Hae
Koivulan Emäntä

15 vuotta rakkauden koulussa

Vain muutama vuosi oli seurustelua takana, kun mieheni kysyi kesken leffaillan: ”mennäänkö naimisiin?” Leikin miettiväni asiaa ja pitkän pohdinnan jälkeen vastasin ”KYLLÄ!” Niin alettiin suunnittelemaan kesähäitä. Ennen vihkimistä pappi kertoi meille: ”Te olette nyt astumassa yhdessä opintielle. Avioliitto on rakkauden koulu, jossa te kaksi opitte rakastamaan niin itseänne kuin toisianne.”  Nuorta rakastunutta paria tämä lähinnä nauratti. Ihan niin kuin me emme tietäisi mitä rakkaus on. Jos emme tietäisi, emme olisi astelemassa avioliiton satamaan. Pappi itse ei ollut tainnut kohdata sitä omaa tosi rakkautta.

Rakkauden koulu

Niin minä 21 vuotiaana astelin alttarille ja sanoin tahdon. Lupasin rakastaa puolisoani, niin myötä- kuin vastoinkäymisissä. Luulin tietäväni rakkaudesta kaiken. Mutta kuinka väärässä olinkaan. Se mitä parikymppisenä luulin rakkaudeksi, ei ollut mitään tekemistä todellisen rakkauden kanssa. 15 vuotta myöhemmin ymmärrä, mitä pappi tarkoitti rakkauden koululla, sillä tiedän käyneeni sen läpi.

Mitä on rakkaus?

Rakkaus on sitä, että täytyy sietää toista ja hyväksyä toisen puutteellisuus. Suhteen alussa, rakkauden huumassa se oma puoliso on saattanut tuntua täydelliselle, virheettömälle. Arjen koittaessa ja ensimmäisten vastoinkäymisten tullessa eteen, aletaan näkemään toisessa virheitä. Se oma puoliso ei olekaan täydellinen sadun prinssi vaan ihan tavallinen ”Matti”.

Rakkaus on sitä, että toinen kantaa, kun omat voimat loppuvat. Tuetaan toinen toista vastavuoroisesti. Puolisot täydentävät toisiaan, siihen mihin toinen loppuu, toinen alkaa. Kliseinen sanonta, yhdessä olemme yksi kokonainen, pitää rakkaudessa täysin paikkansa.

Rakkaus on kumppanuutta. Kumppanuutta, jossa kumpi voi kasvaa yhdessä ja erikseen. Rakkaus on sitä, että ollaan toistemme parhaat kaverit. Puolison kanssa voi jakaa syvimmätkin tunteet, ajatukset, arvot ja tavoitteet, pelkäämättä naurunalaiseksi joutumista taikka tulla tuomituksi. Rakkaus on sitä, ettei toista halua loukata millään tavalla ja on valmis tekemään melkein mitä vain toisen eteen.

Rakkaus on läheisyyttä, yhteyttä toiseen  ja jakamista. Suhteessa ei tarvita välttämättä lainkaan sanoja, kun toinen jo tietää mitä toinen haluaa sanoa tai ajattelee. Rakkaus haastaa pyrkimään vain parhaimpaan mahdolliseen, se tekee sinusta paremman ihmisen.

Rakkauden koulu

Rakkauden koulu

En tosiaan tiennyt silloin 15 vuotta sitten mihin olin ryhtymässä. Jos olisin tiennyt, olisin todennäköisesti  juossut kiireesti karkuun ja taakse katsomatta huutanut paniikissa ”En helvetissä!” . Onneksi en tiennyt, sillä kaikki vastoinkäymiset, joita olemme tällä matkalla kohdanneet ovat kasvattaneet ja lopulta vain vahvistaneet meidän välistä suhdetta. Loppujen lopuksi kaikki on mennyt just niin kuin pitänytkin.

Rakkauden koulu opetti, ettei se intohimo ollut rakkautta. Rakastuminen oli vain hullaannusta, joka näki vain romanttisen puolen suhteesta. Se rakkaus mikä syntyi ajan kanssa, on aivan muuta. Se on juurikin niitä arkisia asioita. Sietämistä, kumppanuutta ja toisen kannattelua.

Olemme oppineet kannattelemaan toisiamme vaikein aikojen yli. On ollut työttömyyttä, sairauksia ja surua. Olemme nauraneet yhdessä ja pitäneet hauskaa. Olemme saattaneet maailmaan kolme mielettömän upeaa lasta. Olemme muodostaneet tiimin, joka on valmis taistelemaan yhdessä muuta maailmaa vastaan.

Rakkauden koulu

Koska suhteemme on kestänyt jo paljon, niin koettelemme kevään aikana suhdettamme taas uudella tavalla ja aloitamme rakennusprojektin. Laajennamme taloa kahdella makuuhuoneella, ruokailutilalla sekä kuraeteisellä. Saa nähdä kuinka monta kriisiä koemme projektin aikana. Mutta yhteen asiaa voimme luottaa, me selviämme siitä yhdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *