Hae
Koivulan Emäntä

Pussilla vai ilman? – Pölynimuri lapsi- ja koiraperheeseen

Kuva: pixabay

Mikään ei ole ikuista. Ei ainakaan kodinkoneiden elämä, joita meillä on tippunut yksi toisensa jälkeen tässä viimeisen vuoden aikana. Ensin pesukone, sitten vuorossa oli tiskikone. Vanha kansakin tietää, ettei kahta ilman kolmatta, joten nyt vuorossa oli pölynimuri. Ilmeisesti meidän pölynimuri ei kestänyt remontista aiheutavaa pölyä ja päätti hieman yskien lopettaa pölyjen keräämisen. Joten nyt ollaan ilman imuria, joka on ehkä yksi tärkeimmistä kodinkoneista lapsi- ja koiraperheessä.

Meillä on ollut erilaisia pölynimureita tässä vuosien saatossa. On ollut pussilla ja ilman. On ollut imuteholtaan hyviä ja sitten hieman heikompia. On ollut halpaa ja kallista imuria. Mikään imuri ei ole ollut loistava, mutta kaikki ovat ajaneet asiansa. Pölyt on saatu pois nurkista ja talo pidettyä suhteellisen siistinä. Meillä on kolme viimeisintä imuria olleet pussittomia ja jokainen niistä on tullut tiensä päähän joka päiväisessä käytössä kahden vuoden sisällä. Eli pussittomat imurit eivät ole olleet meillä kovin pitkäikäisiä.

Viimeisimpänä meillä oli Electroluxin UltraCaptis pussiton pölynimuri. Ehdottomasti tehokkain pussiton imuri, joka meillä on ollut. Onhan tämä malli saanut allergia- ja astmaliiton tunnustuksen. Tämä electroluxin lippulaivamalli palveli meitä erittäin hyvin, kunnes remonttipöly tukki moottorin. Mutta ei tämäkään imuri ole ollut täydellinen. Roskasäiliö pitää tyhjentää ja pestä, joka imuroinnin jälkeen. Säiliön tyhjentäminen on sotkuista, aina pääsee jonkin verran pölyä takaisin huoneilmaan. Lisäksi säliön ja suodattamien pesu on aikaa vievää puuhaa. Mutta imuteho on hyvä, eikä rahaa kulu pölypusseihin. Pölypusseissa kertyy aikamoinen säästö, joten luulen tämän pussittoman maksaneen itsensä takaisin vaikka ehti palvella vain vuoden päivät.

Uudelta imurilta toivoisin, että olisi helppokäyttöinen, sopii monenlaiseen imurointiin (parketti, matot, huonekalut yms), hyvä imuteho, edullinen, kestävä ja pitää pölyt sisällään. Pähkäillessäni tätä ongelmaa päädyin tekemään pussillisten ja pussittomien imureiden plussia ja miinuksia aikaisempien käyttökokemusteni perusteella.

Pölypussillisen imurin plussat:

Hyvä imuteho

Edullisempi ostohinta

Imurin roskasäiliön tyhjentäminen helpompaa ja siistimpää pussin ansiosta

Ei päästä pölyä tai muita roskahiukkasia takaisin huoneilmaan

Pussittoman imurin plussat:

Ei muita kuluja kuin ostohinta

Ei tarvitse muistaa ostaa ja vaihtaa pölypusseja

Imuroitujen lelujen onkiminen helpompaa

Pölypussillisen imurin miinukset:

Pölypusseista lisäkuluja

Vaatii valmistajan suositteleman pussin

Pölypussit täyttyvät nopeasti, kun on lapsia ja koiria

Alkavat herkästi haista

Pussittoman imurin miinukset:

Roskasäiliö pitää tyhjentää jokaisen imurointi kerran jälkeen

Roskasäiliön tyhjentämisen yhteydessä suodattamien pesu

Heikompi imuteho

Roskasäiliön tyhjentäminen sotkuista

Saattaa päästää imuroidessa pölyä takaisin ilmaan

Yhtenäistä imureissa on, että kumpaakin mallia tulee huoltaa aika ajoin. Huoltamattomana kumpikin hajoaa nopeasti. Pussittomassa imurissa korostui erityisesti irtoavien osien säännöllinen pesu. Imuteho laskee todella nopeasti, jos suodattimiin alkaa kerääntyä likaa.

Plussien ja miinusten listaaminen ei ole tuottanut toivottua tulosta, sillä aina joutuu jostakin tinkimään. Olen kahden vaiheilla kumman imurin valitsisin. Kummallakin on omat hyvät puolensa.

Kumman imurin sinä valitisisit? Miksi?

Terkuin, Kati

PS. Seuraathan minua jo facebookissa ja instagramissa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *