Hae
Koivulan Emäntä

Lasten kotiintuloajat – Saako arkena hillua ulkona illalla?

Kuva: pixabay

Pelkään, että minusta on tulossa tiukkapipo. Huomaan kiristäväni piponi resoria vuosivuodelta entistä tiukemmalle. Vaikka vielä muutama vuosi sitten julistin maailmalle, ettei minusta koskaan tule sitä ihmistä, joka kauhistelee nykyajan nuoria taikka nykyvanhempien löyhiä kasvatusmetodeita. Ajattelin olevani se nykyvanhempi, joka on suvaitsevainen ja hyväksyvä. Mutta en sitten olekaan…

Menneellä viikolla kiinnitin huomiota siihen, kuinka pienten lasten kanssa oltiin kaupassa tai leikkipuistossa vielä myöhään illalla. Siis niinkuin ilta YHDEKSÄN jälkeen. HUI! AIVAN KAMALAA! Meillä on perheen pienimmät jo siihen aikaan nukkumassa, niin kuin lasten kuuluu olla. Tai näin olen oppinut ja tämä rytmi on ollut meillä sopiva, joten mieleenkään ei ole tullut kyseenalaistaa sitä tai edes ajatella muiden tapojen olevan mahdollisia.

”Siellä nyt se nuorisorikollisjengi kokoontuu, ei tule olemaan heillä tulevaisuutta.”

Samalla viikolla huomasin alakoululaisten hengailevan poolilla KYMMENEN jälkeen. MITEN VASTUUTONTA! Tämä sai minut kiristelemään hampaitani ja päivittelemään, kuinka siellä nyt se nuorisorikollisjengi kokoontuu, ei tule olemaan heillä tulevaisuutta. Samaan aikaan hämmästelin vanhempien vastuuttomuutta ja pohdin, noinkohan edes tietävät missä ne omat kultamurut ovat.

Niinpä niin. Samanlaisen toiminnan koin kuitenkin Keski-Euroopassa täysin hyväksyttävänä. Siellä omatkin lapseni hilluivat mukana ravintolassa ja leikkipaikoilla vielä ilta kymmenen aikaan. Iltaunille painelimme kello 23 ja aamulla heräsimme virkeinä viimeistään kahdeksan aikaan aamiaiselle.

Miksi jokin asia on hyväksyttävää muualla, mutta ei täällä meillä koti-Suomessa? Pitääkö kaikkien noudattaa samaa rytmiä? Tekeekö se perheestä huonomman, jos ei änkeä kauppaan ruuhka-aikaan, vaan menee mieluummin illalla, jolloin voi löytää punaisen lapun tuotteita? Pitääkö kaikkien lasten mennä kotiin seitsemäksi, syöda iltapala, käydä iltapesulla, jotta on viimeistään kahdeksalta sängyssä? Vain tällä tavalla kasvatetuista tulee mahdollisimman hyviä veronmaksajia. Olenko oikeasti tätä mieltä? Olenko tosiaan nykyään näin ahdasmielinen?

Päätin mennä jälleen kerran hieman itseeni ja yrittää pohtia asioita laajemmassa mittakaavassa. Lopulta alkoi hävettää. Kyllähän minä tiedän, että olemme kaikki yksilöitä. Meillä jokaisella omanlaiset aikataulut ja elämäntilanteet. Koululaisilla toki kouluajat määrittävät hyvin paljon rytmiä. Mutta nyt on vielä kesälomat koulusta, joten miksi ei saisi valvoa myöhään? On valoisaa ja lämmintä. Tai oikeammin illalla on mukavan vilpoista skeitata, päivällä siihen on liian kuuma. Joten eikö ole luonnollista olla silloin siellä poolila, kun ilma on sellainen missä jotain pystyy tekemään?

Jokaisen unentarve on erilainen. Toiset ovat aamuvirkkuja, toisia taas ei meinaa millään saada ylös sängystä. Meillä herätään aikaisin aamulla, mikä tarkoittaa sitä, että illalla mennään aikaisin nukkumaan. Toisille taas tämä ei käy mitenkään. Eli kun minä menen lasten kanssa puistoon KAHDEKSLTA AAMULLA, niin toisen rytmiin ILTA KAHDEKSAN sopii paremmin, kun lapset heräilevät silloin, kun me alamme pohtia lounasta.

Lopputulema: Miksi ei saisi illalla kymmen aikaa olla poolilla? Tai miksipä ei voisi mennä kauppaan silloin, kun toiset jo nukkuu?

Millaiset kotiintuloajat teillä on? Mihin aikaan mennään nukkumaan? 

Terkuin, pipon resoria löysentävä Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *