Hae
Koivulan Emäntä

Vierustan naiset: Rakkaus kuuluu kaikille OSA2

Niin kuin monet pienet tytöt, myös minä kuvittelin pienenä häitäni. Puin valkoisen lakanan taikka verhon pääni ympärille hunnuksi ja astelin alttarille sanomaan tahdon. Mielessäni rakensin itselleni unelmien häät, päiväni prinsessana. Hääseremonia oli lapsuuden haaveissani se kaikkein tärkein asia. Suunnittelin pukuni, sormukset, musiikin, vieraat, kaiken. Sen piti olla täydellistä. Jokaisessa mielikuvassa astelin kirkon käytävää kohti alttaria, missä unelmat toteutuu ja alkaa uusi elämäni rouvana.

Minä en ole uskovainen. En edes enää kuulu kirkkoon. Olen kuitenkin kasvanut evankelis-luterilaisessa perheessä, olen käynyt pyhäkoulun ja riparin. Olen istunut jokaisen uskonnon tunnin peruskoulussa että lukiossa, koko uskonnon oppimäärä on käyty. Olen astellut kirkon käytävää pitkin alttarille sanomaan ”tahdon”. Kaikki lapseni on kastettu kirkkoon ja kuuluvat edelleen kirkkoon. Olen meidän perheen ainut kirkkoon kuulumaton. Syitä miksi olen päätynyt eroamaan kirkosta on monia. Suurin niistä on uskon puute. Yksi tärkeimmistä syistä on, että minulle on opetettu kaikkia tulee rakastaa ja kohdella tasa-arvoisena. Miten voin uskoa tai kuulua johonkin, joka ei kohtele kaikkia omiaan tasa-arvoisesti?

Jos en olisi jo naimisissa, niin en tiedä liittyisinkö häiden takia kirkkoon takaisin vai jäisikö häät tanssimatta? 

Olen ollut ns. uskovainen joskus. Se oli tapa mihin minut opetettiin. En silloin tiennyt muusta. Kun ikää alkoi tulemaan ja aloin ymmärtää asioita, aloin kyseenalaistamaan saatuja oppeja. Kirkon antamista opeista kuitenkin yksi on ollut ylitse muiden, nimittäin rakkauden ja anteeksi annon oppi. Näiden oppien ansiosta uskon avioliittoni kestäneen kaikkien vastoinkäymisten yli vahvempana kuin koskaan. Eli minun on kiittäminen kirkkoa ja uskontoa paljosta. Mutta siltikään uskonto ei ole ainakaan tällä hetkellä minua varten.

Vierustan naiset: häät

”Evankelisluterilainen kirkko ei vaan ole vielä valmis myöntämään sitä. 18.5 perjantain äänestystulos oli meille aika kova isku. Olemmehan suunnitelleet omaa hääpäiväämme perinteisen kaavan mukaisesti ja varsinkin itselleni vihkiminen kirkossa, nimenomaan papin toimesta, olisi tärkeää. Yllättävän usein motiiviamme on kyseenalaistettu, kun kuitenkin voisimme solmia avioliiton maistraatissa, niin miksi kirkkohäät sitten on meille tärkeät? Vastaan yleensä, että mitäpä se kysyjälle (ja muillekaan) kuuluu? Tuskin kovin moni heteroparikaan joutuu perustelemaan valitsemaansa vihkimismuotoa. Avaan kuitenkin tähän niitä syitä, mitkä loppujen lopuksi on aika itsestään selviä: 

-Kuulun kirkkoon, olen muutakin kuin ”tapauskovainen”, lapseni ovat kastettu tähän uskontoon, enkä ole koskaan nähnyt siviilivihkimistä vaihtoehtona omalla kohdallani. Pidän myös tunnelmasta, mikä kirkoissa on, arvostan etikettejä, joita enää harvassa paikassa nykyään on. Visuaalisena ihmisenä rakastan vanhoja rakennuksia, niiden historiaa ja yksityiskohtia, joissa näkyy yksittäisen ihmisen käden jälki. Olisi ihanaa saada meidän näköiset häät! 

Onneksi perhepappimme kertoi, ettei äänestystulos tarkoita yksiselitteistä kieltoa, mutta olisihan se upeaa, kun homopareillakin olisi automaattinen mahdollisuus saada avioliitolle se kuuluisa papin Aamen. Siis ilman turhaa jännitysmomenttia siitä, kuinka myötämielinen seurakunta sattuu olemaan vastassa.” Anni Halen

Vaikka en kuulu enää kirkkoon, en osaisi omalle kohdalle kuvitellakaan muunlaisia häitä kuin kirkkohäät. Ne on ne häät, mitkä suunnittelin lapsena. Ne häät elettiin moneen kertaan ennen kuin edes astelin oikeasti sinne alttarille. Jokaisen tytön pitäisi saada ne omat unelmiensa häät, oli ne sitten kirkossa, rannalla taikka kotitalon pihalla. Kuului niihin sitten uskonto taikka ei. Mutta me tytöt vain ollaan aina haaveiltu niistä häistä, unelmoitu siitä yhdestä päivästä prinsessana. Jos en olisi jo naimisissa, niin en tiedä liittyisinkö häiden takia kirkkoon takaisin vai jäisikö häät tanssimatta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *