Hae
Koivulan Emäntä

Pitäisikö kellojen siirrosta luopua?

Tänään oli taas se aika vuodesta, kun täällä pohjoisella pallon puoliskolla siirryttiin kesäaikaan. Kello kolme yöllä kelloja siirrettiin tunti eteenpäin. Eli toisin sanoen saimme nukkua tunnin vähemmän. Viime vuosina on puhuttu paljon, että kellojen siirrosta tulisi luopua. Kellojen siirtämisen on todettu joissakin tutkimuksissa vaikuttavan negatiivisesti terveyteen. Sen on havaittu mm. nostavan infarktin riskiä sekä sekoittavan yksilön sisäisen kellon (Turun yliopistollisen keskussairaalan rekisteritutkimus 2015). Sydän- ja aivoinfarktiriskin on todettu nousevan n. 15% kesäaikaan siirtymisen jälkeisellä viikolla.

kellojen siirto kesäaikaan

Kuva: pixabay

Tiedetään, että vuorotyötä tekevien sisäinen kello on sekaisin. Vuorotyössä ollessani huomasin, että ruutineista oli haastava pitää kiinni, sitoutuminen harrastuksiin taikka edes ruoka-aikoihin oli vaikeaa. Koin jatkuvasti oloni väsyneeksi, erityisesti iltavuorosta siirryttäessä aamuvuoroon. Tämä johti usein epäsäännölliseen unirytmiin sekä herkutteluun. On todettu, että vuorotyön vaikuttavan negatiivisesti sokeritasapainoon, verenpaineeseen sekä vireystilaan. 10 vuoden vuorotyökokemuksella pystyn allekirjoittamaan tämän.

Kellojen siirtäminen vaikuttaa joihinkin ihmisiin samalla tavalla kuin vuorotyö. Erityisesti tämä koskee työelämässä olevia. Kesäaikaan siirtymisen jälkeen on vaikea päästä töihin. Aivan kuin iltavuorosta aamuvuoroon. Onhan sitä kadonnut yksi tärkeä tunti yöstä ja näin uniaika vähentynyt tunnilla. Toisin kuin vuorotyössä kellojen siirron vaikutus on lyhytaikaista ja ihminen sopeutuu yleensä muutamassa päivässä uuteen aikaan.

Syksyllä 2017 eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaadittiin kesäajasta luopumista. Aloite jouduttiin kuitenkin hylkäämään, koska EU direktiivi säätää kesäajasta, eikä Suomi yksin voi irtaantua kesäajasta. Nyt Suomen hallitus on lähtenyt ajamaan kesäajasta luopumista EU:ssa. Sää nähdä saako tämä aloite siellä kannatusta. Suomen hallitus on ollut yksimielinen, että kesäajasta tulisi luopua, nojaten terveydellisiin vaikutuksiin. Europarlamentin tutkimusyksikön mukaan kesäajan haitat ovat nykyään suuremmat kuin siitä saatu hyöty. Hyötynä on pidetty sitä, että valoisa aika vastannut paremmin ihmisen valveillaolo- ja työskentelyaikaa ja näin saatu säästettyä energiaa.

Kellojen siirto kesäaikaan

Kuva: pixabay

Minusta oli ihanaa, että tänään siirryttiin kesäaikaan. Aamuaurinko siirtyi tunnilla myöhemmäksi, mikä tarkoittaa sitä ettei aurinko ala heti kuudelta porottaa ikkunasta (ainakaan vielä) herättäen perheen pienimmät. Meillä on viimeiset pari viikkoa herätty viimeistään kuudelta, jolloin aamu on alkanut jo sarastaa. Tänään nukuttiin ennätyksellisesti 7.30 saakka. Toivottavasti tämä jatkuu.

Toinen mieluisa asia kesäaikaan siirtymisessä on, että illat muuttuvat entistä valoisammaksi, mikä tarkoittaa sitä, että perheen yhteinen ulkoiluaika pidentyy illasta. Onhan se nyt valoisassa vaan kivempi ulkoilla. Miehen kotiuduttua töistä ja päivällisen jälkeen on ollut niin hämärää, ettei perheen pienempien kanssa ole enää viitsinyt lähteä ulos. Nyt tähän tiedossa muutos.

Itse pidän siitä, että meillä Suomessa on kesä- ja talviaika. Haluan maksimoida valoisan ajan käytön. Onhan se kesäaikaan siirtyminen ärsyttävää ja saattaa aiheuttaa pientä univajetta, mutta sama ongelma tulee matkustaessa aikaeron muodossa.

Pitäiskö sinun mielestä kellojen siirtämisestä luopua?

4 kommenttia

 1. Maria (is) Strong kirjoitti:

  Onhan tuo valon lisääntyminen ihanaa ja se, että illat on valoisampia. Olen itse tehnyt vuorotyötä viimeiset 15 vuotta niin rytmit on olleet aina vähän sekaisin. Tämä kellojen siirto ei vaikuttanut omaan nukkumiseen tänään. Kuopus herää aina nukuttuaan sen noin 11 tuntia.

  • Kati kirjoitti:

   Joo, tuo vuorotyö kyllä tekee sen, ettei tällaisista pienistä tunnin siirroista sinne tai tänne juuri huomaa. Tosin yövuorossa se on tuskaa syksyllä, kun se vuoro pitenee tunnilla… 😀

 2. Askeleita isyyteen kirjoitti:

  Kellojen siirtäminen ei ole itseäni hirveästi häirinnyt. Tai ainakaan en ole huomannut erityisempiä ongelmia. Ja kyllähän se iltojen valoisuutta lisäsi, mikä on todella tervetullutta. Varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kunhan nyt kesäaikaan siirtymisen lisäksi siirryttäisiin varsinaiseen kesään!

  • Kati kirjoitti:

   Minulla on sellainen kutina, että suurin osa väestöstä melkeinpä olisi valmiita luopuu tästä kellojen siirrosta. Itse taas jotenkin arvostan niin paljon noita valoisia iltoja, että itsekkäästi toivon ettei EU koskaan hyväksy ajatusta, että kesäajasta luovuttaisiin. Ja tosiaan, ei se kesäaika vielä sitä kesää tee… 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *