Hae
Koivulan Emäntä

6 vinkkiä miten puhua nuorelle seksistä

Kuva: pixabay

Omalle lapselle seksistä ja seksuaalisuudesta puhuminen saattaa olla vaikeaa. Lohdutukseksi voin kertoa, että teininkin on hankala kuunnella oman vanhemman puhuvan seksistä. Meidän teini-ikäistä tyttöä raivostuttaa tai oikeammin yököttää, jos me vanhukset hempeilemme. Ja ajatuskin, että me ”tekisimme SITÄ” vielä puistattaa. Pikkuveljethän ovat sikinneet pyhästä hengestä. Ainakin toivottavasti…

Meidän teini ei ole ollut kovinkaan innoissaan puhumassa seksistä tai seksuaalisuudesta meidän vanhempien kanssa. Tämän vuoksi keskustelut on käyty hänen kanssaan lyhyinä pätkinä kahdenkeskisillä automatkoilla. Koska meillä on kovaa vauhtia kasvamassa kaksi poikaa kohti teini-ikää, olenkin alkanut jo pohtimaan kuinka tätä vaikeata keskustelua voisi helpottaa.

Kun sen teini-ikäisen lapsen kanssa alkaa keskustella seksistä, kannattaa keskusteluun valmistautua hyvin ja edetä tunnelman mukaan, jotta tilanne ei muodostu äärimmäisen vaivaannuttavaksi ja keskustelusta saisi jotain irti. Jos keskustelu alkaa ahdistaa liikaa, niin on hyvä varata materiaalia, jonka voi jättää nuorelle ja tämä saa tutustua siihen rauhassa. Esimerkiksi väestöliitolla ja justwearit -sivustoilta saa tilattua / tulostettua erilaista materiaalia keskustelun tueksi. Itse olen tykännyt noiden materiaaleja käyttää työssäni sekä oman nuoren kanssa.

6 vinkkiä seksikeskusteluun nuoren kanssa

  1. Ennen nuoren ryhtymistä seksiin, kannusta nuorta pohtimaan omia rajoja ja tunteita. Kannusta tutustumaan ensin itseen ja omaan kehoon sekä opetella miten tuottaa itselle mielihyvää. Halutaanko seksiä? Haluatko sinä tätä? Entä jos muutankin mieleni kesken kaiken, miten sitten toimin? Opeta tunnistamaan mikä on seksuaalisenhäirinnän tai -alistamisen raja.

  2. Nuorelle on hyvä kertoa, että seksi on muutakin kuin yhdyntä. Toiselle se voi tarkoittaa pussailua ja halailua, kun taas toinen näkee sen orgioina. Tähän on hyvä ottaa erilaista materiaalia tueksi. Vanhemmalle voi olla haasteellista kertoa lapselle erilaisista tavoista harrastaa seksiä. Tässä kohtaa on hyvä painottaa, että seksin pitää aina tuntua hyvälle ja jos ei tunnu hyvälle, tulee olla riittävästi rohkeatta sanoa se. Samalla muistuttaa, että seksiä tulee harjoitella, ensimmäiset kerrat eivät yleensä ole tajunnan räjäyttävää toimintaa.
  3. Seksuaalisuuden moninaisuudesta on hyvä kertoa. Nuoren kanssa on hyvä keskustella millaiset ihmiset ja asiat saattavat herättää seksuaalista mielenkiintoa. Ja kaikki on ok. Seksuaalinen suuntautuminen saattaa myös muuttua ajan kanssa. Seksitapoja on monia ja sukupuolisuus moninainen. Seksuaalisuus on näiden kaikkien summa.
  4. Ehkäisystä ja sen tärkeydestä ei varmastikaan voi puhua liikaa. Nuorelle kannattaa kertoa rehellisesti miten erilaiset seksitaudit saattavat tarttuvat ja kaikki seksitaudit eivät tartu kaikenlaisesta seksistä.
  5. Rohkaise nuorta keskustelemaan, ottamaan selvää ja tutustumaan itseensä, seksuaalisuuteen, kumppaniin ja seksiin. Kehoita pitämään mieli avoimena ja muistaa leikkimielisyys, nautintoa unohtamatta.
  6. Muistuta nuorta, että voi aina tulla keskustelemaan mistä tahansa asiasta sinulle. Ei ole mitään niin vaikeaa tai pahaa asiaa, mistä sinulle ei voisi puhua. Muistuta nuorta, että sinä haluat tämän olevan onnellinen ja nauttivan elämästä. Osoita, että olet valmis kuuntelemaan ja puhumaan.

Nuori kannattaa ohjata myös itsenäisesti etsimään luotettavaa ja ajantasaista tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta. Esimerkiksi väestöliiton nuorten sivut ovat erittäin hyvä tietolähde.

Seksikeskustelussa nuoren kanssa näkyy helposti omat asenteet ja arvomaailma. Näistä kannattaa olla perillä ja pohtia haluaako niitä välittää eteenpäin. Aikuisen onkin hyvä pohtia omaa suhtautumista esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Ystäväni totesi juuri menneellä viikolla, että ei olekaan ehkä niin avarakatseinen kuin oli kuvitellut, kun oli käynyt seksikeskustelua teini-ikäisen lapsensa kanssa. Keskustelu oli päässyt hänet yllättämään täys laidallisella. Mutta onneksi ei mitään niin vakavaa ollut käynyt, etteikö siitä olisi huumorilla selvinnyt.

Täytyy tässä kohtaa itsekin myöntää, että toisinaan tuntuu, että nuoret tietää seksistä ja seksuaalisuudesta enemmän kuin me aikuiset. Tästä luultavasti voimme kiittää internettiä ja sieltä saatavaa tietotulvaa. Toisaalta tämä saattaa meidät vanhemmat päästää helpommalla. Meidän tehtäväksi kuitenkin jää varmistaa, että nuori on saanut oikeaa ja ajantasaista tietoa.

Kesäterkuin, Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *