Hae
Koivulan Emäntä

Jos eroaisimme syynä olisi… – Mikä tekee hyvän parisuhteen?

Luin Maaret Kallion kolumnin ”Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta” ja aloin sen pohjalta pohtimaan miksi niin monet parisuhteet ympärillämme päätyvät eroon ja mikä on saanut meidän parisuhteen kestämään. Onko meidän parisuhde hyvä? Ikuisesti kestävä? Mitä muiden parisuhteista on puuttunut?

En usko, että on olemassa ongelmatonta parisuhdetta. Luulen, että jokaisessa parisuhteessa on omat ongelmansa. Ongelmat vaihtelevat elämäntilanteen ja aikakausien mukaan. Joskus niitä kasaantuu enemmän ja joskus taas näyttää siltä, että elämämme on täysin ongelmatonta. Me vain päätämme onko ongelmat sellaisia mistä selvitään yhdessä yli tai millaisten kanssa voimme elää.

Syitä miksi parisuhteet päätyvät eroon, on varmasti yhtä monta kuin parisuhdetta. On luottamuspulaa, kaltoinkohtelua, erilaiset elämänarvot ja erilleen kasvamista. Toisinaan suhteeseen on lähdetty suinpäin, eikä olla oltu ollenkaan valmiita suhteeseen. Joskus eroja on saatettu selitellä erilaisilla kasvatusfilosofeilla, seksin puutteella taikka talousongelmilla, mutta kun asiaa on hieman syvemmältä tutkinut, niin eron todellinen syy on ollut muualla ja nämä ongelmat vain sen sivutuote.

Siitä on jo yli 18 vuotta, kun panimme mieheni kanssa hynttyyt yhteen. Lähdimme silloin soitellen sotaan, ajatuksella kevyestä kesäromanssista. Kesä kuitenkin meni ja minun hammasharja jäi miehen peilikaappia koristamaan. Joulun alla kaksi punaista viivaa sinetöi elämämme pysyvästi yhteen.

Me olimme nuoria kun tapasimme. Vailla koulutusta ja pysyvää työpaikkaa. Taloutemme oli retuperällä, emmekä tienneet mitä elämältä haluamme. Ja yhtäkkiä pieni käärö muutti elämämme ja meidän oli aika vakavoitua, kasvaa aikuisiksi. Siitä tulikin matka, joka on ollut täynnä tunteita ja muuttuvia tilanteita. Niitä mäkiä on sattunut matkan varrelle monia.

Tämän 18 vuoden aikana on ollut useita hetkiä, jolloin olisimme voineet lähteä eriteille. Olemme riidelleet, huutaneet, raivonneet ja mököttäneet. Sukeltaneet epätoivon syvempiin syövereihin ja yrittäneet räpiköidä takaisin pinnalle. Olemme pohtineet yhdessä ja erikseen, onko tässä mitään järkeä. Monta kertaa olemme miettineet sitä, että olimmeko kuitenkin liian nuoria, kun sanoimme tahdon. Emmehän me olleet silloin vielä valmiita tähän kaikkeen.

Kun pohdimme syvemmältä asiaa, on erittäin ilmeistä, että suhteemme on vankalla pohjalla. Meidän välillä on luja luottamus. Joka ei ole horjunut kovemmassakaan ristiaallokossa. Voimme aina luottaa toisiimme, oli tilanne mikä hyvänsä. Voimme luottaa, että vaikka mitä tapahtuu toinen on siinä, turvana, tukena ja rakastavana. Me jaamme yhdessä niin surut kuin ilot. Me nauramme ja itkemme yhdessä.

Vaikka monesti olemme erimieltä ja nahistelemme pienistä asioista, niin tiukan paikan tullen olemme aina samalla puolella ja valmiina puolustamaan toista. Me seisomme ritirinnan ja käymme yhtenäisenä rintamana jokaista eteen tulevaa vastoinkäymistä vastaan.

Mutta jos eroaisimme, niin sanoisin syyksi kokeilun halun. Jännittävien tilanteiden ja ensihuuman kaipuun. Tulisimme syyttämään erossa minun holtitonta rahan käyttöä ja erilaisia siisteyskäsitteitä. Mainitsisimme myös yhteisen ajan puutteen sekä väsymyksen.

Sanotaan, että parisuhteista kasvetaan ulos. Varsinkin kun puhutaan nuoruusiän suhteista. Meidän kohdalla aika oli puolellamme. Mitä enemmän aikaa on kulunut, sitä kovemmin olemme hitsautuneet yhteen. On aikoja, kun mietin miten hauskaa olisi kohdata se ensihuuma ja rakastuminen uudelleen. Sitten herään todellisuuteen. Se rakastuminen ja ensihuuma kestää lyhyen ajan ja sitten astuu suhteeseen arki. Silloin pitää miettiä, että onko arki minkä pystyy kestää ja jakaa toisen kanssa, väsymyksestä ja yhteisen ajan puutteesta huolimatta.

Onko parisuhteemme siis hyvä? Kenties ikuinen? Luulen niin. En kaipaa suhteeseemme muutosta, sillä tämä on suhde, jossa voin olla todellinen minä. Voin luottaa siihen, että tulen hyväksytyksi ja rakastetuksi juuri sellaisena kuin olen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *