Hae
Koivulan Emäntä

Seksineuvoja? Vai kuitenkin seksuaalineuvoja?

”Sä opiskelet mitä? Tuleeks susta niinku seksineuvoja? Alatsä opettaa miten pannaan?”

Seksuaalineuvoja

Kuva: Pixabay

Kyllä, minusta tulee seksineuvoja ja alan opettaa miten pannaan. Siinä käsityksessä ainakin tuntuu olevan ihmiset, joille olen kertonut opinnoistani. Opinnoilleni naureskellaan täysin avoimesti. Kuka nyt opiskelee seksiä? Hahhaahhaa… Tai niitä kummastellaan. Pohditaan ovatko edes ihan oikeita opintoja laisinkaan. Ja mikä ihmeen ammatti on seksineuvoja? Niin, se onkin seksuaalineuvoja, ei seksineuvoja.

Miehelle nostetaan lasia, heitetään yläfemmoja ja onnitellaan. ”Vaimosi taitaa olla aika hurja seksipeto! Oppii varmasti uusia juttuja. Oot kyllä onnenpekka!” Niin, siellä koulussa tosiaan opetetaan kaikki seksin salat ja varsinkin kuinka pidetään oma mies tyytyväisenä. Ja opiskelemaankin aloin vain siksi, että oppisin tyydyttämään mieheni entistä paremmin ja oppisin paljon uusia kikkoja.

Todellisuudessa aloitin opinnot työni vuoksi. Vaikka onhan jo pelkkä aihe mielenkiintoinen. Kuka nyt ei mielellään oppisi seksuaalisuudesta ja ehkä vähän seksistäkin lisää. Työni kuitenkin ajoi takaisin koulunpenkkiä kuluttamaan. Olen työssäni kohdannut erilaisia seksuaalisuuteen sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä ongelmia. Asiakkaiden kokonaisvaltainen auttaminen olisi usein vaatinut keskustelua myös seksuaalisuudesta, mutta en omannut työkaluja siihen. Ja koska haluan olla työssäni hyvä, halusin laajentaa osaamistani myös tälle osa-alueelle.

Opintojen kuvittelisi nostavan työntekijän arvoa työmarkkinoilla. Yllätyin keskustelusta kollegan kanssa, jossa hän kauhisteli, että puhuisin ihan seksistä asiakkaiden kanssa. Eihän se nyt ole missään tapauksessa sopivaa. Siinähän voisi vielä luulla, että me kannustetaan nuoria harrastamaan rohkeammin seksiä ja oikein irstailemaan. Niin, opintojen tarkoitushan on opettaa kuinka kannustetaan vapaaseen seksiin. Kyllä. Ja onko se nyt edes sopivaa puhua seksistä nuorten ja nuorten aikuisten kanssa? Onhan se kamalaa jos asiasta keskustelee turvallisen ja luotettavan aikuisen kanssa. Parempi puhua keskustelupalstoilla tuntemattomien kanssa.

Alkuun tällainen kommentointi hieman järkytti. Olin täysin yllättynyt ihmisten suhtautumisesta asiaan. En olisi kuunaan voinut kuvitella, että vielä 2000-luvulla seksi on tabu. Tai jos ihminen opiskelee seksologiaa, niin se tekee siitä huoran taikka auervaaran.

Seksuaalisuus

Kuva: Pixabay

Mitä on seksuaalineuvonta?

Ihmisen seksuaalisuus ja seksuaaliset tarpeet ovat muuttuvia. Suurien elämänmuutoksien, kuten esimerkiksi raskauden, vanhemmuuden, eron tai muiden menetysten kohdalla muutokset ovat tavallisia. Seksuaalineuvojan luona käydyt keskustelut ja sieltä saatu tuki voivat auttaa muutoksessa.

Seksuaalineuvonta voi olla seksuaalisuuden ja seksuaalielämän erilaisten häiriöiden sekä ongelmien selvittelyä. Jota voi olla seksuaalinen halukkuus, yhdyntäkivut, erektiohäiröt taikka orgasmivaikeudet. Asiakkaan kanssa yhdessä yritetään keksiä ratkaisua ongelmiin. Joskus jo pelkkä puhuminen auttaa.

Seksuaalineuvonnassa voi keskustella sukupuoli- ja seksuaali-identiteetistä. Seksuaalineuvoja voi auttaa löytämään oman tien ja selkeyttämään mahdollista hämmennystä. Yhtälailla voi keskustella nuoruusikään liittyvistä kysymyksistä sekä ikääntymisen ja mahdollisten sairauksien vaikutuksista seksuaalisuuteen.

Seksuaalineuvojan vastaanotolla on mahdollista keskustella yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Seksuaalineuvonta on lyhyt kestoista, eli tapaamisia on yleensä 2-5. Jos asiaakkaan ongelma ei ratkea neuvonnan avulla, ohjataan hänet seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

Seksuaalineuvonta ei ole käytännönharjoituksia eikä pelkkää seksineuvontaa. Seksuaalineuvonta ei myöskään ole parisuhdeneuvontaa/-terapiaa vaikka usein sivutaankin parisuhdetta ja ratkaisu voi löytyä sitä kautta. Seksuaalineuvonta on aina asiakkaan tarpeista lähtevää ja se voi sisältää erilaisia asioita, joista asiakas haluaa keskustella.

Seksuaalisuus

Kuva: Pixabay

Voisitko sinä kuvitella keskustelevasi seksuaalineuvojan kanssa? Onko seksuaalineuvonta tarpeen?

7 kommenttia

 1. marja liljeström kirjoitti:

  Minun seksielämäni on hyvää, vaikka ollaan oltu aviossa jo 23 vuotta. Tuo kauhistelu tuntuu turhalta ja hölmöltä. Onhan seksuaalisuus osa persoonallisuutta. Luonnollinen asia. Ihmisen asia.Nimenomaan on tärkeää auttaa seksuaalisissa häiriöissä ja ongelmissa. Tulet tekemään tärkeää työtä.

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos. Olenkin ihmetellyt tätä ihmisten suhtautumista asiaan. Mutta ehkä ammatti on vielä melko uus. Tai sitten ongelmat seksuaalisuudessa noloja ja hävettäviä.

 2. Tiia - Littlebigthings kirjoitti:

  Onko ihmiset oikeesti noin urpoja…? Vai tietämättömiä? Seksuaalineuvonta on mielestäni tosi tärkeää ja olisi tärkeää saada keskustelun kynnystä matalammaksi.

  • Kati kirjoitti:

   Varmaan sekä että. Täytyy kyllä myöntää, että itsekin hämmennyin näistä reaktioista. Ja totisesti toivon, että ihmisten suhtautuminen seksuaalisuuteen ja siitä keskusteluun madaltuisi. Ehkä joku päivä. 🙂

 3. tuulanneli kirjoitti:

  Opiskelemasi asia on todella tärkeä ja jotenkin tuntuu koomiselta, että ihmiset eivät ymmärrä.

  Tänä päivänä on niin paljon erilaisia ongelmia, joista ei tiedetä. Tsemppiä sinulle opiskeluihin!

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos. Tämä tietämättömyyden kyllä on lyönyt ihan vastoin kasvoja.

 4. Mari kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus ja aihe, varmasti herättää mielipiteitä ja ajatuksia. Mun olisi itse varmasti tosi vaikea lähteä puhumaan seksuaalineuvojan kanssa, vaikka todella tärkeää työtä onkin, etenkin nuorten parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *