Hae
Koivulan Emäntä

Ajaton lastenhuone – Onko se mahdollinen?

En usko, että tosiaan sanon tämän. Mutta… Sisustusähky! Se on ihan oikea termi tälle fiilikselle mikä on vallallaan. Niin innoissaan, kun olin vielä viikko takaperin laittamassa kotia ja sisustamassa, on tunne vaihtunut sisustusähkyyn. Tuntuu etten mitään muuta kerkeä tekemään. Ajatukset pyörivät keskeneräisissä huoneissa ja katse yrittää etsiä sopivia valaisimia, hyllyjä, mattoja ja muita sisustuselementtejä.

Pääni sisällä pyörii paljon erilaisia sisustusvisioita, mutta ne kaatuivat yksi toisensa jälkeen. Esteenä raha taikka suurien linjojen muutos. Visioissani suurin ongelma on se, että jos esimerkiksi lastenhuone on täydellinen neljä vuotiaalle, niin se ei sovi yksi taikka seitsemän vuotiaalle. Eli toisin sanoen saisin olla vaihtamassa huoneen sisustusta jatkuvasti taikka jakaa poikien yhteisen huoneen kahtia. Ja tämä ei yksinkertaisesti ole tässä taloudellisessa tilanteessa mahdollista.

Ajattomuus. Me tarvitsemme ajattoman lastenhuoneen. Sellaisen mikä kestää vauvasta yläkouluun. Mutta onko sellainen lastenhuone vain omissa mielikuvissani mahdollinen?

Jos tällaisesta ajattomasta lastenhuoneesta haaveilee, niin tässä kohtaa täytyy heittää romukoppaan suunnitelmat auto- taikka pellekuvioisista verhoista. Ihanat pöllö- ja puputapetit jäävät kaupan hyllyille. Vaikka ihania olisi, tiedän kyllästyväni tällaisiin nopeasti. Tilalle on otettava yksinkertaisia sekä selkeälinjaisia asioita, sellaisia joita jaksaa tuijotella seuraavat viisi taikka kymmenen vuotta.

Haluan talomme kaikkien huoneiden pysyvän harmonisina ja tyylillisesti sopivan toisiinsa sekä olisivat vielä aina käyttäjänsä näköisiä. Taidan olla aika vaativa. Olemme päätyneet skandinaaviseen ja klassisen selkeään tyyliin talon muissa huoneissa. Joten tältä pohjalta rakennamme jälleen kerran lastenhuoneen uusiksi.

Loppuun vietyjen suunnitelmien laatiminen ennen toteutusta ei ole minun vahvin laji. Niin kuin ei nytkään. Sisustaminen lähtee lapasesta, kun löydän yhden asian jonka haluan ja sitten seuraavan. Tämän jälkeen on mietittävä miten ihmeessä saan nämä asiat sopimaan toisiinsa, jonka jälkeen tavarat saattavat olla viikkoja tai jopa kuukausia jossain varaston nurkassa odottamassa tulevaa paikkaansa.

Koivulassa poikien lastenhuoneeseen valikoitui pääväreiksi musta ja valkoinen, ihan vain siitä syystä kun Ässä välttämättä halusi itselleen Batman taulun sekä suuren Batmobilin huoneeseensa. Hauskoilla elementeillä pyritään rikkomaan tylsyyttä. Teemaksi onkin muodostunut Batman ja sen ympärille rakennettu huoneen sisustus.

Mielestäni lastenhuone kaipaa värejä, joten täysin mustavalkoinen huone ei ole pojille tulossa. Kattovalaisimeksi sattuma heitti ihanan Normann Copenhagenin Bau Multi Colorin. Tämän valaisimen pohjalta valitsimme lopulta huoneen tehosteväreiksi keltaisen, sinisen ja punaisen. Huoneeseen on tulossa Eero Aarnion Nukkumatti-pöytävalaisin sinisenä sekä verhoiksi Marimekon Räsymatto keltaisella raidalla.

Luulen, että olemme onnistumassa luomaan pojille melko ajattoman huoneen, jossa viihtyvät lapsesta aikuisuuteen. Muuramen ajattomat kaapistot sekä työpöydät sopivat niin lapsille kuin aikuisille. Lasten sängyt tulevat jossain kohtaan vaihtumaan aikuisille sopiviin sänkyihin. Mutta siihen on vielä onneksi aikaa. Jatkettavat sängyt sopivat loistavasti useamman vuoden.

Millaisia lastenhuoneita teillä on? Vaihtuuko lastenhuoneen sisutus miten usein?

Terkuin, Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *