Hae
Koivulan Emäntä

Voihan valaistus – Miten valita sopiva valo olohuoneeseen?

Kuva: pixabay

Meillä alkaa olla remontti siinä vaiheessa valmis, että olen alkanut suunnittelemaan valaistusta. Kesä on vasta alkamassa ja talo tulvii luonnonvaloa, joten valaistuksella ei ole kiire. Valaisimet ovat kuitenkin sisustuselementtejä. Olohuone ja ruokailutila näyttävät tällä hetkellä alastomille katon ollessa tyhjä. Katto huutaa valaisinta seurakseen, joten minä suuntasin etsimään meille katon täytettä.

Ajattelin tehtävän olevan helppo. Marssin kauppaan ja ostan valaisimen, mutta asia ei ollutkaan ihan niin yksinkertainen. On asioita joita tulisi ottaa huomioon.

  • Mihin tarkoitukseen valaisin tulee? Valaistukselta vaadittava teho?
  • Tuleeko muita valonlähteitä?
  • Miten alas valaisin voi tulla? Huonekorkeus
  • Tuleeko valo esim. pöydän tai sohvan yläpuolelle?
  • Miten valon tulee olla suunnattu? Suoravalo vai hajautettu?
  • Näyttävä vai minimalistinen valaisin?
  • Millainen värimaailma?

Tehtävä ei siis ollutkaan niin helppo kuin olin ajatellut. Lisähaasteen toi, että monet valaisimet tuntuivat olevan tilaustuotteita, joilla ei ole palautusoikeutta. Joistakin valaisimista ei ole edes mallikappaletta, joten siinä pitää pelata pienimuotoista uhkapeliä, kun joutuu ostamaan sian säkissä. Kovan luokan uhkapeliksi tämän tekee valaisimien hinta. Kun alamme puhumaan 500-2000€ design valaisimista, joita himoitsen meidän olohuoneeseen, alkaa rinnassa puristaa.

Valaisimen osto ei ole helppoa. Haluan meidän olohuoneeseen täydellisen valaisimen. Sen pitää sopia just eikä melkein meidän sisutukseen, tuoden omanlaisen fiiliksen huoneeseen. Valaisimen pitää olla näyttävä, olemalla kuitenkin kuitenkin minimalistinen, skandinaavisen selkeä ja linjakas. Valon tulisi olla pehmeää, eikä se saa olla suoraa. Valon tulee valaista huonetta laaja-alaisesti. Valaisin saa tulla katosta alaspäin max. 50cm, jotta sen alta voi helposti kulkea. Aika paljon vaatimuksia yhdeltä valaisimelta.

Tämän pitkän vaatimuslistan lisäksi valaisimen tulee sopia yhteen muun valaistuksen kanssa. Tilaan tulee lukulamppu sekä mahdollisesti lipaston päälle pöytävalo ja lattialle jonkinlainen lattiavalaisin. Useamman valon lähteen avulla valaistuksen tehoa voidaan helposti säätää ja luoda erilaisia tunnelmavalaistuksia aina tilanteeseen sopivaksi.

Suurimmaksi ongelmaksi tässä on muodostumassa raha. En ollut lainkaan tajunnut miten kalliita valaisimet ovat. Valaisimet ovat olleet meillä asia, jossa olemme säästäneet. Meidän tämän hetkiset valaisimet ovat olleet saatuja sukulaisilta taikka ystäviltä, joista yksikään ei sovi meidän uuteen olohuoneeseen eikä ruokailutilaan.

Tämä vaatiikin nyt hieman tuumailua. En halua enää tyytyä vaan haluan SEN OIKEAN. Olen tainnut kasvaa aikuiseksi. Ehkä se on hyvä, sillä nyt harkitsen tarkkaan ennen kuin ostan mitään. Tätä valaisinta pitää pystyä katsomaan ainakin seuraavat 20 vuotta.

Mistä te olette ostaneet valaisimet? Millaisia valaisimia suositte?

Terkuin, sisustushermoromaduksen partaalla oleva Kati

PS. Oletko jo käynyt kurkkaamassa minun facebook ja instgram tilit? Siellä on kaikkea lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *