Hae
Koivulan Emäntä

Tavoitteena rentoutuminen – 4 + 2 vinkkiä rentoutumiseen

Opiskelu, oman yrityksen pyörittäminen, koti ja lapset, loputon työmaa. Aikaa rentoutumiseen ei tunnu löytyvän tai se on niin vähäistä, että rentoutumisen pitäisi sujua nopeasti. Tuntuu, että kokoajan pitäisi olla menossa johonkin suuntaa tai olla tekemässä jotakin. Huomaan käyväni koko ajan pienellä yli kierroksella. Tämän on saanut aikaan sen, että tuntuu etten saa oikein mistään kiinni. En pysty keskittymään vaikka kuinka yrittäisin.

Viimeiset pari viikkoa olen yrittänyt nollata. En haali uusia asiakkaita, en tee suunnitelmia, en sovi keikkoja. Olo alkaa helpottua. Olen tekemällä tehnyt aikaa rentoutumiseen, samalla pohtinut keinoja, miten saisin tämän baletin pysymään järjestyksessä. Miten onnistuisin rentoutumaan ja vahvistamaan omaa keskittymistä.

Mantan kirje tuli juuri sopivasti. Aavistokohan hän meidän viimeisimmän keskustelun jälkeen, että olen kovaa vauhtia ajamassa itseäni loppuun.

4 + 2 vinkkiä rentoutumiseen

”Tervehdys, Kati!

En ole pitkään aikaan kirjoittanut sinulle. Viime viikot ovat olleet hyvin rankkoja, paloin töissä loppuun ja olen sairauslomalla. Olen viettänyt aikaani tällä sairauslomalla ystävieni kanssa, olin useamman yön sisareni tykönä kylässä, käynyt teatterissa ja siivonnut.

Sairauslomani keskelle osui entisen avopuolisoni Harrin muutto pois yhteisestä kodistamme, joka oli samalla niin vapauttavaa ja niin ahdistavaa. Toisaalta muuton aikana kireät välit helpottivat ja ehkä on helpompi jatkaa kavereina eteenpäin. Olen keskittynyt lähinnä rentoutumiseen ja ajatusten viemiseen muualle.

Halusinkin tässä jakaa kanssasi minun rentoutumis- ja keskittymisniksini, perinteisten liikunnan ja ruokavalion lisäksi.

1 Painavat peitot

Minua rentouttaa nukkumaan mennessä painavat peitot. Minulla on parisängyssä kaksi peittoa, vaikka nukunkin yksin. Peittoja ostaessani valitsin peiton painon mukaan. Jos minulla on oikein paha ahdistus ja levoton olo, kaivan kaapista äitini virkkaaman villapeiton, joka on oikeasti todella painava ja laitan sen vielä oman peittoni päälle. Paino päällä auttaa minua rauhoittumaan ja antaa turvallisen tunteen. Jos painopeitot eivät olisi niin kalliita tai osaisin tehdä sellaisen itse, omistaisin varmasti sellaisen.

2 Suomalaiset tv-sarjat/äänikirjat/podcastit yms.

Valot ja medialaitteet eivät ole hyväksi nukahtamiselle vilkkuvien valojen vuoksi. Itse en osaa enää nukahtaa ilman, että kännykän kautta pyörii, joko kotimainen tv-sarja tai äänikirja. Niihin keskittymällä rentoutuu väistämättä.

Pyrin kuitenkin välttämään välkkyvää valoa, joten nukun selkä kännykkään päin tai asetan kännykän sänkyä alemmaksi. On myös olemassa app:eja, jotka toimivat myös niin, että kännykän näyttö on suljettuna, jolloin vilkkuvat valot eivät häiritse unta.

3 Viileys/kylmä

Saatan herätä keskellä yötä ahdistuksen tunteeseen, silloin avaan ikkunan ja pidän yleensä jalan peiton ulkopuolella. Myös viileät suihkut toimivat rauhoittumiseen.

4 Fidget spinner

Vaikka fidget spinnereitä pidetään Suomessa enemmän lastenleluina, ovat ne alunperin suunniteltu apuvälineiksi adhd ja add lapsien keskittymiseen. Olin unohtanut jo omat spinnerini kaapin perukoille ja löytyivät uudelleen siivotessani. Päädyin ottamaan ne takaisin käyttöön, sohvan nurkalle avukseni television katseluun. Niitä pyöritellessäni pystyn paremmin keskittymään katsomaani ohjelmaan. Seuraavaksi ajattelin hankkia fidget cuben avukseni.

Tiedän, että sinäkin olet keskellä ruuhkavuosia, pienten lasten äiti, opiskelet ja käyt töissä. Miten sinä rentoudut ja pidät huolta henkisestä hyvinvoinnistasi?

Rakkaudella, Manta”

Kiitos Manta näistä sinun vinkeistä! Ihan mahtavia. Äänikirjat ja podcastit ovat minunkin suosikkeja rentoutumiseen. Painopeitosta olen haaveillut, mutta en ole sellaista saanut tehtyä taikka ostettua. Sitä on myös suositeltu meidän vilkkaalle pojalle rauhoittumiseen. Hänen kanssaan on myös todettu fidget spinnerin vaikutus. Ihan mieletön

Gluteeniton ja maidoton porkkanakakku

Minulle keittiö on rentouden tyyssija. Rakastan ruuanlaittamista ja leipomista. Joten rentoudun usein laittamalla ruokaa taikka leipomalla. Tämän vuoksi blogissani aika ajoin vilahtaa jotain meidän kokeilevan keittiön tuotoksia. Ja parastahan tässä on syöminen. Kun vatsa on täynnä ihanaa ruokaa, niin matka täydelliseen rentoutumiseen alkaa. Ruuan päälle kuulokkeet korville ja äänikirja päälle, niin se on siinä

Toinen on metsä. Metsän hiljaiset äänet ja kauneus saavat minut rennoksi. Kun koen meneväni ylikierroksille otan koiran ja lähdemme yhdessä metsään lenkille. Vain me kaksi ja hiljaisuus. Nämä meidän kahden keskiset lenkit ovat auttaneet jäsentämään ajatuksia, rentouttamaan mielen ja virkistäneet. Niiden jälkeen on helppo palata takaisin koulutehtävien pariin tai syventyä pakolliseen kirjallisuuteen.

Tässä on vain murto-osa erilaisista rentoutumiskeinoista. Mielelläni otan vastaan erilaisia keinoja rentoutua. Jos saan erilaisia rentoutumiskeino vinkkejä kommentteihin, sähköpostiin taikka yksiviestillä, tammikuussa julkaisen millaisia keinoja lukijoilla on rentoutua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *