Hae
Koivulan Emäntä

Millainen on täydellinen joulu?

Millainen on täydellinen joulu? Mitä tarvitaan täydelliseen jouluun? Voiko ajatus täydellisestä joulusta muuttua vuosien varrella? Vai onko olemassa lainkaan sellaista kuin täydellinen joulu?

Näitä kysymyksiä olen pohtinut koko aikuisiän. Minä, joka olen luokitellut itseni henkeen ja vereen jouluihmiseksi on viimeisen 16 vuoden aikana kääntänyt kelkkansa ajatuksesta täydellinen joulu useaan kertaan.

Täydellisen joulun illuusio

Olen pienestä pitäen rakentanut mielikuvissani illuusiota täydellisestä joulusta. Mielikuvan rakennuksessa on ollut tukena lukuisat elokuvat, Walt Disney sekä Coca-Cola company omilla satumaailmoillaan. Mielikuvani täydellisessä joulussa maa on peittynyt puhtaan valkoisesta lumesta ja lunta leijailee hiljalleen maahan. On pikkuinen pakkanen, mutta ei kuitenkaan kylmä. Ilma on raikas ja ihana. Kadut ovat hiljaisia, muutamia perheitä ulkoilemassa. Pihat ja puistot ovat täyttyneet lumiukoista, lumilyhdyistä ja lumienkeleistä. Kaikkialla on kauniita tunnelmavaloja sekä kynttilöitä.

Täydelliseen jouluun kuuluu ehdottomasti sopu ja rauha. Koko suku ja lähimmäiset kokoontuvat yhden katon alle, riidat ja erimielisyydet sekä kaunat unohdetaan. Joulupöytä notkuu täynnä herkkuja. On kinkkua, laatikoita, salaattia, erilaisia kaloja, karjalanpaistia, perunoita ja limppuja. On vastaleivottuja pipareita ja joulutorttuja glögin kanssa sekä SUKLAATA. Ruokaa on niin paljon, että siitä riittäisi viikoksi armeijalle. Yhdessä kokoonnutaan nauttimaan joulupöydän antimista ja syödään koko yö.

Joulukuusi tekee joulun

Joulukuusi on täydellisen joulun ehdoton juttu. Ei kuusta, ei joulua. Kuusi kannetaan sisään aattona ja lapset saavat koristella sen aattoaamuna huolellisesti sävysävyyn valituilla koristeilla. Toki lasten jäljiltä koristeiden paikkoja hieman korjaillaan, jotta kuusi saavuttaa täydellisen joululookin.

Muutamia perintökoristeita asetellaan kuusen oksille sekä ympäri taloa. Illan hämärtyessä kuusen juurelle alkaa kasaantumaan paketteja. Pikkuiset tontut tuovat niitä vaivihkaa, aivan huomaamatta. Jokainen saa muutaman toivelahjan, ei mitään turhaa. Ilta menee pelaten, leikkien sekä syöden. Nukkumaan mennään kun väsyttää. Jouluna nukkamaanmenoajat unohdetaan.

Disney joulusta täydelliseen jouluun

Aika kovat tavoitteet asetin joskus aikoinaan joululle. Sain kohdata karvaita pettymyksiä, kun joulu ei mennytkään niin kuin olin haaveillut. Meni useita vuosia ennen kuin tajusin, ettei tuo satumaailmojen joulu ole täydellinen. Ei ainakaan minulle. Minun piti kasvaa aikuiseksi, mennä naimisiin, saada lapsia, elää, iloita ja surra, ennen kuin ymmärsin millainen on täydellinen joulu. Se on juuri sellainen kuin meillä on.

Täydellinen joulu on oman perheen kesken, syöden hyvää ruokaa, pelaten ja tv:tä tuijottaen. Jos sää sallii tehdään pitkiä kävelyretkiä metsässä tai mennään pulkkamäkeen. Vieraillaan sukulaisten luona, jos siltä tuntuu. Lumettomuus ja vesisade ei pysty latistamaan meidän joulutunnelmaa. Emme kaipaa suurta sukujoulua, johon kummin kaimatkin osallistuu, sillä meillä on toisemme. Täydellinen joulu on; hyvä mieli, rauha ja ruoka. No, ehkä muutama lahjapaketti on mukava lisä. Aika täydellistä vai mitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *