Hae
Koivulan Emäntä

Ethän sinä ole minun äitini! Pitääkö puolison muistaa lasten äitiä?

Kuva: pixabay

”Miksi ihmeessä mä sulle mitään lahjaa ostaisin? Ethän sä ole mun äiti!”

Nämä lauseet sain kuulla 16 vuotta sitten minun ensimmäisenä äitienpäivänä, kun tiedustelin mieheltäni, mitä hän aikoo minulle ostaa äitienpäivälahjaksi. Järkytyin. Olin oppinut, että puolisot muistaa lasten äitiä. Isäni osti joka vuosi äidilleni lahjan äitienpäivänä, niin kauan kuin äitini oli vielä kuvioissa. Tämän jälkeenkin muisti kortilla. Isoisäni on aina ostanut isoäidille pienen lahjan tai yllätyksen yhdessä lasten ja lastenlasten kanssa. Tänä vuonna mummilla on edessä 61. äitienpäivä. Minulle ei ollut tullut mieleenkään, että minä voisin jäädä ilman äitienpäivälahjaa.

Mieheni kommentit kirvoitti kiivaan keskustelun ystäväpiirissäni 16 vuotta sitten. Haukuimme mieheni moukaksi ja ajattelemattomaksi luuseriksi. Olimme nuoria, emmekä ymmärtäneet, että on erilaisia tapoja toimia ja opittuja malleja. En tiennyt, että minun tulee mieheni kanssa yhdessä keskustella mikä olisi se meidän tapa. Ensimmäisen kunnon riidan yhteydessä ymmärsimme, että voimme toimia toisin, kuin meidän perheissä on toimittu. Joten heti seuraavana vuonna aloimme luomaan meidän perinteitä.

Joka äitienpäivä tuntuu sama asia nousevan keskusteluun ystäväpiirissäni: Miten äitiä tulee muistaa äitienpäivänä? Keskustellaan siitä kuka on saanut lahjan ja kuka ei. Toisinaan keskustellaan siitä onko saatu viettää äitienpäivän lasten kanssa vai onko ollutkin eroperheessä miehen viikonloppuvuoro eikä tästä ole joustettu. Keskustelua käydään siitä, että pitäisikö äitienpäivän olla sellainen, jolloin äidin ei tarvitse tehdä yhtään mitään vaan saa olla passattuna.

Tulisiko puolison muistaa lasten äitiä äitienpäivänä? Onko äitienpäivä äidin lepopäivä? Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Tapoja on niin monia, kuin on perheitä, eikä kenenkään tapa toimia ole oikeampi. Toisilla puolisot ostaa lahjat, toisilla vain lapset. Toisissa perheissä onnitellaan ja tuodaan aamukahvit sänkyyn. Joissakin perheissä saadaan lasten askartelemat kortit tai pienet itsetehdyt lahjat. Joissakin perheissä päivä ei eroa muista päivistä millään tavoin. Äitienpäivää voidaan viettää isosti, pienesti tai olla viettämättä. Se on yksi päivä vuodessa, muiden joukossa.

Minun mielestä puolison olisi kohteliasta muistaa lastensa äitiä äitienpäivänä. Sen ei tarvitse olla onnittelua ja perinteisiä aamukahveja sänkyyn kummempaa. Kunhan osoittaa sinä yhtenä päivänä vuodessa arvostavan toista jollain eleellä. Harvoin sitä arjen tiimellyksessä tulee muistettua kertoa miten tärkeä toinen on ja kuinka paljon tätä arvostaa. Joten äitienpäivä on hyvä päivä tehdä jotain tavallisuudesta poikkeavaa, mikä kertoo välittämisestä ja arvostuksesta.

Meidän äitienpäivä on 15 vuoden aikana muovautunut perheen yhteiseksi toimintapäiväksi. Syödään, tehdään jotain hauskaa jutellaan ja nauretaan. Perinteisiin kuuluu käydä syömässä myöhäinen aamiainen äitienpäiväbrunssilla ravintolassa ja säiden osuessa kohdalle grillataan kotipihalla päiväruoka. Vaihtoehtoisesti tehdään jotain minun suosikkiruokaa sisätiloissa ja pidetään monopoli- tai skippomestaruuskilpailut. Viimeisten vuosien aikana mieheni on yllättänyt minut vielä ennen nukkumaan menoa lahjakortilla, jonka ovat yhdessä esikoisen kanssa valinneet. Enempää en osaisi toivoa, mutta vähempikin riittäisi.

Tänä vuonna meillä on hieman erilainen äitienpäivä tulossa. Teemme yhdessä hieman remonttia ja sitten äitienpäivä illaksi minä pakenen kouluprojektin pariin. Tällä kertaa brunssi syödään kotiterassilla aikataulu ongelmien vuoksi. Tärkeintä kuitenkin on, että olemme koko perhe paikalla. Millään muulla ei ole minulle väliä.

Miten teillä vietetään äitienpäivää? Pitääkö sinun mielestä puolison muistaa lasten äitiä äitienpäivänä?

Aurinkoisin terkuin, Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *