Hae
Koivulan Emäntä

Vierustan naiset: Eihän kiusata ketään? Eihän?

Kuva: pixabay

Olen kirjoitellut ajasta jolloin oli koulukiusattu. Aika, johon en mielelläni enää koskaan palaa. En edes muistelmissa. Sattuu liikaa. Tämä onkin havahduttanut uuteen ilmiöön. Aikuiset kiusaavat aikuisia. Kamalinta on, että usein lapsena kiusattu joutuu aikuusuudessa kiusatuksi. Menneisyys toistaa itseään. Syitä tähän voi olla monia. Usein puhutaan uhriutumisesta, joka tuntuu omiin korviin hieman syyllistävälle. Mutta asiassa saattaa olla vinha perä.

Mitä kiusaamiseen tarvitaan? Ei oikeastaan mitään. Siihen saattaa riittää hölmö lause lausuttana väärään aikaan. Tai ajattelematon teko. Tarinoiden siivittämänä se saattaa muuttuu muotoaan ja mahdollisesti paisuu. Lumipallosta syntyy lumivyöry, eikä sitä voi enää estää.

Kiusaaminen on ajankohtainen aihe. Tämän vuoksi tämä on herättänyt keskustelua myös Vierustan naisissa. Vierustan naiset on tarina kahden naisen ja kahden tytön elämästä, jossa ei pelätä käsitellä niin hyviä kuin huonoja asioita.

kuva: Pxabay

”Minusta on ihana kirjoittaa mukavia asioita. Nytkin olisi kiva jatkaa siitä, mihin viimeksi jäin meidän tarinassamme. Kuitenkin näin muutama päivä sitten videon, mikä kaikkien sosiaalista mediaa käyttävien olisi hyvä nähdä. Katsoa, oppia ja valistaa muita, jakamalla sitä eteenpäin. Vaikka tunnistaisi toimineensa itse aiemmin väärin, niin nyt on aika ottaa vastuu, jottei samanlaista tapahtuisi enää! Mennyttä emme saa korjattua, mutta tulevaisuuteen pystyy jokainen vaikuttamaan. 

Näin koulujen alkaessa monen vanhemman mielessä nousee huoli lapsensa puolesta. Koulukiusaaminen on usein elinikäiset arvet jättävä vääryys, mutta yhtä lailla kiusaamista voi kohdata myös aikuisena. Työpaikka, lapsi-vanhempikerho, some tms. Tämän osoittaa surullisen kuuluisa tarina ”Risumiehestä”. Moni muistaa kouvolalaisen miehen, joka purki risukuorman väärään paikkaan. Paikallinen lenkkeilijä kuvasi heidän välisen sanailun ja julkaisi sen YouTubessa. Videosta seurasi huumorimielessä tehtyjä meemejä ja somejulkisuus kahlitsi Jorma Hirvosen, vaikka mies ei itse sosiaalista mediaa edes käyttänyt. Jorman sukulaispoika Eetu Pesu toi isosetänsä tarinan julkisuuteen ja se on katsottavissa nyt täältä: https://areena.yle.fi/1-50006437

Kysyin tytöiltäni heti videon nähtyäni, että ovatko he kuulleet ”Risumiehestä”? Eivät he olleet, mutta aion kertoa tarinan molemmat puolet ja toivottavasti he ymmärtävät, kuinka suuri merkitys voi olla yhdenkin kuvan jakamisella tai tykkäyksellä. Hauskaksi tarkoitettu meemi voi tuhota yksittäisen henkilön elämän. Mietithän tarkkaan ennen kuin seuraavan kerran klikkaat? Minä ainakin mietin.” -Anni Halen

Risumiehen tapaus on ollut todella ikävä todiste siitä, että kun teet jotain hölmöä väärässä paikassa väärään aikaan saattaa siitä olla seurauksena julkinen nöyryytys. Jos puhumme siitä, että lapset ovat julmia, voimme myös keskustella siitä miten julmia myös aikuiset voivat olla toisilleen. Ja mistä lapset ottavat sen esimerkin? No, meiltä aikuisilta.

Toivottavasti tämä tapaus opetti meille kaikille jotain. Ehkä seuraavalla kerralla mietimme kaksi kertaa mitä teemme tai lähdemmekö nöyryyttämään ihmistä julkisesti, sillä sitä ei koskaan tiedä onko se oma vuoro joku päivä valokeilassa.

Terkuin, Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *