Hae
Koivulan Emäntä

Jouluna töissä

Moni tuntuu ajattelevan, että joulu on perhejuhla ja jos lapsia on siunaantunut, se on myös automaationa vapaa. Koska kuka lapsellinen nyt jouluna töissä olisi, sehän on pyhäpäivä? Mutta entä jos teetkin vuorotyötä, eikä työssä tunneta pyhiä? Niin sellaisiakin töitä on, joita on pakko tehdä myös jouluna. Siinä missä kaupat ja mäkkäri sulkevat ovensa edes yhtenä päivänä vuodessa, on pelastuslaitos, poliisi, sairaalat, asumispalveluyksiköt, kriisikeskukset yms. laitoksissa henkilökunta töissä. Näissä töissä ei tunneta käsitettä kaikille vapaa pyhäpäivä, ei edes jouluna.

Olen 10 vuotta elämästäni työskennellyt säännöllisessä vuorotyössä. Töitä paiskittiin kolmessa vuorossa, vuoden jokaisena päivänä. Oli kyseessä joulu, itsenäisyyspäivä tai uusivuosi, töihin oli mentävä jos nakki napsahti. Tietty määrä henkilökuntaa oli aina oltava vuorossa. Pyhinä toki mentiin aina minimillä, jotta mahdollisimman moni saisi toivomansa vapaan. Kuitenkaan kaikille perheelliselle ei voitu taata vapaata, joten perheellisten oli jouluna oltava töissä, jos vuoro osui kohdalle. Ja tulihan se. Itselleni joka vuosi, tosin se oli osittain omavalinta…

Kolme vuotta sitten siirryin tekemään virastotyöaikaa, jossa pyhäpäivät ovat automaattisesti vapaita. Nyt jälkeen päin muistelen hieman huvittuneena ja jopa kaiholla millaista joulunalusaika oli töissä. Siinä hetkessä tilanteen koomiset puitteet eivät juurikaan naurattaneet, vaan aiheutti ehkä enemmänkin stressiä ja päänvaivaa, toisinaan ehkä jopa helpotusta.

Marraskuussa ilmestyi toimiston seinälle lappu, johon sai toivoa minkä vuoron olisi valmis tekemään 24.12-26.12 välillä, jos vapaa ei onnistu. Toivelistan täyttyessä alkoi kahvihuoneessa keskustelu kuka ansaitsi eniten vapaan. Kuka laittoi minkäkin vuoron? Kuka tarvitsee ehdottomasti vapaan? Kenellä on pienet lapset? Kuka oli lähdössä reissuun? Jos olit lähdössä reissuun, mikä oli reissun luonne? Voiko sinkku ja lapseton edes toivoa joulua vapaaksi? Jos lapset ovat jo aikuisia, niin kyllä sitä silloin joutaa töissä olemaan? Tai jos lapsi on vielä niin pieni, ettei ymmärrä koko joulusta mitään?

Voidaanko oikeasti edes määritellä, kuka on eniten oikeutettu vapaaseen? Eikö jouluna olla tasa-arvoisia?Kuumasta keskustelusta huolimatta työvuorot saatiin aina sovittua, jopa niin ettei kelleen jäänyt mitään hampaankoloon. Työvuorosuunnittelijat usein uhkailivat, jos ei vuoroista päästä yhteisymmärrykseen, vuorot määrätään. Lopulta kun kaikki joustivat jonkin verran, syntyi sopu.

Itse olin niitä harvoja lapsellisia, joka ilmoitti voivansa olla joulun töissä. Syy miksi niin auliisti ilmottauduin vapaaehtoiseksi jäämään töihin, oli yksinkertainen. Vältyin sukujouluilta. Kun vietin joulun, töissä sain kuoria joulusta kermat päältä. Kotona ja töissä valmis ruoka. Muut hoitaa siivoukset ja valmistelut. Kun on jo niin paljon ”rangaistu”, että joutuu viettämään joulun töissä, niin saa vapaa-ajan levätä. Ja tämähän sopi. Toinen syy miksi olin innokas menemään töihin, oli työpaikalla oleva ihana jouluinen tunnelma. Ja viimeisenä syynä se palkka. Ei kuitenkaan unohdeta, että parhaimmassa tapauksessa siinä tulee neljät pyhäkorvaukset. Eli ei huono juttu lainkaan.

Joulu näkyy työpaikalla

Vaikka joulun joutuu(tai pääsee)olemaan töissä, niin siihen voi tuoda mukaan juhlan tuntua ja virittäytyä joulufiilikseen. Joulukoristeet, jouluiset ruuat sekä joululaulut rantautuivat meillä työpaikalle aina ennen aattoa. Aattona nautittiin riisipuuroa ja oikea jouluateria. Aattoillan hämärtyessä joulupukkikin saattoi tulla vierailulle. Ja jos pukki ei päässyt itse paikalle, oli lahjasäkki laitettu tontun tai postin matkaan. Lahjat jaettiin ja avattiin yhdessä. Loppuillasta laulettiin joululauluja. Iltapalalla syötiin yhdessä paistettuja pipareita ja torttuja. Vaikka joulua ei päässyt viettämään oman perheen kanssa, niin joulu oli silti joulu. Bonuksenakotona odotti vielä toinen joulu. Eli ei ehkä yhtään pöllömpi tilanne.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *