Hae
Koivulan Emäntä

Mitättömien päätösten vaikutus elämään – Äitiys on mitättömien päätösten tekoa

Hyvä aviomies -kirjassa oli lause, joka pani minut pohtimaan syvällisesti. Lause kuului näin: ”Äitiys on tuhansien mitättömien päätösten tekoa.” Tämä lause sai minut miettimään. Teenkö minä oikeasti joka ikinen päivä mitättömiä päätöksiä? Teenkö niitä alitajuisesti vai enkö ole vain ajatellut asiaa. Hetken asiaa pohdittuani, tulin siihen tulokseen, että sitä se äitiys oikeasti on: tuhansien mitättömien päätösten tekoa.

Joka ikinen päivä äidit tekevät pieniä, aivan mitättömiä päätöksiä. Osa päätöksistä tehdään aivan huomaamatta, rutiinisti. Mitä ruokaa tänään syödään? Mitkä vaatteet puetaan? Mitä tänään tehdään, ollaanko sisällä vai ulkona? Suureen maailman nähden näiden päätösten tekeminen on todella pientä ja mitätöntä. Näillä päätöksillä ei lopeteta sotia tai paranneta nälänhätää. Päätökset ovat kuitenkin suuria itselle ja lapsille. Oikeilla pienilläkin valinnoilla ja päätöksillä voi vaikuttaa, ehkä ei suureen yleisöön, mutta ehkä yhteen.

Pienet päätökset ja valinnat tekevät sinusta sinut. Pelkästään vaatevalinnat kertovat sinusta. Vaatevalinnoista voi riippua kiinnitetäänkö sinuun huomiota vai ei? Jopa työpaikan saaminen voi olla vaatetuksesta kiinni, eli todella pieni päätös voi johtaa suurin asioihin.

Ruoka on muutakin kuin polttoaine, sen laadulla on merkitystä sinun hyvinvointiin. Jos ruoka on pahaa, sitä ei tee mieli syödä. Jos ruoka on epäterveellistä, se tekee sinut kipeäksi. Se mitä teet tänään voi vaikuttaa koko sinun elämääsi, sillä sanonta ”oikeassa paikassa, oikeaan aikaan” pitää paikkansa. Koskaan ei voi tietää.

Niin äitiys on tuhansien mitättömien päätösten tekemistä. Nämä mitättömät päätökset ovat kuitenkin samalla niin suuria, ainakin sinun elämässäsi. Sillä yksi mitätön päätös voi muuttaa sinun ja jopa koko sinun perheesi elämän. Aika hurjaa, vai mitä? Joten ei kannata väheksyä ja aliarvioida äidin tai vanhemman työtä. Vaikka työ ei vaadi jakkupukua eikä sisällä hienoja ”ilmaisia” lounaita, kotona oleva vanhempi tekee loppujen lopuksi todella suurta ja tärkeää työtä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *