Hae
Koivulan Emäntä

Ikävän, vaikean ja ylimielisen ihmisen takana asuu, herkkä ja oikeudenmukainen luonnonlapsi

Tässä nyt olen, ikävä, vaikea ja ylimielinen ihminen. Tällaiseksi minut oli kuvannut muutama henkilö, kun heiltä oli kysytty mielipidettä minusta. Ilmat pääsi keuhkoista ja jäin sanattomaksi, ennen kuin sisällä syttyi raivo, joka muuttui salaman nopeasti vellovaksi pahaksi oloksi, suruksi. Järkytys iski voimalla. Miten kukaan voi nähdä toisesta pelkästään huonoa?

Tein niin kuin jokainen normaali nainen tällaisessa tapauksissa tekee. Naputtelin yhdelle parhaimmalle ystävälläni paniikkipyynnön soittaa heti, kun pystyy. Tämä on pakko päästä purkaa luotettavan ihmisen kanssa. Onneksi ei tarvinnut kauan odottaa. Huolestunut soitto tuli ja minä romahdin.

Ihmeteltiin, miten joku voi saada minusta tuollaisen käsityksen. Käytiin yhdessä erilaisia tilanteita läpi. Yritettiin saada kokonaiskuvaa. Olenko minä todella ikävä, vaikea ja ylimielinen ihminen, jonka kanssa ei haluta olla tekemisissä?

Olen ujo ja hiljainen, jos en tunne ihmisiä. Tarkkailen mielelläni tilanteita ja tutkin ihmisten käytöstä, ilmeitä ja eleitä. Lämpenen hitaasti uuteen porukkaan. Avaudun suljetusta kuoresta vasta sitten, kun katson voivani olla 100% oma itseni. Minuun tutustuminen on hidasta ja työlästä, sillä en mielelläni päästä ihmisiä lähelleni. Ja toisinaan saatan raottaa itseäni hieman, mutta vetäydyn ajatusta nopeammin syvemmälle takaisin omaan kuoreeni. Pelkään uusien ihmisten satuttavan minua, joten olen mieluummin yksinäinen.

Ujous ja hiljaisuus voidaan helposti tulkita ylimielisyydeksi, erityisesti yhdistettynä tarkkojen havainnointien tekoon, joiden merkitystä saatetaan pohtia ääneen. Se mitä ihmiset eivät näe, että tämä on tapa suojella itseä ja ymmärtää ympäristöä.

En teeskentele. Tämä on vitsaus ja siunaus. En osaa teeskennellä, mielelläni joissakin tilanteissa teeskentelisin, jos osaisin. Eräs kollegani kuvaili minua raikkaaksi luonnonlapseksi. Sellaiseksi tunnustaudun. Olen kaikissa tilanteissa aito oma itseni, en pelaa pelejä, olen suora ja rehellinen. Välitön.

Teeskentelemättömyys ja suoruus koetaan naisvaltaisissa ympäristöissä usein ikävänä ja vaikeana ominaisuutena kanssa sisaressa. Maailma, joka arvostaa kiertoilmaisuja, teeskentelyä, tunteiden peittämistä ja pelien pelaamista, on haastava paikka luonnonlapselle. Luonnonlapsi näyttää tunteensa suoraan ja teeskentelemättömästi. Tämä tekee hänet haavoittuvaksi ja helpoksi kohteeksi.

Olen oikeudenmukainen ja noudatan yhteisiä sääntöjä. Kannatan tasa-arvoisuutta ja pidän kaikkia ihmisiä yhdenvertaisena. Voimakkaat hierarkiset yhteisöt saavat minut vaikuttamaan helposti kurittomalle, eli hankalalle. Kyseenalaistan hierarkian, jossa korostetaan jonkin yksilön ylivertaisuutta.

Täytyy myöntää, olen ikävä, hankala, vaikea ja ylimielinen, jos niin halutaan tulkita. Olen myös helposti väärinymmärretty, herkkä ja oikeudenmukainen luonnonlapsi. Rakastan täysillä ja kapinoin epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Jyllannin suomineito kertoi, että on hankala ihminen ihan tiedostaen, röyhkeästi ja avoimesti. Minulle tämä tuli yllätyksenä. Mutta ehkä joku päivä, kun olen nuollut haavani märehtinyt huonouttani tarpeeksi, voin olla itsekin tiedostaen ja röyhkeästi ihana hankala itseni.

Nyt lähden rakkaan ystäväni kanssa nuolemaan haavoja Tallinnaan.

Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *