Hae
Koivulan Emäntä

Kasvikset ovat pahaksi minulle – 5 vinkkiä kuinka saada lapset syömään enemmän kasviksia

Viime kevään aikana havahduin perheemme orastavaan ongelmaan: kasvikset eivät uppoa! Ei sitten millään. Ainakin tuon miesväen keskuudessa kasviksia kartellaan kuin ruttoa. Tilanteen vakavuuteen havahduin, kun Ässä alkoi noukkimaan kasviksia pois ruuasta tai jättää koko ruuan syömättä, ilmoittaen vatsan olevan täysi tai ruuan olevan liian tulista, eikä tämän vuoksi pysty sitä syömään. Toisinaan huomasin Ässän tuijottavan lautastaan kuin toivoen ruuan katoavan katseen voimasta, poistuen lopulta pöydästä syömättä muruakaan.

Kuva: Pixabay

”Äiti, kasvikset ovat pahaksi minulle. Tulen niistä todella todella kipeäksi. Katso nyt? Saanko makkaraa?”

Isompi, jota myös mieheksi kutsutaan, kiukuttelee pahemmin kuin kolme ja puoli vuotias leikki-ikäinen. ”Ootsä laittanut tähän jotain kesäkurpitsaa?” – ja nyrpistelee nenäänsä. Todeten lopulta ettei olekaan nälkä. Kuitenkin muiden mentyä nukkumaan, tämä miehen turjake hiipii jääkaapille ja alkaa rakentamaan evästä. Kebabit, makkarat ja grillimätöt katoavat ääntäkin nopeammin jääkaapista. Mutta kasvikset on ja pysyy, kunnes hiljaa mätänevät pois.

Mitä isompi edelle, sitä pienemmät perässä. Kun isä antaa esimerkkiä, ettei kasviksia tarvitse syödä tai oikeammin ne ovat pahoja, niin ne ovat myös tuon leikki-ikäisen mielestä. Ruuaksi valikoituu nakit, makkarat, ranskalaiset ja nyt uusimpana villityksenä maksalaatikko. Jos miehet saisi meidän ruuat päättää, niin noista neljästä ruuasta meidän ruokavalio koostuisi.

Meidän perheen miehet ovat äänestäneet suurimmat ällötykset:

  1. Kesäkurpitsa
  2. Kukkakaali
  3. Parsakaali
  4. Parsa
  5. Kypsennetty porkkana

Onneksi meidän ihana ja rakas Silmu-taapero rakastaa kasviksia. Kasvispihvit, kesäkurpitsapasta ja kasvissosekeitto uppoaa paremmin kuin rasvaiset makkarat. Äitiinsä on kuopus tullut. Tämä antaa toivoa. Ehkä peli ei ole vielä menetetty noiden isompien kanssa?

Aloitin kesällä taistelun miesväen kasvishangoittelua vastaan. Otin heti kovat aseet käyttöön ja päätin, että meillä syödään kasviksia joka päivä. Kasvisruokia hivutetaan ruokalistalle kerta / pari viikkoon. Kasvisten maistelusta pyritään tekemään hauskaa ja mielenkiintoista. Kaikesta ei tarvitse tykätä, mutta kaikkea on pakko maistaa.

Kuva: Pixabay

5 vinkkiä kuinka saada lapsi syömään kasviksia

  1. Ota lapsi mukaan ruuan laittoon. Anna tehtäväksi esim. kasvisten pesu ja pilkkominen, toki lapsen kehitystason mukaan. 3 vuotias on taitava kasvisten pesijä sekä osaa pilkkoa esim. kurkkua. Samalla kuin huomaamatta lapsi saattaa maistaa kasviksia.
  2. Suunnittele lasten kanssa yhdessä viikon ruokalista. Anna lasten päättää muutama ruoka ja pohtikaa yhdessä mitä kasviksia ruokaan voisi laittaa. Kun lapsi saa itse olla mukana ruuan suunnittelussa, maistuu se aivan eri tavalla.
  3. Tutuskaa yhdessä erilaisiin kasviksiin ja hedelmiin. Tutkikaa kaupan tarjontaa ja valitkaa yhdessä esimerkiksi viisi erilaista kasvista kotiin maistettavaksi. Järjestäkää koko perheen yhteinen kasvistasting.
  4. Tarjoa kasviksia sitkeästi. Lapsi tarvitsee yli 20 maistelu kertaa ennen kuin suu tottuu uuteen makuun.
  5. Näytä, että pidät kasviksista. Kun lapsi saa mallin, että kasvikset ovat hyviä ja aikuisetkin syö niitä, maistaminen helpottuu.

Meillä on kesän ajan tehty töitä kasvisten lisäämisestä koko perheen ruokavalioon. Olen todella positiivisesti yllättynyt miten rohkeasti Ässä on maistellut erilaisia ruokia, kun on itse saanut olla mukana tekemässä ja suunnittelemassa. Vieläkin suurimmat ällötykset ovat suurimpia ällötyksiä, mutta keitetty porkkana on mennyt jo mahaan asti, kun sen on itse saanut laittaa keittoon. Eli ehkä tämä tästä?

Parhaimmaksi kikaksi kasvisten syömiseen olen huomannut parhaiten erilaiset kilpailut. Ilmeisesti perheemme on kovin kilpailuviettistä, sillä mikä tahans kilpailu toimii. AINA. Seuraavat kilpailut ovat olleet suosituimpia: Kenen lautanen on värikkäin? Kuka tunnistaa eniten kasviksia? Kuka on maistanut ekana kaikkia kasviksia? Kuka jaksaa syödä eniten vihanneksia? Kenen lautasella on eniten vihanneksia? Yleensä en suosi kilpailuja, mutta nyt tarkoitus pyhittää keinot.

Miten teillä syödään kasviksia? Onko tullut ongelmia? Miten olette saaneet lapset syömään kasviksia?

Terkuin, Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *