Hae
Koivulan Emäntä

Lapsen suusta: pohdintaa juomisesta

Joskus lapsen sanat saavat aikaan omien asenteiden pohdintaa. Lapset ovat ihanan välittömiä ja aitoja tyyppejä, joiden pienet viattomat kysymykset ja ajatukset voivat herättää meissä aikuisissa paljon asioita. Silloin onkin hyvä hetki taas tarkistaa sitä omaa asennetta ja tarvittaessa muuttaa omia ajatusmalleja taikka toimintaa.

Monen vanhemman elämässä on varmasti hetkiä, jolloin toivoo ettei se oma lapsi osaisi lainkaan puhua tai olisi mykkä. Erityisesti niissä tilanteissa, kun lapsi laukoo tietämättään suustaan sellaisia asioita, joista toiset nolostuu, osuen erittäin arkaan taikka häpeälliseen paikkaan.

Tällaisia hetkiä on alkanut tulemaan minun elämääni, usein. Toisinaan mietin, miksi ihmeessä raahaan tuota minun ihanaa lörppäsuuta julkisilla paikoilla, kun voisin jättää kotiin toisen vanhemman huostaan. Erityisesti kaupoista on muodostunut sellaisia paikkoija, joissa tämä pieni riiviö panee itsestään ihan parastaan.

Olemme kaupan kassalla ja meidän takana on mies, jolla on korikaljaa ostoskärryissä.

”Miks sä ostat juotavaa?” Ässä utelee mieheltä.

”Koska mulla on jano.” Mies vastaa. Äänessä on häivähdys vaivaantumista. Lähetän miehelle rohkaisevan hymyn ja mies alkaakin hymyillä meille takaisin.

”Miks sä ostat NOIN PALJON juotavaa?”Ässä jatkaa tiedustelua

”Koska mulla on tosi kova jano.” Vastaa vaivaantuen uudelleen. Yrittää kuitenkin hymyillä ja olla kuin ei olisikaan.

”Mun isälläkin on aina kova jano.” Ässä vastaa ymmärtävästi. Mies rentoutuu silminnähden ja jatkaa jutustelua nyt opettavaiseen äänensävyyn.

”Ei oo hyvä kuitenkaan juoda kovin usein.” 

”Isi juo joka päivä. Sillä on joka päivä kova jano.” Mies luo meihin huolestuneita katseita ja selkeästi pohtii pitäisikö hänen tehdä jotain. Niinpä niin isi juo vichyä…  Ajattelen, sanomatta mitään. Hymyilen miehelle ja yritän viestittää katseellani ettei ole tarvetta huoleen.

Olemme saaneet maksettua ostokset ja olemme valmiita lähtöön. Kiitos Ässä tästä…

Jälkeenpäin olen miettinyt tuota tilannetta kaupassa. Kuinka paljon tuo kuningas alkoholi vaikuttaa meidän suomalaisten mielikuviin, asenteisiin ja ajatuksiin? Ajattelemme heti asiaa negaation kautta. Alkoholi on pahasta ja se tuo vain ongelmia.

Miksi ihmeessä minä koin häpeää lapsen puheesta juomisesta? Eihän hän ollut puhunut, että isi juo juuri alkoholia. Miksi minä välitän siitä, että jos joku ulkopuolinen luulee meillä ryypätään? Minä kuitenkin tiedän totuuden. Tunteeni ja ajatukseni pohjaa omaan lasiseen lapsuuteen, jossa alkoholi näytteli hurjan roolin. Mutta se ei ole minun elämääni enää, joten en saisi antaa sen vaikuttaa, enkä varsinkaan heijastaa Ässään. Ei Ässä tiedä millainen pelottava valtias alkoholi voi olla. En kuitenkenkaan voi sille mitään, että vanhat tunteet ja mielikuvat nousevat pintaan, kun puhutaan juomisesta.

Mutta miksi mies nolostui ostaessaan kaljakoria? Ei kolmivuotias ymmärrä, että kaljakorin ostaminen voisi olla jotenkin häpeällistä. Varsinkaan, kun sitä ei ole hänelle opetettu. Enkä minä voi tietää, onko mies juomassa korin yksin vai onko hän järjestämässä bileet. Toki voin tehdä erinäisiä johtopäätöksiä ihmisen ulkoisesta habituksesta, mutta ne voivat mennä hyvinkin paljon metsään. Ja mitä väliä sillä on mitä muut ajattelevat? Sinä tiedät mitä teet ja jos olet tyytyväinen tilanteeseen, niin muiden mielipiteillä, oletuksilla ja ajatuksilla ei pitäisi olla väliä.

Ehkä joku päivä Suomessakin alkoholikulttuuri muuttuu ja opimme suhtautumaan siihen luontevasti. Ainakin toivottavasti.

Ihanaa hellepäivää kaikille! Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *