Hae
Koivulan Emäntä

Huoltokirja parisuhdetta varten –Kohti posliinihäitä

Kuva: pixabay

15 vuotta! Siis ihan oikeasti 15 vuotta, olen ollut mieheni kanssa naimisissa. Se on pitkä aika, ainakin minun mittapuun mukaan. 15 vuoden aikana on ollut aikoja, jolloin olen ajatellut ettemme ikinä tule näkemään tätä päivää. Erilaisia vastoinkäymisiä on meidän eteen heitetty. Enemmän kuin tarpeeksi. Mutta niin se kristallihääpäivä tuli ja meni. Matka jatkuu kohti posliinihäitä.

Monet ystäväni ovat kyselleet; mikä on meidän salaisuus. Miten olemme saaneet pidettyä parisuhteemme näin kauan. Miten voimme edelleen olla rakastuneita näiden kaikkien vuosien jälkeen. Rehellisesti sanottuna, ei minulla ole tähän vastausta. Olen itsekin aivan yhtä hämilläni.

Manta pohti, että ihmisille voitaisiin laatia huoltokirja parisuhdetta varten. Huoltokirjan avulla parisuhteen kompastuskiviin voitaisiin reagoida mahdollisesti nopeammin ja ennakoiden.

Huoltokirja parisuhdetta varten

”Moikka Kati,

Oletko ikinä miettinyt, jos ihmisellä olisi olemassa oma huoltokirja, niin kuin autolla?

Parisuhdetta voisi verrata autolla ajamiseen ja auton omistamiseen. Toisaalta myös ihmissuhteisiin voisi yhdistää monia teknisiä ja kaupallisia puolia, kuten takuun, palautusoikeuden ja käyttöohjeet.

Tärkein asia sekä autossa, että parisuhteessa on se, että kumpikin ruostuu ja rikkoutuu, jos sitä ei huolleta ja hoideta asianmukaisin keinoin. Lapsillahan on neuvolakortti, miksei aikuisilla voisi olla samanlaista ”huoltokirjaa”, onhan autoillakin omansa. Huoltokirjasta näkisi, koska on käynyt lääkärissä ja mitä ”operaatioita” on suoritettu; sukupuolielämän kannalta tämä olisi mainio, koska tähän voisi merkitä mahdolliset taudit. Naisethan käyvät säännöllisesti ”vuosihuollossa” gynekologilla, miksei miehillä ole vastaavaa käytäntöä?

Kilometrihuollot ihmisellä toimivat lähes päivittäin; käymme suihkussa, pesemme hampaita, huolehdimme ihosta, ehostamme itseämme.  

Huoltokirjasta voisi ilmetä myös edellisten omistajien yhteystiedot: numero, josta voisi kysellä mitä vikaa yksilöstä löytyy, miksi edellinen omistaja on luopunut yksilöstä jne. Samasta lappusesta selviäisi myös yhteystiedot valmistajille, johon voi ilmoittaa mahdolliset reklamaatiot. Myös mahdollinen takuu, palautusoikeus ja varaosapalveluiden yhteystiedot löytyisivät kirjasesta. Vanhemmilla yksilöillä todennäköisemmin takuu ja palautusaika ovat jo menneet umpeen. Luonnollisesti kirjassa olisi myös kirjattu sopimukset koeajan (ja koeajon) pituudesta ja toimintaohjeet, jos ei ole tyytyväinen koeaikaan.

Varsin pätevä keksintö olisi myös käyttöohjekirja jokaiselle ihmiselle erikseen, mutta toisaalta, niiden laatiminen jokaiselle erikseen olisi hyvinkin hankalaa, joten ehkä olisi syytä vain kirjoittaa lähinnä yleispätevä käyttöohjekirja parisuhteille. Toisaalta, näitähän on jo olemassa, ainakin jenkeissä kirjakauppojen hyllyt pullottavat parisuhdeoppaita ja sinkkujen selviytymisoppaita ja opuksia kumppanin metsästykseen. Ehkä pitäisi tehdä pakolliseksi opiskella aihetta jo peruskoulussa. Peruskouluun voisi sisältyä ihmissuhdeajokortti, jota myöhemmin voisi käydä kertaamassa vaikkapa kansalaisopistolla. Nykyisinhän esimerkiksi seurakunnat järjestävät parisuhdekursseja yms. Pitäisikö näiden olla pakollisia parisuhteessa eläville ihmisille? Toisaalta taasen, pakottamallahan ei mikään toimi, mutta…toisaalta melkein joka asiaan nykyään saadaan koulutusta ja järjestetään jos jonkin näköistä kurssia sun muuta, joten miksei sitten enemmän keskitytä parisuhteen hoitoon?

Onhan siinä toki se, etteivät kurssit yms. oheismateriaali kiinnosta jokaista ihmistä, mutta toisaalta asioiden oppiminen voisi auttaa ihmisiä oppimaan siihen, miten suhteet ongelmat voitaisiin ratkaista ilman äärimmäisiä ratkaisuja. Miten olisi pakollinen ongelman ratkaisukeinokurssi?

Ja kuinka paljon helpompaa elämämme olisikaan?

Tekninen parisuhde höystettynä (suurilla) tunteilla.

Rakkaudella, Manta”

Kuva: Pixabay

Kun mietin omaa avioliittotaivalta, niin pakollinen parisuhdekurssi ei kuulosta yhtään hassummalta. Luulen, että kurssin avulla olisimme saattaneet säästyä monilta turhilta riidoilta ja väärinymmärryksiltä. Nyt olemme oppineet kaiken kantapään kautta. Riidat, erimielisyydet ja vastoinkäymiset ovat kuitenkin vahvistaneet meitä, koska olemme päättäneet rakastaa toisiamme ja olemme päättäneet selviytyä kaikesta yhdessä.

Jos minun pitäisi nimetä meidän suhteen salaisuus, niin sanoisin sen olevan päätös olla yhdessä ja saada meidän keskinäinen suhde toimimaan. Kun olemme tämän päättäneet ja tiedostaneet, että meidän täytyy tehdä suhteemme eteen olemme onnistuneet pysymään yhdessä ja olemaan rakastuneita kaikkien näiden vuosien jälkeen. Ehkä se meidän salaisuus on se huoltokirja. Me huollamme, vaalimme ja olemme sitoutuneita meidän parisuhteeseen. Siinä se.

Rakkaudella, Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *