kuin mattopilates. Tai ainakin mun aivoille ja keholle sopivampaa. Kannattaa käydä testaamassa, jos tulee mahdollisuus.

 3. Ida kirjoitti:

  No en ole kyllä koskaan kuullutkaan ko. Pilateksesta. Mielenkiintoista. Itsehän myös olen niin kankea ettei mitään järkeä.

  • KATI kirjoitti:

   En ollut minäkään aikasemmin kuullut. Itseä tämä on kyllä ehdottomasti auttanut, jo muutaman kerran jälkeen. Vaatii kyllä ylläpitoa, sillä äkkiä sitä jäykistyy takas, jos ei mitään tee.

 4. Julia kirjoitti:

  Laitepilates kuulostaa ja näyttää aika mielenkiintoiselle, pitäisi varmaan käydä testaamassa (etenkin jos helpompaa kuin se perusversio mikä on aivan järkyttävän rankkaa 😅). Tsemppiä jatkoon 😊

  • KATI kirjoitti:

   ihan ehdootomasti on helpompaa! Huonmattavasti! Suosittelen kyllä lämpimästi. Kiitos tsempeistä.

 5. liinail kirjoitti:

  Ihan uusi juttu minulle! En ole koskaan kuullutkaan tällaisesta, ehkä olenkin jossakin metsässä kasvanut. Heh.
  Mutta mielenkiintoista! 🙂

  Ps. Sun blogista on tullut ihan mahtava!! 🙂
  Ihanaa viikonloppua!

  • Kati kirjoitti:

   En minäkään ollut kuullut. Ja kyllä epäilytti koko juttu alkuun. Ihanaa, että tykkäät blogista.Kiitos, tämä merkkaa paljon <3

 6. tuulanneli kirjoitti:

  Todella mielenkiintoinen treenilaite! Tämä on varmasti tehokas!

  • Kati kirjoitti:

   Kyllä on tehokasta. Ihan heti ensimmäisellä kerralla huomasi, ainakin omat heikot kohdat… 🙂

 7. Heli Päiväniemi kirjoitti:

  Ihanaa saada opettaa sua Kati 😍 Huomiosi on aivan oikea, eli laitteet tukevat todella hyvin kehoa ja antavat ikäänkuin kehykset, jonka puitteissa on sekä helpompaa että tehokkaampaa avata niitä kehon kireitä kohtia ja samalla vahvistaa heikkoja. Mattopilateksessa sen sijaan olet yksin taistelemassa maan vetovoimaa vastaan, auts… Sillekin on toki paikkansa, se on olennainen osa metodia, varsinkin kotiläksynä 😂

  Sen verran korjaan, että olen kyllä jo valmistunut laitepilateksen ohjaajaksi vuosia sitten, mutta nyt olen virallistamassa osaamiseni nimenomaan klassisen pilateksen osalta. Klassista, alkuperäistä pilatesmetodia on voinut tähän asti Suomessa opiskella vain mentorointityylillä. Nyt on kuitenkin alkanut ensimmäinen, koko uskomattoman laajan metodin kattava koulutus, jossa siis olen mukana, ks. http://www.contrology.fi

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos! Mä ajattelinkin, että jotain meni mulla pieleen. Muutan tuonne tekstiin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *