Hae
Koivulan Emäntä

Vierustan naiset: Yhteiskunta muuttuu – muistetaan sanoittaa se lapsille

Kuva: pixabay

Nyt kun lapset ovat rientäneet kesälaitumille, palasin itse ajatuksissani takaisin koulunpenkille. Puhuimme ystäväni kanssa parisuhteista ja pohdimme miten lapsille kerrotaan koulussa erilaisista parisuhteista sekä yhteiskunnallisista asioista. Mietimme sitä, miten eriarvoisessa asemassa meidän nuoret ovat, riippuen opettajien omista intresseistä ja onko keskustelu heille miten luontevaa. On opettajasta kiinni, miten he tarttuvat erilaisiin ajankohtaisiin asioihin sekä ilmiöihin. Toki koulujen opetussuunnitelmat määrittelevät mistä asioista on keskusteltava ja milloin, mutta opettaja itse määrittää miten syvällisesti aiheeseen lopulta paneudutaan.

Tässä kohtaa on toki hyvä huomioida, ettei se kasvatusvastuu ole yksin koululla, saati yksittäisellä opettajalla. Me vanhemmat olemme viime kädessä vastuussa siitä, että lapsilla on riittävät tietotaidot asioista. Meillä on mahdollisuus avartaa lastemme tietämystä ja auttaa heitä luomaan omia mielipiteitä ajatuksia niin yhteiskunnallisista asioista kuin yksityiselämän saralla.

Vierustan naiset

”Alla olevan tekstin kirjoitin reilu vuosi sitten ja haluan jakaa sen päivän tunnelmat uudestaan. Kirjoituksessa muistelen myös ensikosketustani vähemmistön puolesta puhujana.

”Tämä päivä jääköön historiaan. Monet kutsuvat sitä rakkauden päiväksi, koska tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan. Kampanjan aikaan elin vielä itse heterona sinkkuäitinä. Silti koin empaattisena ihmisenä asian tärkeäksi ja halusin osallistua mielenilmaisuun, kansalaisaloitteen edettyä eduskunnassa lakialoitteeksi ja lopulta äänestykseen asti. Se oli huikea päivä, minkä varmasti muistan lopun elämääni. Hassua tosiaan, etten aavistanutkaan kuinka tulisin juhlistamaan sitä oman sateenkaariperheeni kanssa, tänään 1.3.2017.

Ostimme juhlan kunniaksi kaupasta herkkuja ja koko perheelle sopivaa kuohujuomaa. Tytöiltä kyselin jo aamusta, että tietävätkö mikä päivä tänään on. Eivät muistaneet, ja kun kerroin, niin heidän oli vaikea käsittää koko juttua. ”Siis saatte nyt mennä naimisiin? Mut miksette saaneet jo aiemmin?” No niinpä. Kerroin illalla lisää aiheesta ja merkittävästä äänestyspäivästä. Menneestä ajasta siirryttiin sujuvasti tulevaan. Pohdimme juhlakattauksen ääressä, millaiset häät meille Hymyn kanssa tulisi. Tytöt miettivät, että kuka sitten saattaisi meidät alttarille ja saavathan he olla morsiusneitoja.

Yllätyin hieman, ettei koulussa oltu puhuttu lakimuutoksesta mitään. Yleensä siellä on hyvin keskusteleva ilmapiiri ja opettajat sanoittavat ajankohtaisia uutisia oppilaille. Koulusta ja opettajasta riippuen yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita käsitellään, siinä samassa, opetuksen lomassa. Toki moni keskustelee näistä kotonakin, mutta kaikille perheille se ei ole missään muotoa luontevaa tai edes oleellista. Jotkut lapset pidetään jopa tarkoituksella uutispimennossa ilmeisesti sen vuoksi, että he saisivat elää mahdollisimman huoletonta elämää; vailla tietoa sodista, vaaleista tai lakimuutoksista. Ei meilläkään tuoda korostaen esiin sotia, nälänhätää tai yleistä huolta maailman tilanteesta, mutta vastaamme, jos lapset kysyvät. Ja kyllä he kysyvätkin! Näin älypuhelinten aikaan uutisotsikot hyppäävät ruuduille pyytämättäkin ja pelkkä otsikko voi saada pienen pään pyörälle. On pelottavaa ajatella, että lapsi jäisi miettimään näitä itsekseen. Kevyemmät uutiset tiedotan automaattisesti, koska koen tärkeänä sen, että kasvaessaan lapset oppivat tämän yhteiskunnan toimintamalleja.

Anni Halen

Toisinaan minusta tuntuu, että minun lapseni on enemmän kartalla asioista kuin minä. Lapsen maailmasta kuitenkin heijastuu vielä mustavalkoinen ajattelu, jota minun tehtävä on sävyttää. Onneksi koulu tukee tässä asiassa hyvin paljon, eikä minun tarvitse yksin vastata lapselleni kaikista vaikeista asioista. Ja mikä parasta, ystäväpiirimme koostuu erilaisista ihmisista sekä näkemyksistä. Jos lapseni vain avaa silmät ja kuuntelee tarkasti, niin hänellä on ainutlaatuinen tilaisuus saada monipuolista tietoa ja luoda niiden perusteella oma näkemyksensä.

Puhutaanko teillä kotona erilaisista perheistä ja parisuhteista?

Ihanaa kesäloman ensimmäistä viikkoa, Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *