Hae
Koivulan Emäntä

Parasta just nyt: kirjoja ja villasukkia

Äänikirjjat

Muistan, että olin pieni tyttö, joka päätti oppia lukemaan, koska aikuiset huijasivat satujen lukemisessa. Huomasin heidän hyppivän rivien ja sivujen yli, jotta tarina menisi nopeammin. Varsinkin jos minut piti saada nukkumaan ja telkkarista olis tulossa jotain jonnin joutavaa aikuisten ohjelmaa. Eikä se tuntunut pikkutytöstä reilulle. Aku Ankkojen avulla harjoittelin kirjaimia ja sanoja. Olin viisi vuotias, kun viimein opin lukemaan. Minulle avautui uusi maailma. Maailma, joka oli täynnä mitä uskomattomampia tarinoita ja kertomuksia. Ahmin kirjoja. Minusta tuli kirjaston suurkuluttuja.

Tiina -kirjat, Neiti Etsivä, Viisikko, Seikkalusarja sekä Anna -kirjat olivat suosikkejani. Teini-iässä mukaan tuli dekkarit ja kauhukirjat. Nuorena äitinä ahmin hömppäromaaneja. Ja aina palasin takaisin Aku Ankkaan. Joka keskiviikko. Edelleen 30 vuotta myöhemmin, Aku Ankka kuuluu minun viikottaiseen lukemistoon.

Äänikirjat

Kolmen lapsen äitinä huomaan ettei aikaa lukemiselle enää juurikaan ole. Päivällä ei ehdi ja illalla on niin väsynyt ettei yksinkertaisesti vain jaksa lukea. MS-tauti tehnyt lukemiseen omat haasteensa. Joten lukeminen jäi. Yhtäkkiä oli kulunut neljä vuotta siitä kuin viimeksi olin lukenut kirjan. Aku Ankkaa ja naisten lehtiä ei lasketa. Olin alkanut jo kuvittelemaan lukemisen olevan taakse jäänyttä elämää. Ehkä joskus, kun olen eläkkeellä voisin jaksaa yrittää lukemista uudelleen.

Opiskelut kuitenkin ajoivat takaisin kirjojen maailmaan. Ja voi kuinka olenkaan kaivannut lukemista. Vaikka kyseessä on nyt tietokirjat, tutkimukset, teoriat ja muu todella tylsä aineisto, niin kyllä vaan kirjasta saa mielenkiintoisen, kun siihen kirjoittaa sanan seksi. Ja vielä tarpeeksi tiuhaan, niin pysyy mielenkiinto yllä. Kyllä! Olen hereillä ja erittäin valpas. Ihan huomaamatta ahmin Seksuaalisuus -kirjan ja lennossa aloitan Kliininen seksologia -kirjaa. Ja mikä parasta nämä löytyvät myös äänikirjastosta. HUIPPUA! Opiskelusta tuli just astetta mukavampaa.

Villasukat Villasukat

Parasta just nyt on ahmia kirjoja Celia – äänikirjastosta ja kutoa villasukkia. Villasukkia valmistuu samaan tahtiin, kuin kirjoja ilmestyy luettujen listalle. Tavoitteena on kevään aikana lukea 2000 sivua ja kutoa ainakin neljä paria aikuisten sukkia. Takana on 450 sivua ja yhdet sukat. Nämä upeat piirakat merinovillasta. Seuraavaksi puikoille ilmestyy broken seed sukat.

Pienellä järjestämisellä ja nöyrtymisellä olen löytänyt aikaa sekä mahdollisuuden minun rakkaimmille harrastukselle. Kiitos MS-taudin lukeminen on vaikeutunut. Silmät eivät vain yksinkertaisesti jaksa pysyä tekstissä aina mukana, joten onneksi Celia palveluun on kaikilla MS-tautiin sairastuneilla käyttöoikeus.

Vaikka minulla on käyttöoikeus Celian äänikirjoihin, pidän edelleen kirjojen lukemisesta itse. Kuunteleminen on erilaista, jollain tavalla häiritsevää ja hieman mielikuvitusta rajaavaa. Joten edelleen mieluummin tartun oikeaan kirjaan ja käperryn (karkkipussin kanssa) sohvan nurkkaan ahmimaan omalla nopeudella kirjaa. Mutta ihan hyvä vaihtoehto on laittaa kuulokkeet päähän, sulkea lasten meteli ulkopuolella ja uppotua villasukkien tekoon sekä kirjojen maailmaan.

Celia on kirjasto näkövammaisille sekä muille, joilla on lukeminen vaikeutunut. Celia palvelu on käyttäjilleen ilmainen, se korvaa perinteisen kirjaston.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *