Hae
Koivulan Emäntä

Vierustan naiset: Suhteen kolmas osapuoli

Kuva: pixabay

Parisuhteet ovat vaikeita. En usko, että on olemassa ongelmatonta parisuhdetta. Kaikissa on omat haasteensa, toisissa niitä on enemmän kuin toisissa. Kun parisuhteessa on mukana vielä kolmas, kutsumaton osapuoli, tulee parisuhteessa elämisestä taas himpun verran haastavampaa.

Vierustan saunassa on tunnelmaa niin arkena kuin juhannuksenakin

Viime juhannuksena menetimme festarineitsyytemme Hymyn kanssa Himoksella. Lasten kaksi kotia luo vaihtelua juhlapyhiin, ja tänä vuonna meillä olikin vuorossa perhejuhannus. Perinteiseen tapaan ilma oli hiukan kolea ja sateinen (pipoa ei sentään tarvittu niin kuin yhtenä vuonna). Olimme päättäneet panostaa ruokailuun ja esivalmistelleet uusia ruokalajeja perjantaita varten. Jätimme kuitenkin perinteisen grillaamisen ja sateessa seisomisen väliin ja paistoimme kaikki lämpimät uunissa. Se oli hyvä ratkaisu: lapset innostuivat kattamaan pöydän kauniiksi ja kynttilät loivat tunnelmaa keittiöömme.

Vanhassa talossamme on huumorintajua vaativat pesutilat kellarikerroksessa: Puukiuas, mikä lämmittää muuten kylmän pesutilan. Kunnan vesi tulee hanasta, mutta jotta ei olisi liian ylellistä, niin sekoittaja puuttuu ja kylmän sekä kuuman veden sopivaksi säätäminen, manuaalisesti käsin pyörittämällä, sujuu hanaan yhdistetyn puutarhaletkun avulla… Kyllä juuri sellaisen vihreän! Lisäksi käytämme paljon vatia ja kauhaa, koska kiukaassa on vesisäiliö, minkä käyttämättä jättäminen olisi vain tyhmää. Tiedostimme pesutilan haasteet muuttaessamme tähän syksyllä 2016. Ongelmaksi asti ne muodostuivat kuitenkin vasta, kun terveydentilani muuttui.

Olin saanut MS-diagnoosin 2008, mutta pari vuotta myöhemmin toisen sairaanhoitopiirin neurologi purki diagnoosin. Kuusi vuotta elinkin suhteellisen tervettä elämää (mitä nyt kärsin jatkuvasta uupumuksesta, myöhemmin kaatuilusta jne.). Kuitenkin alkuvuodesta 2017 tuli selkeä pahenemisvaihe ja ta-daa: minulla on kuin onkin MS-tauti. No elämä on välillä mysteeri ja näillä mennään, mitä annetaan. Pärjään pääosin ilman apuvälineitä, mutta pesulla käyminen on hankalaa kompuroinnin, käsien kömpelyyden sekä jaksamisongelmien takia. Toivon, että vielä joskus saamme keskikerrokseen suihkun, mutta siihen asti Hymy ja avustajani hoitavat saunan lämmityksen, jotta en polta itseäni ja säästän voimiani muihin asioihin.

Juhannuksena halusimme tehdä saunomisesta vähän erikoisempaa. Saunamme on kuin mökkisauna ihan arkenakin, joten oli mukavaa keksiä jotain uutta sinne. Sainkin idean jalkakyvystä, johon keräsimme pihaltamme luonnonkasveja sekä ruukusta hieman minttua tuoksuksi. Kasveiksi käy monet lajit, me käytimme mm. siankärsämöä, apilaa, voikukan ja koivun lehtiä. Laitoimme kasvit sekä merisuolaa kankaiseen pesupussiin, kiehuvaa vettä päälle puoleksi tunniksi ja lopuksi lisäsimme vateihin sopivan lämpöistä vettä ennen jalkojen upottamista. Pestyt jalat voideltiin vielä oliiviöljyllä. Lopputuloksena pehmeät jalat, suosittelen kokeilemaan!

Ihanaa alkavaa Pride-viikkoa kaikille!” – Anni Halen

MS-tauti on asia, joka heitti minun ja Annin elämän aikanaan yhteen. Tutustuimme toisiimme, koska meitä yhdisti yhteinen vihollinen. Ei mitään niin pahaa, ettei siitä olisi jotain hyvääkin. MS-tautia olenkin saanut kiittää monesta uudesta ihmisestä elämässäni.

Tämä sairaus on kuitenkin parisuhteessa epäreilu. Se asettaa altavastaajaksi. Kumppanista saattaa tulla auttaja, hoitaja. Niin kuin Anni, saan turvautua monessa kodintyössä puolison apuun. Omakotitaloasuminen vaatii paljon työtä. On remonttia, kunnostusta, pihatöitä, takan lämmitystä, puutöitä yms. Jos olisimme tienneet MS-taudin olemassa, olisimme varmasti kahdesti miettineet ostammeko tämän Koivulan tilan. Mutta nyt jälkikäteen olen iloinen ettemme tienneet. Olemme saaneet tästä rakennettua kodin ja löytäneet meille toimivan tavan elää täällä.

Perinteinen naisten- ja miestentyöt jako näkyy meidän perheessä. Mies saa hoitaa kaikki raskaat, voimaa ja kestävyyttä vaativat työt, kun minä keskityn suunnitteluun ja ruuanlaittoon. Näin karkeasti sanottuna. Sillä aikaa, kun mies hoitaa lumityöt ja leikkaa nurmikon, minä pesen pyykit ja teen ruuan. Elämme kuin 50-luvun avioliitossa.

Olisiko asiat toisin, jos parisuhteessamme ei olisi mukana kolmatta osapuolta? Luultavasti. Mutta sitä on turha jossitella, sillä meidän on pelattava niillä korteilla, jotka olemme saaneet. Vaikka tähän on ajauduttu osittain olosuhteiden pakosta, niin täytyy myöntää, että sisäinen naiseni pitää tästä järjestelystä.

Raskaasta tekstistä huolimatta, ihanaa alkavaa viikkoa!

-Kati-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *