Hae
Koivulan Emäntä

101 syytä olla ylpeä suomalaisuudesta

Suomen syntymäpäivän kunniaksi listasin 101 asiaa, minkä vuoksi mielestäni meidän kannattaa olla ylpeitä suomalaisuudestamme. Listaus ei ole tärkeysjärjestyksessä.

1. LUONTO! Tämä on ihan ehdottomasti syy numero yksi, miksi kannattaa asua Suomessa. Järvet, tunturit, metsät, vaarat ja meri. KAUNISTA! Ja kaikki ne ihanat eläimet joihin täällä voi törmätä. Mikä parasta, Suomen luonnossa ei ole hengenvaarallisia ötököitä. Jos nyt ei ole tappavan allerginen ampiaisille tai kyylle eikä mene härkkimään karhua tai susia, selviää tuolla luonnossa pelkällä maalaisjärjellä.

2. TASA-ARVO Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa. (Islanti on kaikkein tasa-arvoisin)

3. LUOTTAMUSSuomessa toisiin ihmisiin voi luottaa. Luottamus on Euroopan toiseksi suurinta.

4. ÄITIYSLOMA Suomessa myönnetty äitiysloma on pitkä, lasten kotihoitoa arvostetaan.

5. TYÖAIKA Suomessa työaikaa määritellään lailla ja sen noudattamista valvotaan tarkasti. Meillä ei jouduta tekemään töitä kellon ympäri. Ei ainakaan ilman erillistä rahallista korvausta sekä sen jälkeistä vapaata.

6. LOMATLomaa kertyy suomalaisille vuodessa paljon verrattuna muihin maihin. Lomat ovat myös säädetty lailla sekä työehtosopimuksin.

7. PALKALLINEN SAIRAUSLOMA Sairastuminen ei tarkoita automaattisesti tulojen menetystä.

8. SAIRAANHOITOKaikilla on mahdollisuus ja oikeus saada hoitoa.

9. SOSIAALITURVASuomessa elämine on turvattu kaikilla. Jokaisella on oikeus perustoimeentuloon, joka turvataan toimineentulotuella.

10. ILMAINEN KOULUTUS Koulutus on Suomessa maksutonta, joten jokaisella on mahdollisuus opiskella taloudellisesta tilanteesta huolimatta.

11. NEUVOLALasten hyvinvoinnin turvana sekä tukemassa perhettä lapsen kouluikään saakka.

12. LASTENSUOJELU Suomessa lasten hyvinvointia pyritään turvaamaan myös sosiaalitoimen avulla.

13. ELÄKEJÄRJESTELMÄ Suomessa ei tarvitse painaa töitä hautaan saakka, jotta olisi toimeentulo turvattu. Kiitos tästä kuuluu verrattavan hyvän eläkejärjestelmän.

14. ILMAINEN KOULURUOKA Suomalaisissa peruskouluissa tarjoillaan oppilaille yksi lämmin ateria aina koulupäivisin.

15. JUOMAKELPOINEN VESISuomessa tulee kaikkialla puhdasta vettä hanasta.

16. OIKEUS LIIKKUA VAPAASTI Suomessa voi liikkua vapaasti, liikkumista ei ole mitenkään rajoitettu esim. kuntien tai kellonaikojen mukaan.

17. JOKAMIEHEN OIKEUDET Jokaisen Suomessa oleskelevalla on oikeus ja mahdollisuus käyttää suomalaista luontoa, riippumatta kenen omistuksessa se on. Maan antimista nauttimiseen ei tarvitse lupaa, eikä niistä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa häiriötä taikka haittaa.

18. SANANVAPAUS Suomalaisilla on sananvapaus. Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä.

19. TASA-ARVOINEN AVIOLIITTOLAKI Suomessa kaikilla on oikeus mennä keskenään naimisiin, katsomatta sukupuoleen, rotuun tai uskontoon.

20. RIIPPUMATON OIKEUSLAITOS Suomen oikeuslaitos ei ole kenenkään omistuksessa eikä ole kenellekään tulosvelvollinen.

21. LAPSILISÄ Suomessa maksetaan lapsilisää jokaisesta alle 17 vuotiaasta lapsesta. Lapsilisä ei ole tuloihin sidonnainen, jokainen lapsi on tähän etuuteen oikeutettu.

22. DEMOKRATIA Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Päätökset tehdään äänestyksellä.

23. YHTEISÖLLISYYS Suomalaiset vetävät pääsääntöisesti aina yhtä köyttä. Yhteisöllisyys näkyy varsinkin, kun suomalaiset menestyvät maailmalla. Voittajia juhlitaan yhdessä.

24. VALINNANVAPAUS Suomessa jokainen saa valita millaiseksi elämänsä haluaa ja mitä haluaa tehdä. Se on sitten enää vain itsestä kiinni pääseekö tavotteisiinsa. Kaikki on mahdollista.

25. KAKSIKIELISYYS Ehdottomasti rikkaus meidän elämässä. Tämä avaa ovia maailmalla. Tai no ainakin länteen…

26. ONNELLISUUS Suomalaiset ovat maailman viidenneksi onnellisen kansa. Aika hyvin tällaiseen juroon maahan…

27. LASTENOIKEUDET Suomessa lapset saavat maailman toiseksi oikeudenmukaisimman kohtelun.

28. RAUHANVÄLITTÄJÄ Martti Ahtisaari sai vuonna 2008 Nobelin rauhanpalkinnon.

29. POLIISI Suomen poliisi on luotettava ja sen toimintaan voidaan luottaa.

30. VUODENAJATKyllä neljä vuoden aikaa on ehdottomasti syy, miksi kannattaa asua Suomessa. Vaikka talvi yllättää suomalaiset joka vuosi ja syksy on pimeä että sateinen ja kärsimme silloin kaamosmasennuksesta, niin en niitä vaihtaisi pois.

31. SUOMALAINEN SISU Suomalaiset ovat tunnettuja siitä, ettei täällä hevillä luovuteta. Läpi mennään vaikka harmaan kiven!

32. LIIKENNEYHTEYDET Suomessa pääsee liikkumaan melko helposti minne päin vain.

33. TIEVERKOSTO Suomen tiet ovat oikeasti melko hyvässä kunnossa, kun vertaa muualle maailmaan.

34. PARAS MAA ÄIDEILLE Suomi on rankattu useana vuonna maailman parhaaksi maaksi äidille. Suomessa äitien hyvinvoinnista pidetään huolta ihan yhteiskuntatasolla.

35. VAPAAT VAALIT Kaikki yli 18 vuotiaat Suomen kansalaiset ovat oikeutettuja äänestämään ja näin vaikuttamaan asioihin.

36. PERUSOIKEUDET Suomen kansalaisten perusoikeudet ovat turvattu lailla, niiden rikkomisesta seuraa rangaistus.

37. KIERRÄTYS Suomalaiset osaavat kierrättää ja näin pyrkivät huolehtimaan puhtaasti luonnosta. Suomalaiset ovat maailman ahkerampia pullon palauttajia.

38. ELINAJANODOTE Suomessa vastasyntyneiden elinajanodote on yksi maailman korkeimmista. Myös imeväiskuolleisuus on maailman alhaisinta. Eli Suomi on oikeasti hyvä maa syntyä

39. KANSALLISPUISTOT Suomessa on kauniit ja hyvin huolehditut kansallispuistot, joihin kaikilla on vapaa pääsy.

40. KORRUPTIO On Suomessa erittäin vähäistä.

41. TALOUS Suomalainen talous on rankattu Euroopan kilpailukykyisemmäksi

42. METALLIBÄNDIT Suomalaiset kuuntelevat raskasta musiikkia. Täältä löytyykin eniten metallibändejä asukasta kohden kuin muualla maailmalla.

43. KIRJALLISUUS Suomalainen kirjallisuus on hyvää ja sitä on paljon saatavilla. Suomalaiset lukevat paljon.

44. MURTEET Suomen kieli on monivivahteinen ja erittäin rikas. Tämän vuoksi meidän kieltä on ulkomaalaisten todella vaikea oppia. Aina ei toinen suomalainenkaan ymmärrä toista.

45. ANGRY BIRDS Rovio on tehnyt itsensä tutuksi koko maailmalla.

46. JOUKUPUKKItulee Suomesta, Korvatunturilta, sanokoon amerikkailaiset mitä vain.

47. MUUMIT Tove Janssonin luomat rakastetut hahmot ovat kansainvälisesti yksi Suomen tunnetuimpia brändejä.

48. SYKEMITTARI Uskomatonta mutta totta, sykemittari on suomalainen keksintö. Professori Seppo Säynäjäkangas kehitti sykemittarin kunnon mittaamiseen. Idea syntyi tietenkin hiihtolenkillä.

49. SUOMALAINEN MUOTOILU Alvar Aalto, Oiva Toikka, Eero Aarnio yms. Ajattomia, klassisia ja jokaiseen kotiin sopivia tuotteita.

50. ARABIA Arabian astiat ovat hillittyjä, tyylikkäitä ja helposti yhdistettäviä. Käytännöllisyys huokuu Arabian astioista.

51. HACKMAN Alkuperäisesti suomalainen yhtiö, nykyään Italialaisessa omistuksessa. Mutta siltikin Savonia on ainoa oikea aterinmerkki. Mikään muu väline ei sovi käteen taikka suuhun.

52. JÄÄKIEKKO Ollaanhan me jo kaksi kertaa voitettu maailman mestaruus. Mutta suomalaiset ovat tilastollisesti todella hyviä jääkiekossa. Ja tämä on laji, josta meidän yhteisöllisyys näkyy. Sen ympärille kokoonnutaan kaikki joukolla kannustamaan Suomi voittoon.

53. LUMI Puhdas ja valkoinen lumi. Ihana valontuoja keskellä meidän pimeää talvea. Tosin aina Etelä-Suomessa ei saada valkoista peittoa.

54. REVONTULET Jokaisen tulisi kerran elämässä nähdä tämä upea valoilmiö kirkkaalla taivaalla.

55. PAUKKUPAKKASET Toiset tykkää toiset ei. Sanoisin ehdottomasti kokemisen arvoinen asia.

56. RAIKASILMA Suomessa ilmassa näkyvät vain vähän saasteet. WHO:n mukaan Suomen ilma on maailman kolmanneksi puhtainta.

57. RUSKATämä on väriloisto, jonka jokaisin tulisi nähdä edes kerran elämässään. Kerrassaan kaunista!

58. JÄRVET Vesi on puhdasta ja on turvallista uida. Ehdottomasti syy asua täällä.

59. TURVALLISUUSSuomessa vähän järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomi on myös maailman turvallisin maa (2018 travel risk map)

60. MARJATSuomen luonto on pullollaan aivan herkullisia ja ravitsevia marjoja. Jokamiehenoikeuden ansiosta, voimme ilmaiseksi täyttää pakkaset marjoista omaan käyttöön

61. METSÄTSuomen pinta-alasta lähes 80% on metsää.

62. HILJAISUUS Suomessa on niin avaraa, että täällä on oikeasti hiljaista. Täällä on mahdollisuus helposti hiljentyä.

63. SAUNA Ei ole perinteistä suomalaista saunaa voittanutta.

64. YÖTÖN YÖ Kaiken tämän pimeyden keskellä mikä talvella maamme valtaa, meillä on kesällä valoisaa läpi yön, ainakin yhtenä yönä…

65. ARKKITEHTUURI Suomalainen arkkitehtuuri on tunnettua maailmalla. Se on myös äärettömän kaunista.

66. IITTALA Ei taida olla kotia, jossa ei Iittalan laseja löydy. Jokaiseen käteen sopivia astioita valmistama Iittala on myös maailmalla tunnettu.

67. MARIMEKKO Suomalainen vaatevalmistaja tunnetaan kansainvälisesti hyvin. Unikko-kuosia ja Marimekon laukkuja näkyy ympäri maailmaa.

68. KIRJASTOT Suomessa on laaja ja kattava kirjastoverkko. Kirjaston tarjonta on monipuolista ja kaikkien saatavilla.

69. MATKAKOHDE Suomi on rankattu maailman kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi vuonna 2017 ja en yhtään ihmettele, meillä on paljon nähtävää ja Suomi tarjoaa monipuolisia uusia kokemuksia.

70. VAKUUTUKSET Suomalaisten vakuutukset ovat kattavia ja jokaisen on ne mahdollisuus ottaa. Kotivakuutus on suosituimpia otettavia vapaaehtoisia vakuutuksia. Jokainen suomalainen on kelan sairasvakuutettu.

71. TYÖTERVEYSHUOLTO Suomessa jokainen on oikeutettu työterveyshuoltoon.

72. PANKIT Suomen pankit ovat tunnettuja vakaudestaan ja luotettavuudestaan.

73. POLITIIKKA Suomi on vakaa maa. Meillä ei ole poliittisia sotia vaikka eduskunnassa aina aika ajoin hieman kuohuukin.

74. TORIKULTTUURI Suomalaiset torit, torikahvilat ja markkinat yms kuuluvat kesään ja jouluun. Niissä on tunnelmaa.

75. NOKIA Aikansa leganda. Aivan mieletön nousu ja menestys kaikkialla maailmassa.

76. NUORISO Suomalaiset ovat Euroopan vähiten syrjäytyneitä. He ovat myös muutoin tyytyväisiä elämäänsä täällä.

77. MAASEUTU Sitä on joka puolella. Jopa Suomen pääkaupungissa Helsingissä voi kohdata palan maaseutua mm. Haltialan tilalla ja Fallkullan kotieläintilalla

78. LAPPI Tarvitseeko muuta edes sanoa. Lappi, lumi, tunturit, porot ja hiljaisuus.

79. KULTTUURI Suomalainen kulttuuri on todella rikasta. Se on myös kaikkien saatavilla.

80. REHELLISYYS Suomalaiset ovat maailmalla tunnettuja rehellisyydestä ja tunnollisuudestaan. Helsinki on maailman rehellisin kaupunki, Valittujen palojen lompakko testissä lähes jokainen lompakko palautettiin omistajalleen.

81. SANKARIHAUDAT ovat ainutlaatuinen ilmiö maailmalla.

82. PESÄPALLO Rehellinen pesäpallo loistava peli. Muut pelatkoon baseballia.

83. LUKU- JA KIRJOITUSTAITO Tässä asiassa johdamme tilastoja maailmalla.

84. KOULUTUS Suomalainen koulutus on maksutonta ja se on huippuluokkaa

85. PUHDAS RUOKA Suomalainen ruoka tulee läheltä ja suomalaiset suosivat kotimaisia tuotteita niin pitkälle kuin se on mahdollista. Kansainvälisessä vertailussa suomalainen ruoka pärjää hyvin. Se on puhdasta ja turvallista.

86. JOULUPÖYTÄ Suomalainen joulupöytä on herkullinen ja monipuolinen.

87. KAHVIKULTTUURI Suomessa juodaan maailman toiseksi eniten kahvia. Suomalaiset suosivat eniten vaalea paahtoista kahvia. Erikoiskahvit ja tumma paahto ovat alkaneet nostaa suosiota suomalaisessa kahvipöydässä.

88. SUKLAA Sanokaa mitä sanotte, niin Fazer tekee parasta suklaata.

89. SALMIAKKI Tämä on herkku, jota harvat muun maalaiset arvostavat.

90. RUISLEIPÄ Täydellinen terveystuote! Ja niin hyvää!

91. KARJALANPIIRAKAT Suomalaista perinneruokaa

92. MAITOKANSA Suomessa juodaan maitoa sekä käytetään paljon maitotuotteita verrattuna muihin maihin. 80% suomalaisista kestää laktoosia hyvin.

93. VALIO Laadukkaat, puhtaat ja turvalliset maitotuotteet.

94. KAUPPOJEN AUKIOLO En nyt tiedä onko tämä nyt hyvä vai huono. Mutta kai se on hyvä. Suomessa kauppaan pääsee melkeinpä aina.

95. TOIMIVA INTERNET Suomessa kaikilla on mahdollisuus päästä käyttämään internettiä.

96. ÄITIYSPAKKAUS Aikaisemmin vähävaraisille äideille tarkoitettu avustus, jonka nykyään saa kaikki äidit joiden raskaus on kestänyt vähintään 154 vuorokautta. Pakkauksen vaihtoehtona on nykyään raha-avustus.

97. UNESCO Seitsemän suomalaista kohdetta on päässyt arvostetulle UNESCON maailman perintökohde listalle. Kohteet ovat: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki, Struven ketju ja Merenkurkun saaristo.

98. TULEVAISUUS Suomen ja suomalaisten tulevaisuus näyttää valoisalle. Suomalaiset suhtautuvat tulevaisuuteensa positivisesti.

99. YLPEYS Suomalaiset ovat pääsääntöisesti ylpeitä omasta maastaan ja perimästään. On hienoa olla suomalainen.

100. SELVIYTYMISKYKY Olemme olleet ajansaatossa useissa kriiseissä, mutta joka kerta olemme nousseet fenix-linnun lailla. Joten me suomalaiset voimme luottaa, että selviydymme myös valloillaan olevasta sote-kriisitä. 😉

101. ITSENÄISYYS Suomi on ollut jo 101 vuotta itsenäinen!

ONNEA SUOMI!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *