Hae
Koivulan Emäntä

Miten puhua nuorelle seksistä? – Millaisen seksielämän haluan lapselleni

Kuva: pixabay

Se on kesä nyt. Kesä, lisääntyvä valo, aurinko ja lämpö piristävät mieltä. Kesällä kaikki aistit herkistyvät, auringon voi nähdä ja tuntea iholla. Meno jalkaa alkaa vipattaa ja hormonit hyrrää ikään katsomatta. Sanotaan, että kesällä ollaan seksuaalisesti virittyneempiä kuin muina vuoden aikoina. Väitettä tukee tosiasia, että vauvojen syntyvyys kasvoi alkuvuodesta aina 1990-luvulle asti. Nykyään pimeät illat ovat ne mitkä aktivoivat petihommiin.

Kesä vaikuttaa meihin kaikkiin, ikään katsomatta. Jaksaminen lisääntyy ja mieli on virkeämpi, johtuen aivojen serotoniinin ja dopamiinin kiihtyneestä tuotannosta. Omassa teinissäkin on saanut huomata muutoksen. Hän poistuu useammin huoneesta, on iloisempi ja koko ajan pitäisi olla jonnekin menossa. Ne on ne hormonit myös teinillä. Vaikka kuinka haluaisin sulkea asialta silmäni, niin minun on myönnettävä esikoiseni lähestyvän kovaa vauhtia aikuisuutta.

Tämä sai minut havahtumaan taas kuplastani; mitä sen teinin kanssa nyt on puhuttu seksistä ja seksuaalisuudesta? Seksiä ei kannata harrastaa, siitä seuraa seksitaudit ja voit saada huonon maineen. Ja jos sitä seksiä nyt on pakko harrastaa, niin muista käyttää kondomia, ettet saa niitä seksitauteja etkä tule raskaaksi. Seksi on aina yhtä kuin yhdyntä. Seksiä on suotavaa harrastaa vain ainoastaan parisuhteessa.Näin karrikoidusti.

Mihin on jäänyt ilo, nautinto, leikkimielisyys ja mahdollisuus?

Ei yhtään hyvä. Tämänkö minä haluan opettaa lapselleni seksistä ja seksuaalisuudesta? Varoituksia ja uhkakuvia. Näinkö minäkin näen asian vai näinkö haluan lapseni näkevän sen? Mihin on jäänyt ilo, nautinto, leikkimielisyys ja mahdollisuus? Vai onko ne asioita, joita ei kuulu lapselle kertoa? Millaisen seksielämän oikein haluan lapsilleni? Täynnä häpeää, pelkoa ja ahdistusta? Vaiko hyvän ja nautinnon täyteisen?

On aika myöntää faktat. Jos lapseni päättää aloittaa seksielämän, niin minä en sitä voi estää. Hankaloittaa kyllä, mutta en estää. Teinit kyllä löytää paikat ja hakee tilaisuuden, jos ovat näin päättäneet. Mutta minä voin vaikuttaa seksielämän laatuun antamalla hänelle luotettavaa ja ajantasaista tietoa sekä vahvistaa itsekunnioitusta.

Tein matkan itseeni. Aloin pohtimaan millaisena näen seksin ja seksuaalisuuden. Jos minä näen että, seksi ja seksuaalisuus ovat monimuotoisia ja seksi on yksi elämämme upeimmista asioista, niin miksi opetan lapselle asian yhdyntäkeskeisesti uhkakuvilla?

Vastaus on yksinkertainen: seksi ja siitä nauttiminen on meillä tabu. Vielä vuonna 2018 häpeämme myöntää himomme ja halumme sekä seksin nautinnollisuuden. Erityisesti nuorille puhuessamme haluamme välttää puhumasta nautinnosta, emmehän me halua kannustaa lapsiamme harrastamaan seksiä. Sillä vielä suurempi tabu on nuorten seksielämä. Samalla suljemme silmämme siltä tosiasialta, että moni nuori on menettänyt neitsyytensä jo peruskoulussa.

Kuva: pixabay
Kuva: pixabay

Seksuaalivalistusta antaessamme keskitymme yleensä turvataitoihin ja puhumme asioista yhdyntäkeskeisesti. Turvataidot ovat totta kai äärimmäisen tärkeät, emmekä voi painottaa niin liikaa. Seksiin kuuluu kuitenkin paljon muutakin. Unohdamme opetuksessa, että seksi on muutakin kuin yhdyntä.

Se on matka omaan itseen, jossa opetellaan asioita, jotka tuottavat meissä mielihyvää. Seksi on asia, josta kuuluu nauttia. Jotta voimme harrastaa seksiä toisen kanssa, on hyvä miettiä millaiset asiat tuottavat itselle nautintoa ja keskustella niistä kumppanin kanssa. Opetuksessa tulisikin kiinnittää huomioita itsetuntemukseen sekä kommunikointiin ja siihen kannustamiseen. Vanhempien tehtävä on jatkaa siitä mihin koulussa jäätiin ja olla nuoren tukena matkalla aikuisuuteen. Nuorelle pitää osoittaa, että haluaa kuunnella, keskustella ja tukea, ihan kaikessa tapauksessa vaikka se ei aina itseä miellyttäisi. Mutta eihän se nuori ole täällä vanhempia miellyttääkseen vaan elämässä omaa elämää.

Millaisen seksielämän haluan lapselleni?

Tämän kaiken puheen jälkeen ajatuskin siitä, että se oma nuori harrastaisi seksiä, saa niskakarvani nousemaan pystyyn. Mutta faktat kohdatakseni, itse olin saman ikäinen kuin minun esikoinen menettäessäni neitsyyteni. Jälkeenpäin ajatellen olisin toivonut, että joku olisi pitänyt puheen seksuaalisuudesta ja seksistä. Olisi ollut ihanaa, jos minulla olisi ollut joku, jolta kysyä neuvoa mieltä askarruttavissa asioissa. Olisi ollut ihanaa, että joku kertoo, ettei seksi ole häpeällistä vaan erittäin luonnollinen asia ja omasta seksuaalisuudesta sekä seksistä kuuluu nauttia. Tai joku, joka olisi puhunut ja minä olisin saanut leikkiä etten kuuntele, samalla imenyt jokaisen tiedon murun itseeni. Nyt toivon, että itse onnistun tässä. Sillä haluan lapsilleni tasapainoisen ja hyvän seksielämän sekä haluan heidän olevan sinut oman seksuaalisuutensa kanssa.

Oletko sinä puhunut seksistä lastesi kanssa? Miten meni?

Terkuin, Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *